İlmî kişiliğinin gelişmekte olduğu sıralarda mutasavvıflarla ilişki kurdu. Gazzâlî'nin tasavvufta rehberinin Abdülkerîm el-Kuşeyrî'nin öğrencisi olan ve Nakşibendiyye tarikati silsilesi içinde gösterilen Ebû Ali el-Fârmedî olduğu nakledilir.
Gazzâlî İslam inanç felsefesi olan Kelâm'ın daha çok akaid kısmına önem vermiş ve akıl yerine sezgiyi ön planda tutmuştur. Mantık ve münazara ilkelerini kullanmıştır. Bununla beraber Kelam ile tatmin olmayan Gazzâlî tasavvufa yönelerek aklın yerine mükaşefeyi koymuştur.
Peygamber'i müslümanların imamı sayma anlayışı hem Gazzâlî'nin hem de bütün Ehl-i sünnet'in ortak inancıdır; ancak bu anlayış, İmâmiyye'nin imam telakkisinde olduğunun aksine onu bilginin mutlak ve yanılmaz kaynağı sayma anlamına gelmez.
Ahmet Akın Çığman Hocamın ifadesiyle, “İman'ın gönülde aşka dönüşmesi”dir. Dolayısıyla Gazâlî, Cibril hadisi çerçevesinde ihsan makâmıyla diğer iman ve İslam boyutları arasında kurulan bir bütünlükten bahseder. Bu da hem onun hem de sünnî ulemânın ekseriyetinin şeriat merkezli tasavvuf anlayışını ifade eder.
İmam Gazâlî, İslam'ın temel inanç esaslarından olan haşrin yalnızca ruhaniliğini kabul ederek cesetlerin haşrini inkâr ettikleri iddiasıyla Meşşai ekole mensup Müslüman filozofları tekfir etmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
İçtihadı Şafii mezhebine yakın olduğu için bu mezhepten olduğu düşünülen İmam-ı Gazali, İran'ın Tus şehrinin Gazal kasabasında, 1058 yılında (Hicri 450) dünyaya geldi.
Gazali de, “Sebe' suresi 3. Ayette; 'Ne göklerde ne yerde zerre ağırlığında bir şey bile O'ndan gizli kalmaz' buyrulduğu üzere “Allah hem küllileri hem de cüz'ileri bilir” diyerek onları eleştirir.
İkincisi, Gazzâlî, seçkinlere, yani bilimle ilgilenen insanlara yönelik tutumunda da dünyalık ve tecrübî bilgiye karşı durur; en gerçek bilginin içsel aydınlanmayla, mistik deneyimle elde edilen ve Tanrı'ya ulaştıran bilgi olduğunu söyler ve bu dünyanın sanal olduğunu ima eder ve dünyalık bilgi için çalışanları kınar.
Bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat'taki Nizamiye Medresesi'nin Baş Müderrisliği'ne tayin edildi. Burada kısa sürede büyük bir saygınlık kazanan Gazzali Sufizm'e yönelerek bu alanda yoğunlaştı.
Önce çağdaş âlimlerden Hâfız et-Ticânî ile, onun vefatının ardından Seyyid Muhammed Sâlim ile evlenen, ancak hiç çocuğu olmayan Zeyneb el-Gazzâlî 3 Ağustos 2005 tarihinde vefat etti.
(1) Nedensellik bir alışkanlığa dayanır. (2) Bu alışkanlık nesnelerin veya olayların ard arda gelmesi sonucu oluşur. (3) Bu ard arda gelme süreklilik ya da tekrarlılık gerektirir. (4) Nedensel ilişki objelerin kendisinde değil zihinde meydana gelen bir ilişkidir.
İmam Gazali (r.a), eşari mezhebindendir.
İbn Sînâ'ya göre Tanrı, eşi ve benzeri olmayandır. Âlem, ontolojik anlamda, Tanrı'nın eşiti veya benzeri değildir. Gazzâlî ise; sebep-sebepli ilişkisini, zamansal ve mekânsal anlamda Tanrı ve âlem birlikteliği kabulü üzerinden filozofları eleştirmiştir.
'' Gazali İslam'da bilimi, felsefeyi bitirdi (!)'' ( Filozofların Tutarsızlığı ) - YouTube.
39 Şu halde Gazâlî iki tür bilgi kabul etmektedir: Varlığın görünüşlerine ait olan bilgi ki buna akıl ve duyu organlarıyla ulaşılır. Diğeri varlığın iç yüzüne ve özüne ait olan bilgidir ve bu bilgiye de akıl üstü kuvvetler olan ilham ve keşf yoluyla ulaşılır.
Ebu Hamid el-Gazali olarak da bilinen Gazali, Selçuklu döneminde yaşamış önemli İslam alimi ve filozofu olarak tarihte yer buluyor. Selçuklu sultanlarından Tuğrul Bey, Alparslan ve Melikşah devirlerini gören Gazali, Selçuklu veziri Nizâmülmülk tarafından şimdiki tabirle, Nizâmiye Üniversitesi rektörlüğüne tayin edildi.
Belirlenen Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Akşem- seddin, El-Birûnî (Beyrunî), Câbir bin Hayyân, El-Cezerî, El-Kindî, Hezârfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, İbn-i Sinâ, İbn'ül Heysem, Farabî, Fergânî, Hârezmî, Gazzâlî, Ömer Hayyam, Pîrî Reis, Kâtip Çelebi ve Uluğ Bey'dir.
Gazâlî'ye göre insanın bedeni cisimdir; onda his ve hareket kaynağı, latif bir cisim olan hayvanî ruh bulunur.
Esasen zındıkları en çok sevindiren şey şeriatı savunan bir kimsenin ilmî görüşlerin şeriata aykırılığını iddia etmesidir. Üçüncü mesele âlemin yaratılmışlığı, Allah'ın sıfatları ve âhirette ölülerin dirileceğine dair konulardır. Gazzâlî'ye göre filozoflar bu üç meselenin hepsini inkâr etmiştir (s. 6-8).
1972: 25) Yani Gazali'ye göre bir şeyin kesin derecesinde bilgi sayılabilmesi için; öncelikle kişinin onu apaçık bir şekilde bilmesi ve ayrıca bu şeyin doğru olması gerekir. Yalnızca bunlar da yetmez aynı zamanda kişinin o şeyin doğruluğuna inanması gerekir.
Sebep-sonuç bağının zorunlu olmasının Allah'ın sonsuz iradesini sekteye uğratacağını düşünen Gazâlî (v. 505/111), bu konudaki tartışmaların fitilini ateşlemiş ve akılcı düşüncenin ne kadar oriji- nal ve yaratıcı olduğunu da bir nevi ortaya koymuştur.
Gazali`ye ait olduğu öne sürülen kabirlerden biri tarihi Tus şehrinin güneybatısındaki beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi Harun Reşid anısına 14. yüzyılda yapılan Haruniye Kümbeti`nin bahçesinde yer alıyor. Bazı tarihçiler ve gezginler buradaki kabrin Gazali`ye ait olduğunu belirtiyor.
Gazzâlî'nin mezarı'nın İran'ın Meşhed şehrinde 2007 tarihinde bulunmasından günümüze kadar neredeyse hiçbir şey yapılmamış ve yapılmaya teşebbüs bile edilmemiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri