İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
A) Yaralının paniğe kapılmasını engellemek için yarasını görmesine izin verilmelidir. B) Hasta sıcak tutulmalıdır. C) Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalınmalıdır. D) Yaralı yerinden oynatılmamalıdır.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
İlgili 25 soru bulundu
Yaralı varsa ABC sıralamasına uyun.
İlk yardım eğitimi almışsanız sırasıyla havayolu, solunum ve dolaşım değerlendirmesi yapınız.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
Hastaya tıbbi müdahalede bulunmak ilkyardımın öncelikli amaçları arasında yer almaz!
Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, İyileşmeyi kolaylaştırmak.
Hasta veya yaralının baş, boyun ve gövde ekseni korunarak sert bir zemine sırt üstü yatırılır. Ağız içi, ilk önce göz ile bakılarak kontrol edilir. Ağız içinde görünen bir cisim varsa ve alınabilecek durumda ise alınır.
Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Bilinci kapalı olan yaralılarda ise hemen sağlık kuruluşu aranıp hastayla ilgili bilgi verilmelidir. İlk yardımın ABC'si İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Bunlar ; Airway, Breathing ve Circulation kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
İlk yardımda öncelikli amaç kişinin yaşam fonksiyonlarını sürdürmesidir. Bu noktada ilk olarak hayati tehlike ortadan kaldırılır. Bu noktada ilk yardımda koruma, bildirme ve kurtarma aşamaları uygulanır. Koruma aşamasında duruma müdahale edecek kişi kendisini ve kaza yerini koruma altına alır.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
İLK YARDIM SERTİFİKASI. Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Kursu hakkında detaylı bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 103. Olay yerinde ilk önce kimin güvenliği sağlanır? a) Bayanların güvenliği sağlanır.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
A) İlkyardım, uygulamasında ilaç kullanılır.
Kalp basısı uygulamak için göğüs kemiğini ortalayarak (göğüs kemiğinin üst ve alt ucunun ortası) göğüsün merkezi tespit edilir.
tedaviye kadar geçen zaman dilimidir. saat içinde gerçekleştirilmesi uygun iken, bu period koşullara göre ilk birkaç saati içerebilmektedir. Hastanın görüldüğü ve değerlendirildiği andan itibaren önceliklerin belirlenmesi ve gerekiyorsa erken cerrahi kararı verilmesi acil ile cerrahi doktorlarının iletişimine bağlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri