Kendisi gibi haber sektöründe bulunan Damla Ünler Karagöz ile evlidir. 2 çocuğu vardır.
Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ın neden olduğunu söyler. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın hatıraları, Bursa'da sembolleştirilmiştir. Bursa'nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi'ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı'nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür.
İlker Karagöz, 18 Mart 1980 tarihinde Muş'ta doğdu. 2002 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Bir dönem ATV'de muhabirlik yapan İlker Karagöz Fox Ankara Haber Merkezi'nde parlamento muhabiri olarak çalıştı. Kendisi gibi haber sektöründe bulunan Damla Ünler Karagöz ile evlidir. 2 çocuğu vardır. İsimleri Can ve Deniz'dir.
Mart 2017'den beri İlker Karagöz ile Çalar Saat Haftasonu programıyla izleyicinin karşısında. Damla Ünler Karagöz ile evli.
Türk gölge oyununun temel taşlarından Hacivat ile Karagöz'ün hayatından yola çıkan film, 13. ve 14. yüzyıl Anadolu'sunu ve Türk insanını esprili bir bakışla ele almaktadır. Bursa'nın ilçesi olan Orhaneli'nde çekilmiştir.
Bir Ara Kullanılmayan Bina, Bursa Belediyesi Ve Bursa Sanat Ve Kültür Vakfı Tarafından Sanat Evine Dönüştürülerek 15 Haziran 1997'de Hizmete Açıldı. “Karagöz Evi” Olarak Adlandırıldı. Bursa''nın Kültür Simgesi Olan Binanın Hemen Karşısında Karagöz Ve Hacivat Duruyor.
Halkımız; hayal perdesinin ilk defa Bursa'da kurulduğuna, Karagöz ile Hacivat'ın yaşamış birer kişi olduğuna inanmaktadır. Karagöz'ün yaşatılması ve geliştirilmesinde bu oyunu tek başına yürüten ana kaynak “hayali”ler yani karagözcülerdir.
Karagöz oyunlarında zenneler Karagöz'ün karısı, Furtuna Bey'in hanımı gibi aile içindeki statülerine göre adlandırılmakta Sümbül Hanım ya da diğer adıyla Hanım Kız ise tip olmasına rağmen özgün nitelikleriyle ön plana çıkmak- tadır.
Çelebi'ye göre Karagöz ile Hacivat, Anadolu Selçukluları zamanında yaşamış, bunların birbirleriyle tartışma ve çatışmaları “hayâl-i zıll”e ko- nup oynatılmıştır. Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.
Karagöz demirci ustası iken Hacivat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutulup idam edilen Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir.
Bu sohbette, yönetmen, Karagöz ile Hacivat'ın göbeksiz olmasını, aslında doğmamış olmalarıyla yani hayali kahraman olmalarıyla açıklıyor. Küçük omfaloseller de kendi kendilerine epitelize olduklarında çocuklar göbek deliksiz olabiliyormuş.
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Hacivat ve Karagöz'ün Orhan Gazi döneminde Bursa Ulu Cami inşaatında çalıştıkları ve nükteli konuşmalarından dolayı diğer çalışanları etraflarına toplayarak inşaatın aksamasına neden oldukları rivayet edilir. Bu tavırları onlara pahalıya mal olur ve padişah fermanıyla idam edilirler.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.
Gölge oyunlarının ülkemizdeki temsilcisi olan Karagöz ile Hacivat tiplemelerinin Bursa da yaşadığı ve Orhan Cami inşaatında çalıştıkları ile ilgili çeşitli anlatılar bulunmaktadır. Bu anlatıya göre; Karagözle Hacivat demirci ve duvarcı ustası iken inşaatında çalışıyorlarmış.
Hacivat Karagöz Gölge Oyununun Tarihçesi ve Gelişim Süreci detaylandırmak gerekirse, Mısır'dan alınmış olan bu yeni oyuna zamanla Türk yaratıcılığı katılmış, çok renkli, hareketli bir biçim verilmiş, kesin biçimini aldıktan sonra da Osmanlı İmparatorluğunun etki alanı çevresinde yayılmıştır.
şeyh küşteri, hacivat ile karagöz gölge oyununu ilk icra eden kişi olarak bilinir. rivayete göre orhan gazi, bir müddet sonra karagöz'ü öldürttüğüne pişman olmuştur. hacivat ise karagöz'ün başına gelenlerden korkmuş ve hacca gitmiştir fakat yolda eşkıyalarca öldürülmüştür.
Çekirge caddesi üzerinde yer alan ve yıllardır atıl duran eski trafo binası, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından yeniden yapılandırılarak 14 Haziran 1997'de Sanat Evi olarak hizmete sunuluyor.
Rivayete göre Bursa Ulu Camii inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz'ün yaşadıkları dönem hakkında net bilgiler yoktur. Ancak caminin yapılış tarihi dikkate alındığında 14. yüzyılın sonlarında yaşadıkları kabul edilmektedir.
Bu mezarın hazin görüntüsü ise ağlatıyor. Evliya Çelebi'nin seyahati sırasında "Şeyh Şüşteri'nin yaşadığı şehir" olarak tanımladığı Muğla'nın Milas ilçesinde, Hacivat ve Karagöz'ün yaratıcısı olan Şeyh Şüşteri'nin temsili mezar taşının yol ortasındaki refüjde bırakılması bilim dünyasını ve vatandaşları ayağa kaldırdı.
Mehmet Karagöz, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arakonak beldesinde 1975 yılında doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri