İltica veya mülteci statüsü verilen ve Amerika Birleşik Devletleri dışına seyahat etmesi gereken bir şey de I-131 formunu alır. Bu durumda, başvuru sahibi, avans şartlı tahliye belgesi da bilinen bir mülteci seyahat belgesi için başvuruda bulunmalıdır.
Mülteci olarak kabul edildiyseniz veya ikincil koruma aldıysanız, tekrar ülke dışına seyahat edebilirsiniz. Mülteci olarak kendi menşe ülkenize seyahat edemezsiniz.
Yani özetle ret aldığınız ülkeye geri gönderildiğiniz takdirde bu ülke de sizi vatandaşı olduğunuz ülkeye geri gönderecektir.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
AA 6 ila 8 gün sürer. 5 gün sonra IND bir karar verir. Verilebilecek 3 karar mümkündür: Size iltica dolayısıyla belirli süreli bir oturum izni verilir. Bu 5 yıl geçerlidir.
İlgili 22 soru bulundu
İltica başvurunuz reddedilirse ne olur? İltica başvurusunun reddiyle birlikte size, çıkışınızın gerçekleşmesi gereken bir süre verilir. Bu süre genelde 30 gündür. İltica başvurusun- un “açıkça dayanaktan yoksun” olarak reddinde ise, ülkeden çıkış süreniz bir haftadır.
"İltica" bir ülkenin başka bir devletin vatandaşına sığınma hakkı tanımasına deniyor. Uluslararası hukukun kabul ettiği bu hakkı kazanan kişi, talepte bulunduğu ülkenin koruması altına giriyor. Genellikle demokrasi ve ekonomik alanda gelişmiş ülkelere daha çok iltica talebi oluyor.
28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
BAMF'ın DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 2021'de Türk vatandaşlarının yaptığı toplam 7 bin 67 iltica başvurusundan 3 bin 878'ini Kürtler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'den yapılan 23 binden fazla iltica başvurusunun 19 bin 500'ü, yani yüzde 81'den fazlası da yine Kürtler'den oluştu.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
Asylum Başvurusu Yapan bir Kişi Başka bir Metotla Green Card Alabilir mi? Kişi asylum yaparken yasal statüsünü de devam ettiriyorsa başka metotlar (iş yeri sponsorluğu, EB-5 yatırımcı vizesi, EB1, EB2) üzerinden Green Card'a başvurabilir.
Turist vizesi ya da herhangi başka hangi statüde olursa olsun 1 yıl içinde iltica başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.
Almanya'da ilticacı iken Türkiye'ye gittiğinizde, Almanya'ya geri dönüşünüzde iltica başvurunuz yeniden değerlendirilir. Ancak, Almanya'da iltica sürecinden sonra oturum ve sonrasında da Alman vatandaşlığına geçme durumunda, Türkiye'ye gidebilirsiniz.
Ülkeye indikten sonra vizenin geçerlilik süresi içerisinde de iltica başvurusu yapma hakkınız bulunmaktadır. d. 6 ay ve üzeri vizelerde sizin ülkede hala kalma hakkınız var, diyerek vize sürenizin veya bitmesine yakın iltica etmenizi talep edebiliyorlar.
Evlerini terkedip Avrupa'ya göçmek için yola koyulan insanların Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmek için iki yolu bulunuyor. Bunlardan biri Edirne'deki sınır hattından kaçak yollarla geçmek diğeri ise Ege kıyılarından kalkan teknelere binmek.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
Almanya'ya ilk kez iltica başvurusu (2023)
Buna göre 2023 yılında Ocak-Ekim ayları arasında Almanya'ya toplam 267 bin 384 ilk kez iltica başvurusu yapıldı. Bunların 45 bin 86'sı Türk vatandaşları. Türklerin toplam başvurular içindeki payı yüzde 16,9 oldu.
Almanya'ya gelen her sığınmacının, ilgili Alman makamlarına giderek kayıt yaptırması gerekir – bu kayda “Asylgesuch” denir. "Asylgesuch", Almanya'da iltica başvurusunda bulunmak istediğinizi bildiren ilk kayıttır ve yapılması gereklidir. Ardından, BAMF'a gidip resmi olarak iltica başvurusunda bulunmalısınız.
Eğer LGBTİ+ bireyler veya kadınlar, ülkelerinde cinsel yönelim veya cinsiyet temelli şiddetin bir sonucu olarak homofobi, transfobi, cinsel saldırı, ev içi şiddet, aile baskısı gibi durumlarla karşılaşıyorlarsa, iltica başvurusunda bulunma hakları vardır.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Bekar bir kişiye yaklaşık olarak aylık 1500 euro yakın ödeme yapılırken evli ve iki çocuklu bir aileye çocuk ve diğer birkaç yardımla birlikte yaklaşık 2000 euro'luk bir yardım alır. Bunun dışında entegrasyon süresi yaklaşık üç yıl olup bu süre içinde yeni yerleşimcinin uyum sınavlarını vermesi beklenir.
Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor. Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor.
İsviçre, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 64 artışla 24 bin 500 sığınmacıyı kabul etmişti. Ülke, geçen yıl hızlandırılmış bir kayıt süreci ve özel koruma statüsü ile yaklaşık 75 bin Ukraynalı sığınmacıyı da kabul etti. İsviçre'den sığınma talep eden Ukraynalı sayısı haftalık 500 kişiye kadar düştü.
Asylum merkezinde alınan bu son parmak izi tarihi üzerinden 6 ay geçmesi gerekir. Yani Polis karakolunda alınan parmak izi artık hükümsüzdür. – Sınır geçişlerinde sınır karakollarında ülkeye kaçak girişle ilgili işlem yapılmakta, iltica yol mülakatına benzer sorular sorulmakta, oturum mülakatına benzer sorulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri