Malum olunduğu üzere tarih boyunca Hz. Ali ilmin kapısı olarak tavsif edilmiştir. Ona nispet edilen metinlerden oluşan Nehcü'l-Belâga, onun edebî, hikmetli ve veciz sözlerini ihtiva eden bir eserdir.
Ayrıca Hz.Ali'nin Resûl-i Ekrem'in “ilim hazinesi, ilim kabı olduğu”41, Hz.Hasan'ın minberde halka hitap ederken, dedesi Resûlullah (s.a.)'in “Ben ilim şehriyim. Ali onun kapısıdır.
Peygamber'in, Hz. Ali'nin ilmî ve ahlaki üstünlüğünü, “Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır” sözüyle teyit ettiğini ve böylece Hz. Peygamber'den sonra ilim ve hikmet kaynağının Ali olduğunu belirtti.
“Ben ilmin şehriyim ve Ali onun kapısıdır” hadisini reddedebilecek hangi delil vardır?! Bu hadisi zayıf sayanlar, “Ben ilmin şehriyim ve Ali onun kapısıdır” hadisinin kesin ve sahih senetleri karşısında hiçbir delil ve kanıt sunamamışlardır.
Hamza bin Abdülmuttalib ( y. 568 – 23 Mart 625), İslam Peygamberi Muhammed'in amcası ve süt kardeşidir. Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Künyesi Ebu Umare ve Ebu Ya'la olup, lakâbı "Esedullah", yani "Allah'ın Aslanı"dır.
İlgili 43 soru bulundu
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Ali'nin Zülfikar ismi verilen kılıcını yaptı. 4 kilo 820 gram ağırlığındaki kılıcın boyu 185 santim, eni 24 santim. Üzerinde 'Ali'den daha yiğit yoktur, Zülfikar'dan daha keskin kılıç yoktur' yazılı kılıç görenlerin ilgisini çekiyor.
İlim küfrü ortadan kaldıran, sapıklığı yok eden ve karanlığı yırtan, hakikat yolunu aydınlatan bir ışıktır, bir nurdur. Hak bâtıldan, hayır şerden, iyi kötüden, doğru eğriden, güzel çirkinden ancak ilimle seçilir. İlim serveti mal servetinden üstündür. Mal sarfetmekle azalır, ilimse sarfettikçe çoğalır.
Dinimizde, ilim öğrenmek ve öğretmek ibadet sayılarak, ilim için gayret sarf etmenin kadın-erkek her Müslümana farz olduğu beyan edilir. Müslümanların ilerlemesinin şartı da eğitim ve öğretime dinimizin önem verdiği gibi önem vermekten geçer.
Ali'nin yanına vararak, “Ya Ali! İlim mi yoksa mal mı daha değerlidir?” diye sormuş. Hz. Ali ona, “İlim maldan daha değerlidir” diye cevap vermiş.
Atıye - Ebu Âtıke - Enes b. Malik - Resulullah (a.s.m)”. Hadisin tamamı -mealen- şöyledir: “İlim Çin'de de olsa ona tâlip olun.
"Bilmiyorum demek ilmin yarısıdır." Şa'bî demiştir ki: "Bilmiyorum demek, ilmin yarısıdır." Eskilerin çok güzel bir sözü var: "Lâ edrî nısfu'l-ilm." (Bilmiyorum demek [diyebilmek] ilmin yarısıdır.)
“İlim Çin'de bile olsa gidip onu alınız” sözü Hadis-i Şerif ise şöyle değerli bir anlamı da vardır; Çin'den alınacak ilim dini bir bilgi olmayacağına göre dünyevi bilginin elde edilmesinde ilmin sahibi bakımından herhangi bir dini mensubiyet ölçüsü gözetilmemiş demektir.
Yaklaşık ağırlığı 400 ton. Eseri, 3 parça olarak taşıyacağız." dedi. Bu eseri önceki tarihi eserlerden farklı bir sistemle taşıdıklarını anlatan Kösalı, şöyle devam etti: "Bu eseri her zaman taşıdığımız metottan farklı bir şekilde taşıyacağız.
Ali'nin annesi, Peygamberimizin dedesi olan Abdülmuttalib'in (Şeybe bin Haşim) kardeşi olan Esed bin Haşim'in kızıdır. Hz. Ali'nin babası, Kureyş'in mutlak liderliğini babası Abdülmuttalib'den (Şeybe bin Haşim) devralan Ebu Talib idi.
Hicretten yaklaşık yirmi iki yıl önce (m. 600) Mekke'de doğduğu rivayet edilmektedir. Babası Hz. Peygamber'in amcası Ebû Tâlib, annesi de Fâtıma bint Esed b. Hâşim'dir.
Sorular, ilmin anahtarıdır. Onun içindir ki, yine Peygamberimiz (asm) ilmin “kadın-erkek” her Müslümana farz olduğunu bildirmiştir. Demek, ilim öğrenmek hiçbirimizin kaçamayacağı kadar önemli bir görevdir.
Türk Dil Kurumu, "ilim" sözcüğünün birinci kelime anlamını "bilim" olarak vermektedir (ikinci anlamı da "ayrıntı, özellik, nitelik" olarak verilmiştir). Yani "ilim" ve "bilim" sözcükleri, eş anlamlıdır!
Kur'ân-ı Kerîm'de ilim kavramı daha ziyade “ilâhî bilgi” yahut “vahiy” anlamında kullanılmakta, ayrıca gerek insanın vahyedilmiş ilâhî hakikate dair ilmi, gerekse bilme melekesiyle ilgili kazandığı dünyevî ilmi ifade etmek üzere çeşitli âyetlerde yer almaktadır.
Allah'ın ilmi sınırsız olduğundan bütün zaman onun ilmine “an” olarak taalluk eder. Bu sebeple Allah her şeyi meydana gelmeden önce bilir.
“Resulullah (sav) buyurmuştur: “Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur.”
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Ali ve onun soyundan gelenlere (Alevîlere) intikal eden kılıç, daha sonra Abbasi ve Fatımi halifeler arasında el değiştirdikten sonra 11. yüzyılda ortadan kaybolmuştur. Şiîlerin ve Alevîlerin ortak olan Caferî mektebine göre ise bu kılıç, on ikinci ve "son İmam" olan El-Mehdi'de bulunmaktadır.
Hz. Ali de diğer halifeler gibi yalnızca doğruluk için savaşmış ve kimseye zulmetmemiştir. Zülfikar Neden Çift Uçludur? Zülfikar'ın çift uçlu olmasının nedeni, bir ucunun adaleti, diğer ucunun dürüstlüğü temsil etmesidir.
Topkapı Sarayı Müzesi'nde Osmanlı padişahlarının, üst düzey devlet adamlarının kullandığı, diplomatik hediye olarak gönderilen 1300 yıllık paha biçilemez kılıç, kalkan, miğfer, hançer gibi silahlar restore ediliyor. İç Hazine Binası, Mukaddes Emanetler'den sonra müzenin en çok ziyaret edilen mekanlardan biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri