Günümüzde tüm araç segmentleri immobilizer özelliğine sahiptir. Bu sistem sayesinde aracın motoru kendi anahtarı olmadan çalışmaz. Sistemde özel bir dijital koda sahip akıllı anahtar yer alır.
Araçların gösterge panelinde Immobilizer ışığı bulunmaktadır. Bu ışık, kimi araçta anahtar işaretiyle gösterilirken kimisinde de direkt olarak Immobilizer yazısı şeklinde gösterilebilir. Normal şartlarda aracınızın kontağını çevirdiğinizde Immobilizer ışığı yanar ve kısa bir süre sonra söner.
İlk İmmobilizer sistemi 1944 yılında icat edilmiş olsa da bugünkü haline gelmesi uzun sürdü. Sistemin en önemli özelliği İmmobilizer sistem devrede ise aracınızın ateşleme sistemi çalışmıyor.
İmmobilizer anahtara sahip olan araçlarda "düz kontak" yapılamaz. İmmobilizer anahtara sahip olunan araçlarda çalınma riski azdır.
Emin olamıyorsa, aracın çalışmasına izin vermez. Tanınma işlemi yasal sahip tarafından algılanamaz; kullanıcı katılımı olmaksızın bir saniyeden az zaman içinde gerçekleşir. Dünyanın ilk immobilizerinin patenti, 1919 gibi erken bir tarihte alındı.
İlgili 23 soru bulundu
Hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili olan immobilizerler çoğu yeni model otomobilde standart özellik olarak geliyor. Sistem eski model araçlara da sonradan eklenebiliyor.
İptal etmek için önce anahtar açılır ve çip oradan çıkarılır. Ardından anahtar takıldığında çipe karşılık gelen immobilizer parçası da dışarı alınır. Bu şekilde immobilizer iptali sağlanır. Bu işlem uzmanlar için oldukça basittir.
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
İmmobilizer sistemi, 5 temel ünitenin birbiriyle iletişim kurması sayesinde çalışır. Anahtarın kontağa takılmasıyla birlikte bu 5 ünite devreye girer ve şifre doğrulama işlemi başlar. Aracın çalışması, ancak üniteler arasındaki sorunsuz bir iletişimle mümkündür.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
İmmobilizer anahtar, bir çeşit şifre içeren çipe sahiptir. Kontak bileziğinde ise şifre okuyucu vardır. Anahtardaki şifre ile kontaktaki okuyucu eşleştiği takdirde yakıt pompası ve ateşleme sistemi aktifleşir, böylece araba çalışır.
Bu nedenle, anahtarınızı yaptırabilmeniz için fazladan arama yapmanız gerekebilir. Oto Anahtarcıların fiyatı: 700₺- 2000₺ arasında iken. Yetkili servis fiyatları: 1500₺- 4000₺ arasıdır.
İmmobilizer arızasını anlamanın en kolay yolu, gösterge panelini kontrol etmektir. Gösterge panelinde immobilizerle ilgili bir simge bulunur. Bu simge çoğu zaman bir anahtar şeklinde görünür. Doğru çalışan bir immobilizer sisteminde bu ışık, kontağın aktifleşmesiyle birlikte yanar ve kısa süre sonra söner.
Akıllı anahtar, elektronik erişim ve yetkilendirme sistemidir. Araba anahtarı, ev otomasyonu ve bina otomasyonu anahtarları türünde olur. Standart donanım olarak veya çeşitli otomobil tasarımlarında bir seçenek olarak mevcuttur. İlk olarak 1995'te Siemens tarafından geliştirildi.
Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi, sürücünün yanında bulunan elektronik vericili anahtar ile devreye girer. Anahtar araca yaklaştığında kapı kollarındaki yakınlık sensörleri devreye girer. Elektronik vericili anahtar ile kapı sensörleri arasında radyo dalgaları aracılığıyla iletişim gerçekleşir.
İmmobilizer pille çalışan bir yazılım değildir arabanın üzerinde elektronik manyetik olarak çalışır biterse immobilizer anahtar pili biter onunda arabayı çalıştırmasında bir etkesi yoktur sadece arabayı açmaya kapatmaya yarar yani arabanızda bir arızasa meydana geldiyse bunu uzaktan kumandanın piline bağlamayın.
Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır. Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Anahtar kullanmadığımızda anahtar yuvası oksitleniyor ve zarar görebiliyor. Kilidin bozulmasına kadar giden oksitlenmenin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Kumandamızın pili bittiğinde manuel kilit sisteminde çalışmıyorsa araç sahibi büyük mağduriyetler yaşayabilir.
Günümüzde artık marka ve modeli ne olursa olsun immobilizer anahtar kopyalama işlemi yapılır oldu gerek lisanslı cihazlar gerekse Cin`den getirilen bi Diagnostic bilgisayar programları gayet başarılı sonuçlar alabiliyor.
Immobilizer sistemi aracın kontak anahtarının sıvıyla teması, yere sert düşürme yada kullanım ömrünü tamamlaması sebepleriyle sistem arızası çıkarabilir.
Kontak Termiği Arızası Nasıl Anlaşılır? Aracınızın anahtarının stabil bir şekilde çalışmadığını farkedersiniz. Anahtara bastırınca veya sağa sola çekince çalışır. İlerleyen zamanda ise hiç çalışmaz değişimi veya bakımı gerekir.
1 - Anahtarı kontağa takın ve kontak pozisyonunu 2 ye gelecek şekilde anahtarı çevirin. 2 - Anahtar düğmesine basılı tutarken kontak pozisyonu 1 e gelecek şekilde çevirin ve arkasından elinizi düğmeden hiç çekmeden tekrar 2 pozisyonuna getirin ve elinizi düğmeden çekin.
Bacağın ve dizin sabitlenmesi gereken her durumda kullanılır. Tam immobilizasyon sağlar. Patella altından 2, patella üstünde 2 olmak üzere toplam dört noktadan velkrolar ile sıkılık ayarı yapılabilmektedir.
Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Sonradan Takılabilir mi? Anahtarsız Çalıştırma Sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilir. Bir diğer ismi Keyless Go olan start/stop sistemini yurt dışından getirterek aracınıza ekletebilirsiniz.
IMMOBILIZER Nedir? Immobilizer, otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri