İmâle (çekme, imâle-i maksûre): Kısa hecenin vezin gereği uzun sayılması. Zihaf: Vezin gereği uzun hecenin kısa sayılması.
Manzum eserlerde dizeyi vezne uydurabilmek için kısa bir heceyi uzunmuş gibi okumaya da imale denir. Örneğin ''var'' kelimesi normalde kısa okunurken ''vâr'' şeklinde yazılırsa imale yapıldığı için sözcüğün uzun okunması gerekir.
İmale, okuyuşta kolaylık sağlamak içindir.
Her iki okuyuş şekli de Kur'an'ın inmiş olduğu fasih Arapça konuşan Arapların dillerinde mevcuttu. İmale her harfte yapılmaz. Sadece elif, râ ve te'nis hâ'sında yapılır. Bunlara imale harfleri denir.
İmâle (İmâle-i maksûre):
Kısa ünlüyle biten ya da tek kısa ünlüden ibaret bir açık heceyi, ölçü gereği uzun; yani, kapalı hece değerine yükseltmektir. Şairler imâleyi Türkçe hecelerdeki kısa ünlülerde yapmışlar; Arapça ve Farsça sözcüklerdeki kısa ünlülerde imale yapmamaya büyük özen göstermişlerdir.
İmâle: Aruz kalıbına uydurmak için kısa hecenin uzun sayılmasıdır. İki türlü imâle bulunmaktadır. İmâle-i Maksûr: Kısa uzatma manasındadır. Kısa olan hecelerin uzun okunmasıdır.
İlgili 29 soru bulundu
İmâle (çekme, imâle-i maksûre): Kısa hecenin vezin gereği uzun sayılması.
Aruzla yazılmış şiirlerde kısa hecenin vezin gereği uzun okunması.
İmale iki türlü olarak kullanılır. Birincisi kısa ses ile biten bir açık hecenin vezine uyması için usun sesli bitiyor gibi kapalı bir hece şeklinde okumaktır. Diğeri ise halihazırda kapalı olan bir heceyi iki hece şeklinde uzun okumaktır. Divan şiirlerinde özellikle imaleye çok fazla rastlanır.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
Elif-i Mümale, imale olunan elif demektir. Bu harf, elif ile yâ arasında (elif'i yâ'ya meylettirmek suretiyle) okunan bir harftir. Med harfi olan elif'i, yâ'ya meylettirme işlemi, elif'e daha yakın bir şekilde oluyorsa buna imale-i suğra denir. موسَى , يخشَى , الهد ى gibi kelimeleri Verş bu şekilde okumaktadır.
Meyl kökünden türeyen ve “bir şeyi bir tarafa doğru eğmek, yatırmak, meylettirmek” anlamına gelen imâle, sarf ve kıraat ilimlerinde “fethayı kesreye ve elifi yâ'ya yaklaştırarak seslendirmek” demektir.
ân” (uzun ünlü+ünsüz) veya “tâb, mâh” (ünsüz+uzun ünlü+ünsüz) benzeri uzun ünlülü hecelerde olduğu gibi imâle-i memdûde yapmak kusur sayılabilir.
TÜRK EDEBİYATI. Taktî', aruzla yazılmış bir şiirin veznini bulmak için mısraları tef'ilelere (cüz) göre bölmek veya şiiri bu bölümleri esas alarak okumaktır. Bu okumaya taktî' etmek denir.
Burada, (İrkeb me'anâ) yazılır ise de, (İrkemme'anâ) okunur. [Sin]: Sad harfinin altına yazıldığı yerde, sad harfi, sin gibi okunur. [İmâle]: Yalnız Hud sûresinin 41. âyetinde geçer. Mecrahâ kelimesinin altında imâle yazar.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Aruz kelime anlamı olarak Arapça bir kelime olup sözlük anlamı çadırın ortasına dikilen direk anlamına gelmektedir. Edebiyat teriminde aruzun anlamı ise mısralarda hecelerin uzunluk ve kısalıkları temeline dayanmış nazım veya şiir ölçüsüdür.
Med (المد); sözlük anlamı itibariyle uzatmak, ziyade etmek, arttırmak manasındadır. Tecvîd ıstılahında ise med veya lîn harflerinde biri ile sesi uzatmaya denir. Aslî medd'in üzerine ziyade etmeye de med denir.
Zîhaf, "kısma" demektir. Aruz kalıbına uydurmak için uzun hecenin kısa okunmasıdır. Aruzda kullanılması sakıncalı görülür.
Yeni bir ürün yaratmak için farklı hammaddelerin işlenmesi ve kullanılması İmal etmek anlamına sahiptir. Türk Dil Kurumu üzerinden bu anlamı dahilinde ele alınır ve kullanılır. İmalat ile beraber İmal etmek aynı anlam eşliğinde yeni bir ürünü oluşturmak biçiminde değerlendirir.
Sözlükte "meylettirme, bir tarafa eğme, çekme" anlamına gelen imâle, aruz hatalarından biri olup "tabii olarak uzatılmaması gereken kısa heceleri vezne uydurmak için uzun hece halinde okumak" demektir. Arap ve İran şiirinde de rastlanmakla beraber imâle daha ziyade Türk şiirinde kullanılmıştır.
Sözlükte “renk renk, alacalı olan” anlamındaki mülemma' kelimesi terim olarak özelikle Fars ve Türk edebiyatlarında Türkçe, Arapça ve Farsça söylenmiş beyit ve mısraların oluşturduğu şiirler hakkında kullanılır. Böyle şiir yazmaya telmî' denilir.
Tanınmış bir şairin tanınmış bir şiirini uyak ve ölçüsünü örnek alarak; şaka, alay ve latife yoluyla yazılan şiirlere tehzil denir. Nazire bir şairin şirini aynı ölçü, uyak ve konuda başka bir biçimde yazmayken; tehzil bunun içine şaka ve alayı katmadır.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Uzun bir hadisin belli bir kısmını alıp rivayet etme anlamında bir terim. Sözlükte “bölmek, parçalamak” anlamına gelen taktî' kelimesi, hadis terimi olarak birkaç konuyu içeren bir hadisin sadece ihtiyaç duyulan kısmını almayı veya bir kısmını bir yerde, diğer kısmını aynı senedle başka bir yerde nakletmeyi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri