PRP uygulaması maske dışında enjeksiyonla yapılır. Kan alınması esnasında duyulan rahatsızlıktan daha büyük boyutta bir acı hissi beklenmez.
PRP sonrası uygulama bölgesinde nadiren ağrı, şişlik oluşabilir. Buz uygulaması ya da hafif ağrı kesicilerin kullanımı ile bu ağrılar giderilebilir. Hastanın kendi kanı kullanıldığı için herhangi bir alerjik reaksiyon gösterme riski yoktur.
PRP ile saç tedavisi 30 dk. kadar sürerken, uygulama sırasında acı olmaz. PRP sonrasında da herhangi bir iz kalmamakta ve kişi hemen rutin hayatına devam edebilmektedir.
PRP uygulaması sonrası düşük oranda enjeksiyon bölgesinde artmış şişlik ve ağrı olabilir. Bu ağrı birkaç gün devam edebilir, ancak basit ağrı kesiciler ve buz uygulaması ile bu sorun giderilebilir. Bunun dışında PRP'nin böbrek, karaciğer mide gibi iç organlarda yan etkisi yoktur.
Enjeksiyon sonrası 24- 48 saat süre ile hastanın istirahat etmesi ve uygulanan bölgeye soğuk uygulaması önerilmektedir. Ağrı oluşumunu önlemek için asetaminofen veya narkotik analjezik ilaçlar kullanılabilirken bazı ilaçların 2- 4 hafta süresince kullanımı yasaklanır.
İlgili 38 soru bulundu
Diz PRP sonrası ağrı olur mu? Dize PRP sonrası, eklem içi enjeksiyon yapıldığı için bazı hastalarda birkaç saat, bazı hastalarda birkaç gün hafif ağrılar olabilir. Ağrı kesici bu süreçte kullanılabilir.
Menisküs yırtıkları aktif spor yapan bireylerde sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Yırtılmış bir menisküs eski haline döndürülemez ama sebep olabileceği ekelm tahribatıni PRP enjeksiyonu ile ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Birer ay arayla yapılan 3 PRP enejksiyonu ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Hasta mümkünse 24-48 saat süreyle istirahat etmelidir. Cildin temizlenmesi prosedürün etkilerini olumsuz yönde etkileyebileceğinden ilk 6 saat uygulama bölgesi yıkanmamalıdır. Yüz bölgesine PRP enjeksiyonundan sonraki ilk 24 saat makyaj yapılmamalıdır.
PRP tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değildir. İşlemden 15 dk sonra aktif olur ve dizdeki hasarı onarmaya başlar. PRP nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlarız ortalama 1 hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır.
PRP enjeksiyonu sonrasında en iyi sonucu alabilmek için parasetamol içerikli olan ağrı kesiciler hariç antienflamatuvar ağrı kesici ilaçların ve kortikosteroidlerin en az iki hafta kullanılmaması önerilir. Kan sulandırıcı ilaçlar, vitaminler veya destek tedavilerinin de 3-4 gün alınmaması uygundur.
Saç PRP'si
İşlemden sonra bölgenin yıkanması doğru değildir. Masaj yapılmaz ve saç boyanmaz. 15 gün ara ile 3 ya da 4 seans uygulanır. İdame seansı, 6 ay sonra tekrar uygulanır. Lokal anestezi ile uyuşturduktan sonra bu proteinler hastanın deri altına enjekte edilir.
Fakat kişide tam kopmuş bir bağ yırtığı varsa , menisküsü tamamen kopmuş ve parçalanmışsa PRP tedavisi uygulanmamalıdır. Bunlara ek olarak romatizmal problemlerde, dizde artmış eklem sıvısı, ödem varsa, yapılacak PRP ödemli dokunun içerisinde kalır ve faydalı olamaz.
PRP NEDİR? PRP Tedavisi (Platelet rich plasma); kişiden bir miktar kan alındıktan sonra kanın özel bir santrifüj işlemi ile plazmasının ayrıştırılarak, kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Trombositten zengin kan hücresi olarak tanımlanır.
Santrifüj işlemi uygulanır ve PRP elde edilir. Bu işlem sonrasında saçın seyrelmiş olduğu bölgeye PRP enjekte edilir. PRP uygulamasının temelinde doku yenilenmesi vardır. PRP ile saç tedavisi yaklaşık 30 dk. kadar sürer ve uygulama esnasında acı hissedilmez.
Diz içi enjeksiyonunun ağrı giderici etkileri genellikle enjeksiyondan sonraki dördüncü hafta civarında ortaya çıkmaktadır. Hemen etkisi görülmeyen dize sıvı enjekte edilmesi ile beraber bir süre sabırlı olunmalı ve en etkili sonucu görmek için doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.
Çünkü PRP, dizlerdeki kireçlenmeyi tedavi edebilen bir işlemdir. Bu tedavide de hastadan alınan kan, kısa bir sürede santrifüj işleminden geçirilir. Bu şekilde trombositten zengin özel bir plazma elde edilir. Elde edilen plazma bekletilmeden kireçlenmenin olduğu bölgeye enjekte edilir.
Uygulama yapılırken, diz sıvısı iğnesi batırıldığı bölgede hafif bir yanma ve ağrı hissedilebilir.
Kan dolaşımında sabit olarak 150–400 × 109/L düzeyini sağlamak için günlük 1011 düzeyinde platelet üretimi mevcuttur. Matür bir plateletin çapı 2-3 𝜇m kadardır ve ortalama ömrü 5-9 gündür.
PRP, kök hücre, kriyoterapi ve kortizon iğnesinin yanı sıra proloterapi ve nöroproloterapi gibi seçenekler de ameliyatsız diz sıvı kaybı tedavisinde uygulanan iğneli tedavi yöntemleridir. Dizde sıvı kaybı ve diz kireçlenmesinin erken dönemlerinde dize sıvı enjekte edilmesi ağrıların hafiflemesini sağlamaktadır.
PRP genellikle büyük yan etkilere neden olmaz. Ancak kan almayı içerdiğinden, işlemden önce tok olmanız önerilmektedir. İşlemden sonra uygulama yapılan bölgeyi 48 saat yıkamamalısınız. Enjeksiyon yapılan bölgede biraz ağrı ve morarma fark edebilirsiniz.
PRP tedavi masraflarının sigortanız veya sağlık güvenceniz tarafından ne oranda karşılandığını öğrenmek için önceden araştırarak bilgi almanız önerilir. PRP tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız, uzman bir doktora danışarak muayene olabilirsiniz. PRP tedavisi Seans Fiyatları: 1800 ₺ – 2000 ₺ aralığındadır.
Menisküs yırtığının bulunduğu bölge kırmızı ise yani yırtık kanlanmanın olduğu bir bölgedeyse kendi kendine iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Bu bölgedeki menisküs yırtıklarının iyileşmesini hızlandırmak için cerrahi dışı yöntemlerden destek alınabilir.
Tedavi süresi tamamen menisküs yırtığının tipine ve konumuna bağlı olarak değişir. En az 4 hafta en fazla 10 hafta arasında değişen tedavi süreci mevcuttur. Bazı durumlarda fizik tedavi denenmesine karşılık iyileşme veya ağrının azalması mümkün olmamakta ve hasta ameliyata gönderilebilmektedir.
Kanlanması az olan ve kıkırdağımsı bir yapıda olan meniskuslar yırtılınca iyileşmesi, yırtığın büyüklüğüne göre zorlaşır. Yırtıklar 3 dereceye ayrılır; grade 1, 2 yarım yırtıklardır, grade 3 de tam yırtık oluşmuştur. Grade 1,2 yırtıklar konservatif tedavi dediğimiz ilaç, istirahat, bandaj gibi yöntemlerle iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri