İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur.
Değerli kardeşimiz, Cemaatle namaz kılarken, imam sesli olarak fatihaya başladığı zaman artık Subhaneke duası okunmaz ve imam dinlenir.
Yani imama birinci rek'attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir. Mesbûkun imama yetiştiği rek'atlar namazının son kısmı kabul edildiğinden namaza başladığında eûzü besmele çekmez, kazâ etmeye başladığında çeker.
İmam cemaate öncülük etmektedir. Bunun için imamın okuması, cemaatın da okuması demektir. Nitekim bir hadis-i şerifte buyurulmuştur: "Kimin imamı varsa, imamın okuyuşu o kimse için de okuyuştur."
İmama uyan bir kimse, yani muktedî, imam tekbir aldıktan sonra, o da tekbir alarak namaza durur. Yalnız Sübhâneke`yi okuyup sükût eder. Fâtiha ve başka âyet okumaz. İmam rükû`a gittiği zaman, o da rükû`a gider.
İlgili 39 soru bulundu
İmama uyan bir kimse Fâtiha okuyabilir mi? Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha'yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur'ân okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50).
İmama uyan cemaatte bulunan kişi öncelikle namaz kılmak için niyet eder, niyetinde ise farz, vacip ya da nafile namazlardan hangisini ve hangi vakti kılacağını belirttikten sonra imama uyacağını dile getirir. Sonrasında ise imama uyarak namazını kılar.
Cemaat, kıyam, rüku, secde gibi yapılması gerekli rükünlerde, Sübhaneke ile Tesbihat ve Tahiyyat gibi dua ve zikirlerde imama uyarak bunları yaparlar. Buna göre cemaatin rüku ve secdeye giderken ve kalkarken "Allahü ekber" demeleri de sünnettir.
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez.
Peygamber şöyle dedi: “Namazda Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli değildir.” (Buhârî, 1422: I, 151). Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir.
Namazda imama uyma anlamında fıkıh terimi. Önder, lider; cemaate namaz kıldıran kişi; devlet başkanı. Namazda imama uyanlar anlamına gelen fıkıh terimi.
Bu "namaza tek başına başlayıp daha sonra imama uymaya niyet eden kimse"nin dışındaki kişi içindir. Ona gelince onun başlama tekbirinden sonra niyet etmesi -daha sonra geleceği üzere- caizdir.
Namazını tamamen imam ile beraber kılan kişiye Müdrik denilir. İmama en geç olarak birinci rekatın rükuunda yetişebilen kişi, o rekata yetilmiş sayılmaktadır ve namazı tamamen imamla beraber kılabilir.
İmamla son oturuşta, yalnız Tahiyyat'ı okur, ayağa kalkar. Subhâneke, Eûzu, Besmele, Fâtiha ve bir miktar daha Kur'ân okur, rükû ve secdeleri yapıp oturur. Tahiyyat'ı, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik ile Rabbenâ duâlarını okuyarak selâm verir.
Sübhaneke, İslam dininde, Sünni mezheplerde namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir.
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.
Soru: Rükûdan doğrulunca, (Rabbena lekel-hamd) mi, yoksa (Rabbena ve lekel hamd) mi demek gerekir? İkisi de caizdir. Ancak meşhur olan (Rabbena lekel-hamd) demektir.
Rükudan kalkılırken “Semi'allahu limen hamideh” dedikten sonra, “Rabbena leke'l-hamd” denir ki bu sözünde Türkçe meali “Hamd, Allah içindir.” anlamı gelir.
Bu itibarla sünnet namazın son rekatında olan bir kimse, cemaatle kılınacak farz namazın ilk rekatını kaçırmayacaksa, salli ve barik dualarını okuması, eğer ilk rekatı kaçırma endişesi varsa, okumadan selam verip cemaate yetişmesi daha uygun olur.
📌 Tek başına namaz kılan kimse kıraati sesli yapabilir.
İmam sehiv secdesi yapmazsa Şafii'nin açık ifadesine göre İmama uyan kendisi yapar. [Birinci görüş]: İmam Şafii'nin açık ifadesine göre imamın selam vermesinden sonra imama uyan kişi sehiv secdesi yapar. Böylelikle eksikliği telafi etmiş olur.
İmama uyan kişi ise besmele çekmez.
Ancak imama uyan kişi besmele çekse bile namazı geçerlidir.
Namaz kılarken niyet etmek farzdır.
Niyetin yanlış yapılmasından dolayı namaz geçersiz olur.
İmam olacak zat mesela öğle namazını kıldıracağı vakit: "Niyet ettim bu günkü öğle namazını kılmaya, cemaate imam olmaya." şeklinde niyet eder. Esasında imamlığa niyet etmesi şart değildir. Ancak arkasında kadın cemaat de varsa namazlarda niyet de şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri