Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır. Anormal vajinal akıntaya sebep olan faktörler şunlardır: Antibiyotik veya steroid kullanımı Bakteriyel vajinoz , hamile kadınlarda veya birden fazla cinsel partnerle olan kadınlarda daha sık görülen bir bakteriyel enfeksiyondur.
Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Bol miktarda, yeşile çalan, köpüklü ve ciddi manada rahatsız edici bir akıntı ile kendini gösterir. Vajina ve dış genital organlarda yanma ve kaşınmalara neden olur. Rahatsızlık antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılır.
4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
Vajina iltihabı, diğer adıyla vajinal enfeksiyon veya vajinit olarak adlandırılır. Kadın üreme sisteminin önemli bir parçası olan vajinada gözlenen bu durum, çeşitli mikroorganizmalardan veya bakterilerden kaynaklanarak vajinadaki floranın bozulmasına yol açar.
Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
REGL ÖNCESİ BEYAZ VE SARI AKINTI NEDİR? Henüz regl olmamış kızlarda, yapışkan, sarıya çalan beyaz vajinal akıntı son derece normaldir. Vücudunuz ergenlik çağında değişmeye başladığında, bu akıntılar da başlar. Endişelenmeyin.
Bu koruyucu sıvılar, rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanarak vajinayı enfeksiyonlardan korurlar. Akıntının günlük olarak 1-4 ml arasında olması normal kabul edilir. Sağlıklı akıntı, kaşıntı yapmaz ve şeffaf haldedir. Bu sıvıda herhangi bir renk ve koku bulunmaz.
Vajinal hijyen kurallarına dikkat etmek, pamuklu iç çamaşırı tercih etmek ve sık yıkanmaktan kaçınmak da akıntının yönetiminde yardımcı olabilir. Eğer akıntı normal sınırlar içinde ise ve herhangi bir semptom yoksa genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Sarı Vajinal Akıntı
Mukus nedeniyle sarılaşmış gibi görünen akıntının rengi yeşile yaklaşıyorsa bir enfeksiyondan şüphelenilmelidir. Vajinal akıntının rengi dışında, cinsel birleşmede ağrı veya idrar yaparken yanma gibi başka semptomların görüldüğü durumlarda bir jinekoloğa başvurulması gerekir.
Vajinal akıntı fizyolojik akıntı ise bu normalde olması gereken ve spermin ilerlemesine yardımcı olan bir durumdur. Ama vajinal akıntı yoğun ,bakteri içeriyorsa spermin normal hareketini engelleyebilir. Gebe kalmayı zorlaştırabilir.
Sarı-Yeşil Akıntı: Yoğun kıvamlı, kötü kokulu sarı-yeşil akıntı sağlıklı bir vajinal sisteme işaret etmez, enfeksiyon belirtisidir. Genellikle Trichomonas isimli parazit dolayısıyla oluşan enfeksiyon sarı-yeşil akıntı, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler de verir.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik - tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Gonore: Bulanık veya sarı, ancak çoğu zaman semptom yok. Tedavi edilmezse enfeksiyon yayılarak pelvik ağrılı pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir.
Ovulasyon döneminde görülen bu akıntı, yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu şekildeki vajinal bir akıntı "ovulasyon" un habercisidir.
Vajinal akıntı rengi ve kokusu ne anlama geliyor? * Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır.
Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bu akıntılar bakteri, mantar ya da parazit kaynaklı olabilirler. Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri