Gazali, Avrupalı filozofların, dünyanın tepsi gibi düz olduğunu iddia ettikleri dönemde ilim ve felsefelerinin yanlış olduğunu ispat ederek, dünyanın yuvarlak olduğunu açıkladı.
Gazzâlî İslam inanç felsefesi olan Kelâm'ın daha çok akaid kısmına önem vermiş ve akıl yerine sezgiyi ön planda tutmuştur. Mantık ve münazara ilkelerini kullanmıştır. Bununla beraber Kelam ile tatmin olmayan Gazzâlî tasavvufa yönelerek aklın yerine mükaşefeyi koymuştur.
İkincisi, Gazzâlî, seçkinlere, yani bilimle ilgilenen insanlara yönelik tutumunda da dünyalık ve tecrübî bilgiye karşı durur; en gerçek bilginin içsel aydınlanmayla, mistik deneyimle elde edilen ve Tanrı'ya ulaştıran bilgi olduğunu söyler ve bu dünyanın sanal olduğunu ima eder ve dünyalık bilgi için çalışanları kınar.
'' Gazali İslam'da bilimi, felsefeyi bitirdi (!)'' ( Filozofların Tutarsızlığı ) - YouTube.
Peygamber'i müslümanların imamı sayma anlayışı hem Gazzâlî'nin hem de bütün Ehl-i sünnet'in ortak inancıdır; ancak bu anlayış, İmâmiyye'nin imam telakkisinde olduğunun aksine onu bilginin mutlak ve yanılmaz kaynağı sayma anlamına gelmez.
İlgili 16 soru bulundu
İmam Gazzali Cevahirul Kuran // Gazali Bilim ve Felsefeyi Bitirdi (!)
İlmî kişiliğinin gelişmekte olduğu sıralarda mutasavvıflarla ilişki kurdu. Gazzâlî'nin tasavvufta rehberinin Abdülkerîm el-Kuşeyrî'nin öğrencisi olan ve Nakşibendiyye tarikati silsilesi içinde gösterilen Ebû Ali el-Fârmedî olduğu nakledilir.
Çünkü hadis âlimlerinden imam-ı Deylemi, imam-ı Taberani, imam-ı Beyheki, imam-ı İbni Adiy, imam-ı İbni Abdilber gibi hadis âlimleri ve hüccet-ül İslam unvanı ile meşhur olan imam-ı Gazali hazretleri sahih olduğunu bildirmektedir.
Mısırlı âlim ve fikir adamı. İhvân-ı Müslimîn teşkilâtının kurucusu Mısırlı fikir ve mücadele adamı.
Dolayısıyla Gazâlî, Cibril hadisi çerçevesinde ihsan makâmıyla diğer iman ve İslam boyutları arasında kurulan bir bütünlükten bahseder. Bu da hem onun hem de sünnî ulemânın ekseriyetinin şeriat merkezli tasavvuf anlayışını ifade eder.
Dinimiz, nakle dayanmaktadır. Nakil doğru olunca, inanmak lazımdır. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına yazıp bildirdikleri hadis-i şeriflerin hepsi sahihtir, doğrudur.
İmam Gazali (r.a), eşari mezhebindendir. Müteşabihatı tevil konusunda son görüşü Selef'in görüşüdür.
Abdülkerîm el-Kuşeyrî'nin öğrencisi ve Ebü'l-Kâsım el-Cürcânî'nin müridi Ebû Ali el-Fârmedî (ö. 477/1084) bazı kaynaklarda Gazzâlî'nin şeyhi olarak kabul edildiğine göre Gazzâlî'nin daha yirmi yedi yaşına gelmeden tasavvufî hayata yakın bir ilgi duyduğu anlaşılmaktadır.
Gazali: Nedensellik mantıksal zorunluluğa sahip değildir
zorunlu olarak ötekini de kabul etmeyi veya reddetmeyi gerektirmez: “O halde, iki şeyden birinin varlığı veya yokluğu, ötekinin varlığını ya da yokluğunu zorunlu kılmaz.
Ebû Bekir er-Râzî dışında nasları açıkça inkâr eden bir İslâm filozofu bulunmadığına göre filozofların söz konusu üç meseleyle ilgili nasları te'vil ederken ileri sürdükleri görüşler Gazzâlî tarafından dinî nasların ve hükümlerin inkârı şeklinde yorumlanmış ve filozoflar bu yüzden tekfir edilmiştir.
İmam Gazali (ö.505/1111)
Gazali, İslam'ın en stratejik bölgesi olan doğusunda, Kindi'nin (ö.252/866) başlatıp Farabi'nin (ö. 339/950) ve İbni Sina'nın (ö.428/1037) ivme kazandırarak devam ettirdiği din ile felsefenin birliğini temin etme hareketiyle dini felsefe yoluyla aklileştirme sürecinin sona erdiricisidir.
Gazzâlî'nin mezarı'nın İran'ın Meşhed şehrinde 2007 tarihinde bulunmasından günümüze kadar neredeyse hiçbir şey yapılmamış ve yapılmaya teşebbüs bile edilmemiş.
Özet: İmam Gazâlî ve İbn Rüşd gibi İslam bilginleri, İslam dininin temel inanç esaslarını tevhit, nübüvvet ve ahiret olarak sıralamışlardır.
Mâtüridîlik (Arapça: الماتريدية), Matüridî'nin kurduğu, Hanefî Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı A'zam'ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.
“Bu bölümde İmam Gazali, imanın tarifi üzerinde durmuş ve imanın oluşabilmesi için gerekli unsurları anlatmıştır. İman kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve beden ile tatbiktir. Bunlar içinde kalp ile tasdik imanın en önemli unsurudur. Bu olmadan hiçbir mezhebe göre iman sahih olmaz, kabul edilmez.
Peygamber bazı yetersizlikler yüzünden hadislerin yazılmasını geçici bir tedbir olarak yasaklamış, daha sonra bu yasağı kaldırmıştır.
Kütüb-i Sitte (Arapça: الكتب الستة, Farsça: صحاح سته), Altı Kitap anlamına gelen, Ehl-i Sünnet tarafından en sağlam Hadis kaynakları olarak kabul edilmektedir: Sahih-i Buhari (صحيح البخاري) Sahih-i Müslim (صحيح مسلم)
İmam olarak anılan Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi'nin vefatından 178 yıl sonra Dünya'ya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir.
Günümüzde genel kabul gören sahih hadis tanımı İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre hadisin sahih olabilmesi için, ravinin adalet ve zabt sahibi olması, senedin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri