Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir. Kanal tedavisi sonrasında aynı gün veya takip eden birkaç gün içerisinde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken üzerinde hassasiyet oluşabilir.
Kanal tedavisinin iltihaba yönelik bir işlem olmaması nedeniyle diş hekimleri apseli dişe rahatlıkla kanal tedavisi uygulayabilmektedir. Merak edilen sorulardan biri de apseli dişe anestezi uygulanabilir mi sorusudur.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır ve açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Diş iltihabı uzun süre boyunca artarak devam gösteriyorsa, acil bir şekilde diş hekimine başvurulması önerilir. Diş iltihaplanmaları çoğunlukla küçük oluşumlar olarak ortaya çıkar ve yaklaşık 4-5 gün içerisinde kendiliğinden düzelme gösterir.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Modern yöntemlerle gerçekleştirilen kök kanal tedavisinin korkulacak bir yanı yoktur. Uygulama esnasında ağrı hissedileceğinden endişe edilse de, kök kanal tedavisi kolaylıkla gerçekleştirilen bir dolgu işleminden daha ağrılı değildir.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Diş hekiminiz enfeksiyon için size antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotik almaya başladığınızda, tedavi dört veya beş hafta sonra olacaktır. Kanal tedavisinden önce antibiyotik kullanırsanız, prosedür sırasında daha az ağrı hissedersiniz.
Hastanın genel bir sağlık probleminin olmadığı durumlarda, kanal tedavisi yapılmadan önce hastanın antibiyotik kullanmasına gerek yoktur.
Kanal tedavisi öncesi ve sonrasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. DOĞRUSU: Kanal tedavisi yapılacak dişin özünün canlı olduğu durumlarda, kişinin genel bir sağlık problemi, sistemik bir hastalığı yoksa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanmaya gerek duyulmaz.
Diş ya da dişetinde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik, çiğneme esnasında ağrı, ağız açmada zorluk, yüksek ateş, kötü tat ve koku gibi şikâyetlere yol açan diş apsesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Bu ilaçlar; alerji geliştirebilir, kolit yapabilir, tedavi maliyetlerinin artmasına sebep verebilir, gastrointestinal hastalıklara sebep açabilir ve en önemlisi direnç geliştirebilir. Antibiyotikler; ağrıyı kesmezler, dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar.
-Dişlere dokunma: Kökünde apse olan bir diş, genellikle dokunmaya veya basınca duyarlılık gösterir. -Röntgen çekimi: Ağrıyan dişin röntgeni apseyi tanımlamaya yardımcı olabilir. Diş hekimi ayrıca enfeksiyonun yayılıp diğer bölgelerde apseye neden olup olmadığını belirlemek için röntgen kullanabilir.
Diş dolgusun yapılan dişin sebebi bazen dişin iltihaplanması olabilmektedir. Böyle durumlarda bir tatlı kaşığı kadar tuzu ılık suda eritin. Ardından ağzınızda gargara yapıp. Bu işlemi günde üç defa tekrarlarsanız diş ağrınız geçebilir.
Diş apsesi için doğal antibiyotik olan sarımsak, enfeksiyonu temizleme görevine sahiptir. Apseyi iyileştirmek için gün içinde sarımsağı çiğ şekilde tüketebilirsiniz. Apse olan dişin üzerinde sarımsağı bir müddet bekleterek apseli bölgeyi temizleyebilirsiniz.
Augmentin diş apsesi tedavisinde en sık verilen ilaçlardan biridir. Fakat çocuğunuzun sağlığı ve dişlerinin zarar görmemesi için doktor onayı olmadan asla ilaç vb maddeler verilmemelidir.
Diş hekimlerine gelen sık soru; Kanal tedavisi yapılmış bir diş tekrar kanal tedavisi yapılır mı? Bu sorunun cevabı biraz sancılı olsa bile cevabı evettir.
Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tek seansta 30-60 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda 2 seansta gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken de genellikle ağrı hissedilmez bunun sebebi işlem yapılmadan önce uygulanan lokal anestezidir.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri