Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
NOT: Yazılı hukuku başlatan ilk Türk devleti Uygurlardır. Töreyi korumak ve uygulamak devletin, dolayısıyla da hükümdarın göreviydi.
Tarihte bilinen ilk yazılı Kanun ise Milattan Önce 1760 yılında Mezopotamya' da ortaya çıkmış olan " Hammurabi Kanunları" dır.
MÖ 1760 civarında, Kral Hammurabi, Babil yasasını tedvin edip taşa yazarak daha da geliştirdi. Hammurabi, kanunu tüm halkın görmesi için birkaç kopyasını Babil krallığı boyunca stellerle dağıttı; bunlar Hammurabi Kanunları olarak tanındı.
İlgili 29 soru bulundu
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Yetkili makamlar tarafından konulan yazılı hukuk kurallarının bütününe mevzu hukuk (vazedilmiş, konulmuş hukuk) denilmektedir. Örf ve adet hukuku kuralları herhangi bir makam tarafından yürürlüğe konulmadığından mevzu hukuk kavramının kapsamına girmez. Yazılı hukuk bütün halinde mevzuat olarak da isimlendirilir.
Başta anayasa olmak üzere, uluslararası antlaşmalar, kanun, tüzük, kanun hükmünde kararname ve yönetmelik olarak sıralanabilir.
Hammurabi Kanunları, bilindiği kadarıyla tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarıdır. MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan kanunlar, Kral Hammurabi'nin çeşitli meselelerde verdiği kararları içerir. Hammurabi, kendisine bu yasaları yazdıranın Tanrı Şamaş olduğunu bildirir.
İlk Çağ'da yapılan hukuk kuralları kaynağını akıl, gelenek ve kutsal kitaplardan almıştır. Bu kurallar yazının icadından önce sözel olarak aktarılırken yazının icadından sonra yazılı kanunlar doğmuştur. Bazı toplumlar yazının icadından sonra da hukuku sözlü olarak kullanmaya devam etmiştir.
Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder. Yasa, yazılı veya yazısız olabilir.
Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir. Dinî bir terim olarak ise, oruç ibadetinin eda edilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.
Tarihteki ilk yazılı kanunları yürürlüğe koyan kral Urgakina olduğu için, bu kanunlar Urgakina Kanunları diye anılmaktadır. Urgakina Kanunları aslında kral Urgakina'nın hüküm sürdüğü dönemde Sümer Uygarlığı içinde halka hükmeden din adamlarının hakimiyetini kırmak için çıkarılmış kanunlardır.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Tarihte İlk yazılı hukuk kuralları Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere dünyadaki ilk Hukuk devleti diyebiliriz.
Doğrulanmış Cevap. Anadolu'ya ilk kanunları yapan uygarlık dediğimizde dikkat etmemiz gereken kelime Anadolu eğer bize ilkini sorsaydı Sümerliler kanunu diyecektik fakat bize Anadoluda dediği için Hititler yapmıştır. Hititler ; Tarihin en önemli uygarlıklarından biridir.
Hammurabi adı, göze göz, dişe diş gibi yasaları hatırlatır. Hammurabi, Babil İmparatorluğu'nu kurmuş ve adıyla anılan kanunları kaya üzerine yazdırmıştır. bilen, kurnaz bir kraldı. Önce kenti çevreleyen surların yüksekliğini artırdı, tapınakları yeniledi ve gösterişli yeni tapınaklar yaparak halkın sevgisini kazandı.
Hammurabi Kanunları kapsamında en çok merak edilen konulardan biri hangi uygarlığa ait olduğudur. Bu bağlamda Hammurabi Kanunlarının Babil uygarlığına ait olduğunu söylemek mümkün. Kendi ismini alan Babil Kralı tarafından hazırlanmış ve Tanrı Şamaş'ın kanunları olarak da ifade etmiştir.
Hammurabi kanunları milattan önce yazılmış olan kanunlardan bir tanesidir. Ağır koşullar içeren bir kanundur. Mezopotamya bölgesinde ortaya koyulmuş olan kanunlardandır. Hammurabi kanunları o dönemde Tanrı'nın kanunları olarak da adlandırılmaktaydı.
Yazılı Hukuk
Hukuk kurallarının önemli bir bölümü, hukuk kuralı koyma yetkisine sahip belirli bir organ ya da makam (yasama organı, Bakanlar Kurulu, yetkili yönetim birimleri gibi) tarafından konulup yazılı metinler içinde yer alırlar. Bunlara “yazılı hukuk” kuralları (mevzuat) denir.
Hukuk kuralları uygulanma nitelikleri bakımından dört grupta toplanmaktadır. Bunlar; emredici hukuk kuralları, tamamlayıcı hukuk kuralları, yorumlayıcı hukuk kuralları ve tanımlayıcı hukuk kurallarıdır. Emredici Hukuk Kuralları: Uyulması zorunlu olan kurallardır. Bu hukuk kurallarına herkesin uyması zorunludur.
Eski Orta Asya Türk devletlerinde hukuk kuralları anlamındaki "töre" üç yolla oluşurdu: Kağanın koyduğu kurallar, kurultaylarca hukuk kurallarının konulması ve toplum içinde kendiliğinden, yavaş yavaş oluşan kurallar (Yosun Hukuku).
1- Pozitif Hukuk (Müspet Hukuk )
Bir ülkede belirli bir dönem, yürürlükte olan yazılı ve yazısız hukuk kurallarının hepsine pozitif hukuk denir.
Kanunların ne zaman yürürlüğe gireceği hususunda genellikle ilgili kanunların metninde açık bir hüküm bulunur. Ancak kanun metninde bu hususta açık bir hüküm bulunmadığında kanun, Resmi Gazetede yayımını izleyen günden başlayarak kırk beş gün sonra yürürlüğe girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri