ilke - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ilk sözcüğünden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Ilke kelimesinin TDK sözlüğe göre 5 farklı anlamı vardır. Ilke kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
ülke - Nişanyan Sözlük. Moğolca ülige veya ölige “1. pay, hisse, 2. bölge, memleket” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca üli- “pay etmek” fiilinden türetilmiştir.
Bu sözcük Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kıs- maddesine bakınız.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
İlgili 44 soru bulundu
A:q//ak//ağ kök, oR ve oI ek morfemlerinin füzyon birleşimi sonucunda ağır//ağrı- sözcüklerinin türediği gösterilmiştir.
Bu sözcük Eski Türkçe kork- fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kork- maddesine bakınız.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
İzlemek; seyretmek manasında kullanılsa da asıl anlamı arkasından gitmek, tâkip etmek demektir. Sözcüğün kökü ayak izi ya da yara izi anlamlarına gelen iz- kökünden geliyor.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
İlk olarak Yunanca ve Latince Tourkia (Τουρκία) ve Turchia sözlerindeki –ia ekinden türeyip daha sonra Arapça Turkiyya (تركيا) kelimesindeki –iyya ekinden türemiştir.
“Dünya” kelimesinin kökeni “dünüvv” kelimesi olup, gerek bizzat gerekse hüküm olarak “yakın olmak” anlamına gelmektedir ve çoğu- lu “dünâ” şeklindedir.2 Yakınlık ifade ettiğinde bu kelimenin zıddı, uzak anlamındaki “aksâ” olur.
ilke - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ilk sözcüğünden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
İlke ismi kişiler tarafından yaygın olarak duyulan bir isimdir.
Kaide, yasa, kural ve umde sözcükleri İlke ile eş anlamlıdır.
tarak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tarġak “saç tarama aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tarġa- “taramak” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir. Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir. 10.yüzyılda literatüre giren bu kelime öz Türkçedir.
Resmi adı olan Şeytan, İbranice 'ha-Satan' kelimesinden türemiştir. 'Ha' 'şey', 'Şeytan' ise 'karşı çıkan' ya da 'düşman' anlamına gelir. Bu isim onun Tanrı'nın yarattıklarının rakibi olarak nihai işlevini tanımlıyordu.
tutku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi tut- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri