Ilıman okyanusal iklim çeşidi, orta Kuşak kıtalarının batı kıyılarının üzerinde, sıcak su akıntılarının ve batı rüzgârlarının etkisi ile beraber ortaya çıkan bir iklim çeşididir. Yıllık olarak ortalama sıcaklık değeri 20°C'nin altında olur. Sıcaklık farkları çok belirgin değildir.
Ilıman kuşak iklimi, ormanlık bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir. İklim özelliklerinin çeşitliği ve aşırı sıcak veya soğuk olmayışı en önemli özelliğidir. Dünya'nın yüzde 15'ini oluşturan bu kuşakta toplam nüfusun %48'i yaşar.
Ilıman okyanusal iklimin doğal bitki örtüsü ormanlardan meydana gelmektedir. Günlük ve yıllık farkları bu iklim türünde oldukça düşüktür. Denizlerden uzak ve karaların iç kesimlerinde görülen bir iklimdir. Doğal bitki örtüsünün bozkır olduğu bu iklimde yıllık yağış miktarı ise 500 ile 600 mm seviyesinde seyretmektedir.
Ilıman Karasal (Step) İklim
Yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuktur. Yıllık sıcaklık ortalaması 5-15°C arasındadır. Yıllık sıcaklık farkı 20 – 30°C' arasında değişir. Yıllık yağış miktarı 300 – 500 mm arasındadır.Yağış rejimi düzensizdir.
Ilıman Okyanusal İklim Özellikleri
Yıllık yağış miktarlarının 500 – 1500 mm seviyesinde olduğu bu iklimde yağışlar, orografik yağış adı verilen, bir yamaç boyunca yükselen hava kütleleri aracılığıyla gerçekleşmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Köppen iklim sınıflandırmasına göre Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde görülen iklim okyanusal iklim (Cfb) ve yağışlı dönencealtı iklimi (Cfa) altında sınıflandırılır ve bu iklimler Batı Avrupa, Yeni Zelanda ile Çin ve ABD'nin güneydoğu kıyılarında da yaygındır.
a. Ilıman iklim meyve türleri(elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne kestane, çilek,fındık vs…)
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir. En sıcak ayın ortalaması 10 dereceyi geçmez.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Savan İklimi
Yazları yağışlı tropikal iklimdir. Ekvatoral iklimin iki tarafında yaklaşık 10 - 20 ° enlemleri arasında görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 22 - 23 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı 4 C° - 5 °C'dir.
Bu iklimde yağış rejiminin düzensiz olmasının en büyük sebebi ise yazın denizden karaya esen ve yağış getiren rüzgarların, kışları tersine dönerek karadan denize doğru esmesidir. Yıllık ortalama yağış miktarlarının 1500 ile 2000 mm arasında değiştiği muson ikliminde görülen yağış türü ise yamaç yağışlarıdır.
Genel olarak 30o-65o enlemleri arasında, karaların deniz etkisinden uzak iç kısımlarında görülmektedir. Karasal iklim; Sibirya, Kanada ve Doğu Avrupa'da geniş bir yayılış alanına sahiptir. En belirgin özelliği yıllık ve günlük sıcaklık farkının fazla olmasıdır.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı azdır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür.
Muson iklimi, kış mevsiminin kurak ve soğuk olduğu, yazların ise ılık ve yoğun şekilde yağmurlu olduğu iklim tipine verilen isimdir. Savan iklimiyle benzerlik gösterdiği söylenebilir.
Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Tundra, fiziki coğrafya da ağaç gelişiminin düşük sıcaklıklar ve kısa süreli yeşerme mevsimleri ile engellendiği biyom çeşididir. Tundra terimi, "yaylalar", "ağaçsız dağlık arazi" anlamına gelen Kildin Samice тӯндар (tūndâr) sözcüğünün Rusça'ya geçmiş hâli olan тундра (tundra) sözcüğünden gelir.
Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur. Güney Afrika'da ve Doğu Afrika'da başlıca bitki topluluğu olan savan, boyları yer yer iki metreyi bulabilen köksaplı bitkilerden ve buğdaygillerden oluşur.
Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ancak bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır.
Çöl Biyomu: Afrika Kuzeyi, batı Arap Yarımadası, İran orta bölgesinde, Avustralya orta bölgesinde ve ABD orta bölgesinde görülür.
a) Ilıman İklim Meyve Türleri: Elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, kiraz, vişne, ceviz, kestane, çilek, ahududu, böğürtlen, fındık, dut…..
Bitki Örtüsü
Bu ormanlar yaprak döken ağaçlardan oluşur. Çok katmanlıdır. Bu katmanlar; Bitki katmanı, Çalı katmanı, 1-2 ağaç katmanından oluşur. Uzun ağaçlar orman örtüsünde meşe(Quercus), huş(Betula), kayın(Fagus), titrek kavak(Populus tremula), karaağaç(Ulmus) ve akçaağaç(Acer) gibi ağaçları barındırır.
Bölgede kıyı boyunca ılıman iklim görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri