Ilımlı determinizme göre ise insan, her hâlükârda çeşitli saiklere bağlı olarak hareket eder lakin bu bağıllık, irade hürriyetini ortadan kaldırmaz.
Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin.
Determinizme örnek olarak X, kişisinin satın aldığı ve okumaya başladığı bir kitap gösterilebilir. Kişinin söz konusu kitabı alması en başta özgür iradesi gibi görünse de aslında zorunluluktur. O kitabın o rafta, X kişisinin de o esnada rafın önünde olması öncesinde belirlenmiştir.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Determinizm terimi 1846 civarında İrlandalı filozof William Hamilton tarafından belirli bir nedensellik zincirinden etkilenen eylemleri tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Determinizmin tanımı, fiziksel olarak gerçekleşen şeylerin kişinin kontrolü dışında olduğu gerçeğine dayanan bir kavram veya doktrindir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu felsefeye göre, kainatta her şey sebeplerin tasarrufunda ve idaresindedir. Allah'ın kainat üzerindeki tedbir ve tasarrufunu inkar ediyorlar. Bir nevi sebepleri ilahlaştırıyorlar.
İndeterminizm ise determinizmin tam karşıtıdır. Hiçbir neden sonuç ilişkisinin sürekli bir zincir oluşturamayacağını söyler. Buna göre insanın eylemi dış etkilerden bağımsızdır, onu belirleyen, etkileyen veya kısıtlayan hiçbir dış unsur yoktur.
Deterministik görüş çeşitli dinsel inançları benimsemiş kişilerin de yaşamında önemli bir yer tutar; ancak dinsel alanda determinizm farklı bir bakış açısıyla yorumlanır ve “kadercilik” adı verilen bir yaklaşım ortaya çıkar.
1-(Genel anlamıyla) Evrende her şeyin; nedenler, kozmik güçler ya da doğa yasaları tarafından önceden ve zorunlulukla meydana getirildiğini veya belirlendiğini ileri süren görüş.
Determinizmin özgür irade barındırmadığı yönündeki fikir Spinoza'ya aittir. Spinoza evrendeki her şeyin bir düzeni olduğunu bu yüzden insanın eylemlerinde özgür olmasından bahsedilemeyeceğini söyler. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.
Tarihi determinizm veya Tarihsel belirlenimcilik olayların tarihsel olarak önceden belirlendiğini veya çeşitli güçler tarafından mevcut koşullarca işlendiğini savunan düşüncedir.
Determinizm, tüm olayların daha önce varolan nedenlerle belirlendiği felsefi görüştür. Felsefe tarihi boyunca deterministik teoriler, çeşitli ve bazen örtüşen nedenler ve düşüncelerden türemiştir. Determinizmin karşıtı, bir tür indeterminizm (nondeterminizm) veya rastgeleliktir.
İNDETERMİNİZM (Belirlenmezcilik) İnsanın ahlaki eylemde bulunurken bütünüyle özgür olduğunu savunur. Çünkü insan akıl sahibi bir varlık olarak ahlaki eylemelerini hiçbir dış etki altında kalmadan özgür iradesi ile seçme özgürlüğüne sahiptir.
Teolojik determinizm ya da ilahi determinizm, Tanrı'nın âlemde meydana gelen her olayı belirlediği düşüncesidir.
üstün belirlenimcilik. buna göre her parçacık, büyük patlama anında birbirleriyle dolanık oldukları için, her birinin çok spesifik şartlar altında bile nasıl davranacağından diğer bütün parçacıklar da haberdardır.
Sert (katı) determinizm: Evren, fiziksel olaylar tarafından bütünüyle belirlenmiştir. Bu durumda insan da dahil hiçbir varlık için özgür iradeden söz etmek mümkün değildir.
İnsanların psikolojik durumlarını etkileyen fiziki çevrenin, toplumun kültür yapısını oluşturdukları ve gelişimini etkilediklerini öne sürerler. Örneğin; tropikal iklimde yaşayan insanların oluşturdukları toplum gelişmiş değildir çünkü sıcak iklimde hayatta kalmak kolaydır.
Fizikte determinizm, herhangi bir zamanda evrenin durumunun ve temel fizik yasalarının, geriye ve ileriye yönelik olarak evreni tamamen belirlediği anlamına gelmektedir. Bu fikir, evren yasalarına ilişkin klasik fiziğin getirdiği kesin yasalarla zirveye ulaşmıştır.
Biyolojik determinizm kavramında insanın sosyal olgularını (bireysel, grup ve toplumsal düzeyde) biyolojik nedenlerin ürünleri olarak görme eğilimi hakimken (Ellison ve Wet, 2018: 1), genetik determinizmde insan özelliklerinin genler tarafından belirlendiğine dair bir görüş hakimdir.
Determinizm de bilimin oluşturduğu olguların bir nedensellik içerisinde olgulara sebep olacağı savunulurken Fatalizmde ise var olan her türlü şeyin bir yazgısı olduğu düşüncesi vardır. Fatalizm de nedensellik beklenmez çünkü her şey kaderin cilvesine uygun ilerler.
Bu görüşü temellendirmem gerekir. Birinci ve ikinci görüş, determinizm ile özgür iradenin birbirini dışladığı görüşünde. Determinist bakış açısına göre, özgür irade yoktur; olaylar önceden belirlenmiştir. Özgür iradeyi savunanlar ise, özgür iradenin her türlü determinizmi dışladığını ileri sürüyorlar.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Aristoteles'in, bin yıldan uzun bir dönemde hüküm süren, evreni Ay-altı ve Ay-üstü âlem diye bölerek, farklı alanlarda farklı yasaları geçerli gören sistemi, Newton ile tamamen gözden düştü. Evren hakkında bütüncül ve determinist bir görüş benimsendi.
Özellikle matematik, geometri, astronomi ve fizik üzerine yapılan çalışmalarda evrende determinist bir anlayışın var olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede Galileo, Descartes ve Newton'ın çalışmalarının determinist anlayışı güçlendirdiği ifade edilmelidir.
Determinizm ile indeterminizm arasında uzlaşma sağlayan görüşe otodeterminizm adı verilmektedir. Otodeterminizm öğretisine göre insan davranışını belirleyen ve etkileyen etkenler var olsa bile özgürlük kişisel bir şekilde elde edilebilmektedir. Kişilere özgürlük ve ahlaki ortam hazır olarak sunulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri