Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan ve 1964'ten beri müze olarak kullanılan bir yapı.
Hacı Bektaş Veli Türbesi (Nevşehir)
Hacı Bayram Veli Türbesi - Ankara
Hacı Bayram Veli Türbesi Hacıbayram Camisi'nin önündedir. Türbe iri ve kırmızı Ankara taşından yapılmıştır.
Açılış Saati: 08.00 Kapanış Saati: 17.00 Her gün açık. Adres: Savat Mahallesi No: 5 Hacıbektaş/Nevşehir Güncel bilgiler için lütfen web sitesini ziyaret edin.
Hacı Bektâş-ı Velî, Horasan'ın Nişabur şehrinde dünyaya gelmiştir. Velâyetnâme'de, Hünkâr'ın 63 yıl yaşadığı, 606/1209'da doğduğu, 669/1270'de vefat ettiği ifade edilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; d. 1209, Nişabur - ö. 1271, Nevşehir); Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir. Kendisinin yolunu takip edenlere Bektâşi adı verilir.
Vilâyetnâme, Hacı Bektâş-ı Velî'yi İmam Mûsâ el-Kâzım soyuna nisbet etmek suretiyle hem onu bir seyyid yapar hem de böylece Şiî bir mutasavvıf olarak takdim eder.
Nevşehir'de en çok ziyaret edilen yerler arasında olan Hacı Bektaş Veli Müzesi, Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nde 1964 yılında açılmıştır. Üç avludan oluşan müze, Etnografya Müzesi olarak hizmete girmiştir.
Hacıbektaş, Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Kapadokya'nın önemli merkezlerinden biridir. Doğuda Avanos, batıda Mucur, güneyde Gülşehir, kuzeyde Kozaklı ilçeleriyle çevrilidir.
Sol sekideki mezarlar Hacı Mehmet Baba, Şair Turabi Ali Dedebaba, Kara Baba, Sersem Ali Dedebaba, Vahdeti Baba, Ak Baba'ya aittir. Sağ sekideki mezarlardan ikisinin kime ait olduğu bilinmemektedir. Diğer dört mezar ise Hacı Feyzullah Baba, Halil Dede, Mahmut Baba ve Nebi Dede'ye aittir.
Hacı Bayram Veli Türbesi Ankara ilinin Ulus ilçesinde Altındağ mahallesinde bulunur. 1427 yılında Mimar Mehmet Bey tarafından yapılan Hacı Bayram Cami'nin mihrap duvarına bitişik haldedir. Türbe 15.yüzyılda yapılan en güzel yapılardan biridir. Ayrıca türbe, Augustus Tapınağı'na komşudur.
Hacı Bayram; Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir.
Doğum ismi, Numan bin Ahmed, lâkâbı "Hacı Bayram"dır. 1352'de Ankara'nın Çubuk Çayı üzerinde Zülfazıl (Solfasol) köyünde doğdu. Hacı Bayram-ı Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yetişti.
Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan bu mağaraya ulaşmak çok kolaydır. İnsanların bu mağarayı görebilmesi için ilk olarak Nevşehir'e gelmesi gerekir. Nevşehir ile Hacıbektaş ilçesi arasında 60 km mesafe vardır.
İlçede başlıca ziyaret edilmesi gereken yerler; Çilehane, Hacı Bektaş Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Zemzem Çeşmesi, Ozanlar Yolu, Delikli Taş ve Kadıncık Ana Evi olarak sıralanmaktadır.
Her yıl 16 Ağustos tarihinde başlayan Anadolu ve Dünyanın her yerinden gelen Alevi-Bektaşi İnancına bağlı insanların katıldığı, Nevşehir'in Hacı Bektaş İlçesinde bulunan Hünkar Hacı Bektaş-i Veli Dergahında başlayan anma etkinliğidir.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi. Asıl adı Bektaş'tır. Anadolu erenleri arasında önemli bir konumda olan Hacı Bektaş Veli, çeşitli kerametlerinde ötürü Hacı Bektaş Veli adını almıştır. Hacı Bektaş Veli Rum abdallarının pîridir; Diyâr-ı Rûm'un (Anadolu) büyük erenlerindendir.
Kırşehir - Hacıbektaş arası mesafe kaç km? Kırşehir - Hacıbektaş arası yaklaşık olarak 42kms'dir. Kamil Koç ile Kırşehir - Hacıbektaş seyahatiniz tahmini olarak en az 30 dakika saat sürer.
Üniversitemiz, 29 Mayıs 2007 tarih ve 26536 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 17.05.2007 tarih ve 5662 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu gereğince kurulan 17 devlet üniversitesinden biridir. 30 Ekim 2013 tarih ve 6501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile üniversitenin ismi, Nevşehir Hacı ...
Kırklar Meydanı'nın batısındaki sekiden Güvenç Abdal Türbesi'ne geçilmektedir. Yapıdan bağımsız bir durumda olan türbe, kemerli bir tonoz ile örtülmüştür. Türbe içerisinde üç sanduka bulunmaktadır.
Hacı Bektaş-ı Veli Heykeli - Nevşehir'de Anıt.
Alevîlik ve Bektaşîlik, inanç bakımından birçok ortak özellik taşır. Bununla birlikte Bektaşîlik, temel prensip ve âyinleri olan sufî bir tarikat olduğu halde Alevîlik, Hz. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir. Bektaşîlik önceleri herkese açık bir tarikatken, Alevîlik gizliliği esas almıştır.
Bektâşî Tarikatı
Türkiye'de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektâşîliktir. Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. Bu tarikat mensupları (el alarak ya da diğer bir deyişle nasip alarak bu örgütlenmeye katılan kişiler) ise Bektâşî olarak adlandırılırlar.
15. yüzyılda tarikatın başına geçen Balım Sultan, tarikatın yapısını sistemleştirerek onu Kalenderilikten tamamen ayırmıştır. Bektaşîlik, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti'nin resmen tanıdığı tek gayri Sünnî tarikat olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri