Artık din hanesi değişiklikleri, İlçe Nüfus Müdürlüklerine gidilmeden e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Halihazırda bir Mobil imza veya Elektronik İmza sahibiyseniz başvurunuzu bu bağlantıdan yapabilirsiniz.
İnsanlar doğaları gereği başka bir dine yönelebilir ve bunun sonucunda din değişikliği yapmış olabilirler. Yapılan düzenlemeler ile birlikte bugün yurttaşlar, Nüfus Müdürlüğü'ne başvuru yaparak din hanesinin değiştirilmesini veya boş bırakılmasını talep edebilirler.
Dolayısıyla kişiler, nüfus müdürlüğüne yapacakları yazılı başvuru ile din kayıtlarını diledikleri gibi düzenletebilmektedirler.
e-Devlet'e giriş yaptığınızda arama bölümüne “Din Bilgisi Değişikliği” yazarak veya bu linke tıklayarak: “https://www.turkiye.gov.tr/nvi-nufus-kaydindaki-din-bilgisi-degisikligi-basvurusu” ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Sayfayı açtığınızda işleme devam edemediğinizi göreceksiniz.
DİN HANESİ İSTEĞE BAĞLI
Yeni kimlik kartlarında din hanesi zaten görünürde yok, isteğe bağlı çipe yükleniyor. Kişi istemezse din hanesini boş bırakabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Artık din hanesi değişiklikleri, İlçe Nüfus Müdürlüklerine gidilmeden e-devlet üzerinden yapılabiliyor.
Şu anda kullanılan kimlik kartlarında din hanesi kartın arka yüzünde bulunuyor. Yakın zamanda yapılan yasal değişiklikle din hanesine, kendi dininizi herhangi bir mahkeme kararına bağlı olmaksızın, dilekçe yazarak yazdırılabileceksiniz. İsteyenler din hanesini boş da bırakabilecek.
İhtida eden kimseye mühtedî adı verilir. Din değiştirme olayı Batı dillerinde “conversion” kelimesiyle karşılanır, din değiştiren kimseye de “convert” denir. İhtidâ sadece İslâm'a girişi tanımlarken “conversion” geniş bir alanı içine alır.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu soruya yanıt olarak, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartlarında 'çip'te yer alacağını kaydetti. Bakan Ala, din hanesini 'çip'e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtti.
DİN DEĞİŞTİRME EVRELERİ
Farklılaşma: kişi yetiştiği toplumdan uzaklaşmaya ve eski arkadaşları ile iletişim kurmamaya başlar. Soğuma: kişinin eski sosyal hayatındaki heyecan ve duyguları donuklaşır. Yeni dininin mensuplarım ile iletişimi artar. Yabancılaşma: birey yaşadığı çevre ve topluma tamamen yabancılaşmıştır.
Son İlahi Din İslam Dinidir.
Dinlerin ortaya çıkış tarihine ilişkin kesin hükümlerde bulunmak mümkün değildir. Ancak elimizdeki arkeolojik bulgular ve antropologların doğal ortamda yaşayan topluluklar üzerinde yaptıkları araştırmalar, inanç sistemlerinin (dinlerin) bundan 40-50 bin yıl önce ortaya çıktığını ortaya koymaktadır.
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır. Ayrıca milletvekillerinin yeminlerindeki vallahi kelimesi “namusum üzerine söz veririm” ifadesiyle değiştirilmiştir.
"ALLAH KATINDA DİN İSLÂM'DIR"
Vahyedilmiş olarak nitelenen ve bir bakıma Tanrı'nın gökten yeryüzüne ve insanoğluna uzatılmış kurtuluş ipi olan dinin temel amacı, insan ile Tanrı arasında etkili, güçlü ve sağlıklı bir bağ kurmaktır. Bu anlamda vahiy kaynaklı bütün dinlerin bir, tek ve aynı olduğunu söylemek doğru olur.
İhtida eden kimseye mühtedi adı verilir. Din değiştirme olayı Batı dillerinde "conversion" kelimesiyle karşılanır, din değiştiren kimseye de "convert" denir.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
Din hanesinde Alevi yazıyor
Düşünün ki, 1930'lu yılarda bile Dersimliler fişlenmiş, din hanesi kısmına 'İslam', mezhep kısmına ise 'Alevi' yazılmış. Boy, kilo, göz rengi, sakatlık durumu gibi birçok ayrıntı nüfus cüzdanı sayfalarında yer almaktadır.
İşte, konuya ilişkin ayrıntılar... Vatandaşların bir dönem kullandığı kimliklerin ön ve arka yüzünde yer alan "medeni hal", "kan grubu", "bağlı bulunduğu il-ilçe", "doğum yeri", "veriliş nedeni", "aile sıra no" ve "cilt no" gibi gibi bilgiler yeni çipli kimliklerde yer almıyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık %25'ini (yani dörtte birini) kapsayan İslam dini, en büyük dinlerden biri olarak varlığını sürdürüyor. Müslümanların %80-90'ı Sünni, %10-20'si de Şii'dir.
Peygamber de mürted hakkında şöyle buyurmuştur: “Dinini değiştireni öldürün.” (Buhârî, Cihad, 149; İ‟tisam, 28; Bu hadisteki ifadenin mutlak olduğu ön kabulünden hareketle, her halükârda İslam inancını terk eden kişinin (mürtedin) cezasının ölüm olduğu ileri sürülmektedir.)
Bunun için küfrün sebebi bilinmese de, her gün bir kere, Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek küfre [kâfirliğe] sebep olan bir söz söyledim veya bir iş yaptımsa, pişman oldum, beni affet demelidir. Böyle tevbe eden muhakkak af olur, Cehennemden kurtulur. Cehennemde sonsuz kalmamak için, her gün muhakkak tevbe etmelidir.
Hristiyan, Musevi, Budist, Hindu ya da ateist çoğunluklu hiçbir ülkede dinden çıkmayı ya da bir dinden diğerine geçmeyi cezalandıran yasalar bulunmamaktadır. 2020'de İslam ülkelerinde dinden çıkmaya verilen (uygulanan veya önerilen) cezalar.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir.
Ateist oranının en yüksek olduğu ülke Çin; Türkiye oranın en düşük olduğu ülkelerden. Win/Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre ateist oranının en yüksek olduğu ülke sanılanın aksine Norveç değil, Çin.
KONDA'nın "Toplumsal Değişim Raporu"na göre Türkiye'de dindar olduğunu söyleyenlerin oranı 2018'de yüzde 55'ten yüzde 51'e geriledi. Ateist olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 1'den yüzde 3'e yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri