Mülteci kabul merkezi, iltica başvurunuzun incelenme sürecini etkileyemez. Başvurunuzun incelenmesi sırasında Finlandiya'da bulunma ve serbestçe hareket etme hakkına sahipsiniz. İltica başvurunuzun incelenip karara bağlanma süreci en fazla 6 ay sürer.
İltica başvurusunun süresi değişkenlik göstermektedir ancak genel olarak 6 ay ile 1 yıl arasında bir zaman aldığı söylenebilir.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
İltica başvurunuz reddedilirse, veya ikincil koruma statüsü tanınmasına rağmen siz mülteci statüsü hakkınızın olduğunu düşünüyorsanız, İtiraz Mercii nezdinde (2. derece) bu karara itiraz etme hakkına sahipsiniz.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
İltica başvurunuz kabul edilirse, size oturum izni verilir. Almanya'da mültecilerle ilgili üç ana koruma şekli vardır. Bir sığınmacı olarak, sığınma, mülteci statüsü veya geçici koruma hakkınız tanınabilir. Bunun yanı sıra, BAMF size sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak da ("Abschiebungsverbot") verebilir.
Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı artmaya devam ediyor. Ekim ayında sadece Almanya'ya 9 bin 692 Türk vatandaşı iltica etti. 2023 yılında Almanya'ya ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı ekim ayı itibariyle 45 bini geçti.
Buna göre mültecilik başvurusu sonuçlanmadan gönüllü geri dönüşe karar veren kişilere 12 ay boyunca aylık 1200 Euro ve eğer 12 yaş altı çocukları varsa her biri için de 600 Euro verilecek. Mültecilik başvurusu tamamlanmış ve reddedilmiş kişilere ise aylık 800 Euro ve 12 yaş altı çocuklarına da 400 Euro verilecek.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
Eğer başvurunuz "kabul edilemez" ("unzulässig") veya “temelsiz olduğu açık olan" („offensichtlich unbegründet”) gibi gerekçelerle reddedilirse, yetkili idare mahkemesine başvurmak ve "acil temyiz" ("Eilantrag") yapmak için bir hafta süreniz vardır.
Buna ek olarak, ev sahibi ülkenin dışında barışa karşı suçları, savaş suçları, insanlığa karşı suçları, veya ortak kanuna aykırı suçlara teşvik eden veya ortak olan kişilere veya Birleşmiş Milletler amaç ve ilkelerine aykırı eylemlerinden suçlu bulunmuş kişilere mülteci statüsü verilmez (28 Temmuz 1951 tarihli Cenevre ...
Sığınma başvurunuz ya da mülteci statünüz onaylandıktan sonra eşiniz ve küçük çocuklarınızın da Almanya'ya göç edebilme hakları doğar. Buna Aile Birleşimi (Familienzusammenführung) denir. Bu prosedür oldukça karmaşık olduğundan, bu prosedürü iyi bilen bir avukatla ya da bir organizasyonla temasa geçmek daha iyidir.
Eğer LGBTİ+ bireyler veya kadınlar, ülkelerinde cinsel yönelim veya cinsiyet temelli şiddetin bir sonucu olarak homofobi, transfobi, cinsel saldırı, ev içi şiddet, aile baskısı gibi durumlarla karşılaşıyorlarsa, iltica başvurusunda bulunma hakları vardır.
6 ay geçtikten sonra sorumluluk düşer demek. sistemde parmak izi silinmiyor gözüküyor. ama artık sorumluluk yetki bitiyor. yetki bittiği için. iltica etmek istediğiniz ülkeyi intica edebiliyosunuz. parmak izinin üzerinden 6 ay geçmesi gerekiyor ki.
Pasaport • Kimlik belgesi • Okul kimliği • Doğum belgesi • Sürücü belgesi • Nüfus kayıt örneği • Aile cüzdanı • Evlenme belgesi • Askerlik cüzdanı • Personel kimlik kartı • Üyelik kartı • Çalışma belgesi • Karneler (karnenin yalnızca bir kopyası yapılacaktır ve iltica başvurunuzdan sonra aslı size geri verilecektir.)
Tasarı, iltica sürecinin azami altı ayda tamamlanmasını öngörüyor. Ancak geçerli sebepler olduğu takdirde bu sürenin 18 aya kadar uzatılmasına imkân tanınacak.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
Kanada, dünya genelinde iltica başvurusu yapan birçok kişi için umut dolu bir sığınma noktası olmuştur. İltica, kişilerin kendi ülkelerindeki zulüm, savaş veya diğer tehlikelerden kaçarak güvenli bir yer arayışını ifade eder. Kanada'ya iltica başvurusu yapmak isteyenler, belirli adımları takip etmelidir.
Almanya iltica yasası 4. madde olarak yasada yerini almaktadır. En düşük koruma türüdür. Bir ülkede savaş ya da çatışma, iç karışıklık varsa ya da ölüm veya idam cezası varsa ya da işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı uygulamalar varsa verilen bir iltica türüdür.
Almanya'da aylardır süren tartışmaların ardından federal hükümetle eyaletler, mülteci krizinin mali yükünün paylaşılması konusunda uzlaştı. Buna göre, Ocak 2024'ten itibaren her mülteci için 7 bin 500 euro ödenecek.
Almanya'ya gelen her sığınmacının, ilgili Alman makamlarına giderek kayıt yaptırması gerekir – bu kayda “Asylgesuch” denir. "Asylgesuch", Almanya'da iltica başvurusunda bulunmak istediğinizi bildiren ilk kayıttır ve yapılması gereklidir. Ardından, BAMF'a gidip resmi olarak iltica başvurusunda bulunmalısınız.
Avukatınız, sınır dışı edilmenizin yasal olarak haklı olup olmadığını kontrol edebilir, aksi takdirde, yasal değilse (örneğin, iltica başvurunuzun kararına karşı yaptığınız itirazınız henüz kararlaştırılmamışsa), Almanya'ya geri dönmenize izin verilebilir.
Geçen yıl Avrupa ülkelerine iltica talebinde bulunan yaklaşık 101 bin Türk vatandaşının yüzde 60'ı Almanya'yı tercih etti.
İltica prosedürü sırasında, bir kişinin Almanya'da sığınma hakkı alıp almadığı kararlaştırılır. İltica prosedürünün nasıl işlediği İltica Yasasında düzenlenmiştir. İltica prosedürü birkaç adımdan oluşur: iltica başvurusu, Dublin kontrolü, görüşme, karar. İltica prosedürü resmi olarak iltica başvurusu ile başlar.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz. Bu, iş piyasasında bir Alman vatandaşı ile aynı haklara sahip olduğunuz anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri