Mühür bozma suçu şikâyete tabi olmayıp, soruşturma ve kovuşturması re'sen yapılabilmektedir. Söz konusu suç için öngörülen ceza 10 yıl ve daha aşağısı olması ve 5235 sayılı kanunda belirtilen suçlardan da olmaması sebebiyle görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi'dir.
Mühür bozma suçunun cezasının sınırı nedeniyle görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Dava suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir.
Mühür bozma suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 203. Maddesi "Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."
Şüphelinin üzerine atılı suçun 5237 sayılı Kanununun 203/1 maddesinde yer alan mühür bozma suçunu oluşturduğu, bu suçun da 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 250 nci maddesinde düzenlenen seri muhakeme usulüne tabi olduğu anlaşılmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Mühür Bozma (Kırma) Suçu Cezası
Cezalar hapis ile adli para cezası olabilirken, her iki cezanın bir arada verilmesi de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle mahkeme tarafından faile iki cezadan biri verilir. Mührü bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ya da adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Mühür bozma başlıklı TCK madde 203'de mühür bozma suçu; “Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.” ...
KAYBETME: Madde 13 –(Değişik: 27/9/2004-2004/7928 K.) Mühür veya mühür beratı ya da ikisi birden kaybedildiğinde durum 3 üncü maddede belirtilen merci tarafından usulüne uygun olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Hangi suçlar uzlaştırmaya tabidir
Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.
Mühür bozma cezasının 1 yılın üstünde kalması ve bu cezanın kesinleşmesi durumunda kişi memur olamaz, memur ise memuriyetten çıkarılır.
14 Mayıs seçimlerinde sandıkta mühür kırarak sosyal medya hesaplarından paylaşanlara 1789, 37 TL ceza kesildi. Türkiye, 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. Bu seçimde sosyal medyada yayılan mühür kırma videoları ise rekor kırdı.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Mühür bozma suçu için verilecek ceza ya hapis cezası ya da adli para cezası olacaktır. Her iki ceza tipinin aynı anda verilmesi mümkün değildir. Bu sebeple verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemeyecektir.
Para Cezasının Ödenmemesi
Eğer hükümlü kendisine gönderilen tebligata rağmen adli para cezasını süresi içinde ödemezse, Cumhuriyet savcısı ödenmeyen kısımla ilgili günleri hapis cezasına çevirir. Örneğin günlüğü 20 TL'den 50 gün karşılığı adli para cezası alan hükümlünün ödemesi gereken miktar 1.000 TL'dir.
İttifakın sütunu içerisine basılan mühür, ittifakın yanında yer alan parti veya ittifakın sütununa taşarsa oy geçersiz sayılır. Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır.
MÜHÜR FEKKİ NEDİR? Mühür bozma suçu, bir şeyin muhafazası veya varlığının mevcut olduğu şekilde korunması için yetkili makamlar tarafından konulan mührün kaldırılması veya mührün konulma gayesine aykırı hareketler yapılmasıyla meydana gelir.
Adli Para Cezası Sicile İşler Mi? Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
Mali Mühür İptal Süreci
durumunda sertifika iptal edilir. Kurum, sertifika iptali için www.kamusm.gov.tr web sayfası üzerinden Online İşlemler alanından e-Devlet ile sisteme giriş yaparak, Mali Mühür Elektronik Sertifika İşlemleri'ne tıklayarak kurum bilgilerini doldurur.
Mühürlenerek durdurulan yapıda; ruhsata aykırılığın giderilmiş olması, ruhsat alınması veya yapının ruhsata uygunluğunun anlaşıldığı durumunda mühür, belediye veya valiliklerce kaldırılır ve inşaatın devamına karar izin verilir. İnşaat ruhsatının yenilenmesi durumunda yürürlükteki imar planına uyulması gerekir.
RESMİ MÜHÜRLERİN KULLANILACAĞI BİRİMLER : Madde 3 – Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir.
Seri Muhakeme Usulünün devlete faydası yargı yükünü hafifletmek iken şüpheliye tek faydası TEMEL CEZADAN YARI ORANINDA İNDİRİM UYGULAMAK SURETİYLE yaptırımın belirlenmesidir. Ancak sonucunda mahkumiyet hükmü alınmış olunur(HAGB verilmez ise) ve bu durum adli sicil ve arşiv kaydına işlenir.
Şüpheliye teklif edilen yaptırım hakkında mahkemenin hüküm kuracağı, bu hükme itiraz edilebileceği, hüküm kuruluncaya kadar seri muhakemeden vazgeçebileceği, hükmün adli siciline kaydedileceği de söylenir.
Seri muhakeme usulünün uygulanmayacağı hâller
-Yaş küçüklüğü ve akıl hastalığı ile sağır ve dilsizlik, -Resmî mercilere beyan edilmiş olup da soruşturma dosyasında yer alan adreste bulunmama veya yurt dışında olma ya da başka bir nedenle şüpheliye ulaşılamaması, Hâllerinde uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri