Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
evlad / evlâd / اولاد
Çocuk.
sabi / sabî / صبى Bebek, küçük çocuk.
Binti kelimesi, kız evlat anlamında kullanılmaktadır. Arapça bn kökünden gelen binti kelimesi, kız sözcüğünden alıntı olmaktadır. Genelde Arapça metin ve hadis kitaplarında, binti kelimesi ile karşılaşılmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğunda padişah çocuklarına "çelebi" de denilirdi. Eski Türkçede ise prens yani şehzadeler için "tegin" adı kullanılmış, bu sözcük Moğol diline "tigid" olarak geçmiş ardından Osmanlı döneminde "yigit" biçiminde kullanılmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu sözcüğün Eski Türkçede sadece 'oğul; çocuk' anlamı vardı. Fakat Tanıklarıyle Tarama Sözlüğü'ne göre bunun çokluk ekli (+(a)n / +(e)n) biçimi olan oğlan (< ogul+(a)n) hem kız için, hem de erkek çocuk için kullanılıyordu: oğlan '1. (Erkek olsun, kız olsun) Evlat. 2. Erkek çocuk, yavru' (TTS).
Türkçede "oğul" sözcüğü, gerçekte Arapça olan "evlat" sözcüğünün karşılığıdır. Geçmişte, eşeylik (cinsiyet) ayırmadan hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılırdı. Geçmişte "kız oğul", "erkek oğul" diye söylenirdi. Oğlan sözü ise, eski Türkçedeki çokluk eki olan -n ekinin oğul sözüne gelmesiyle oluşmuştur.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Kız çocuğu anlamında “kız” sözü, en eski belgelerde ve bütün Türk lehçelerinde görülmektedir: Eski Türk yazıtlarında “kız”, “kız kudız” (kız kızan) “kızakım oglım” (evlatlık kızım); eski Uygur Türkçesinde “gız” (kız, genç), “kızkız” (genç hanım, kız evlât); Divanü Lügati't-Türk'te “kız, kız çocuk”, “kız kırkız” (cariye ...
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
veladet / velâdet / ولادت / وَلَادَتْ
Doğum.
bb (baby) ünl.
hatun. (Çoğulu: Havâtın) Kadın. Hanım.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Baba/Babay kavramı
Eski Türkçede, Babay biçiminde de kullanılmış olan bu kelime, evliya gözüyle bakılan, kutsal sayılan kişi ve varlıklar, türbeler ve mezarların adlarında da kullanılır.
Mahdum kelimesi oğul anlamına gelmektedir. Mahdumları kelimesi de oğulları yani çocukları anlamlarına geliyor.
hasna / hasnâ / حسنا Güzel kadın.
Kardeş (< kardaş < karındaş), anne veya babadan en az birinin ortak olduğu kişilerin birbirlerine göre durumuna verilen addır.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için karın maddesine bakınız.
Erkek çocuğu için ise "mahdum" denirdi. Manası "kendisine hizmet edilen" demek. Fakat Osmanlıda tam tersi olarak çocuğa hizmetten ziyade, çocuk annesine ve babasına hizmet ederdi. Hürmet de ederdi.
benin / benîn
(Tekili: İbn) Oğullar, erkek çocuklar.
Padişahın oğluna şehzâde, kızına sultan denir. Şehzâdelerin oğul ve kızları da şehzâde ve sultandır. Babası padişah olmasa bile bir şehzâde tahta çıkabilir. Ama Osmanlı tarihinde bir misali yoktur.
keyfe halük / keyfe hâlük.
Türkçede "çocuk" sözcüğü sıklıkla evlat anlamında kullanılır. Yaşına bakılmaksızın, erkek evlada "oğul", dişi evlada "kız" denir.
Sıbyan mektebi
Sıbyan(çocuklar) mektebi Osmanlı'da ilköğretim kurumuydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri