DİYANET İşleri Başkanlığı, camilerde bulunan ve mülkiyeti vakıflara ait lojmanlarda oturan imam ve müezzinlerin, bundan böyle kira ödemeleri kararı aldı.
Bütün Köy Muhtarlıklarına köylerine Din Görevlisi isterken Caminin lojmanı olduğunu Müftülüğe ibraz etme zorunluluğu getirilmelidir. Lojmanı olmayan köyler ve Dernekler ise camiye imam hatip isterken Lojman yapımı karşılığında talepte bulunabilmelidir.
633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna göre cami ve mescitlerin yönetimi Başkanlığımıza aittir. Cami lojmanları cami müştemilatından olup, ticari faaliyette kullanılması ön görülen yerlerden değildir. Ayrıca bu yerler ne akardır ne de hayrattır.
Mülkiyeti TDV'ye Ait Cami Lojmanlarından Kira Alınmayacak.
İmamlar da dâhil, Başkanlığın bütün personelinin devlet memurları kapsamına alınması ancak 1965 yılında olabilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
2023 Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükselmişti. Temmuz zammı ile birlikte imam maaşları 12.358 TL'ye yükseldi.
Sonraki Konu. Din görevlisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 8 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din görevlisi maaşları 16870 TL'dir. En düşük Din görevlisi maaşı 13500 TL iken, en yüksek Din görevlisi maaşı 20760 TL'dir.
DİYANET İşleri Başkanlığı, camilerde bulunan ve mülkiyeti vakıflara ait lojmanlarda oturan imam ve müezzinlerin, bundan böyle kira ödemeleri kararı aldı.
Türkiye'de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır. Yönetimi, tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
oturacak olan bekâr personel ve devlet memurlarına tahsis edilir. Kendisine konut tahsis edilen personelin, bahse konu kişilerle beraber oturup oturmadıkları, blok yönetim kurullarınca takip edilir ve aksine davrananlar konut tahsis makamına bildirilerek haklarında tahliye işlemi talep edilir.”
İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır.
CAMİLERİN ELEKTRİK PARASINI KİM ÖDÜYOR? Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
Caminin temizliğinden sorumlu olan İmam ve Müezzindir ancak temizlik işlerini yapmakla yükümlü olan Müezzinlerdir. Büyük camilerde temizlik işleri için kesinlikle firmamız Bemay gibi profesyonel şirketlerden destek almak gerekir. Camilerinizin temizlik işleri için lütfen hemen iletişime geçiniz.
Yeni düzenleme ile Diyanet'e bağlı camilerle ilgili köklü değişiklikler yapılacak. Cami imamlarının maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesine son verilecek.
Dolayısıyla îfa ettikleri bu görev ve hizmetler karşılığında aldıkları maaşlar da vakıflar tarafından finanse edilmiştir. Öte yandan imamların meşruta tabiri ile ifade edilen lojman ihtiyaçları vakıflarca karşılandığı gibi lojman verilemeyen imamlara ödenen kira bedelleri de yine vakıf gelirlerinden karşılanmıştır.
"Cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekanda bulunması şart olduğundan televizyon, internet ve benzeri araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir.
Selatin camileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Osmanlı dönemindeki ilk selatin camileri Bursa'daki Ulu Camii ve Yeşil Camii'dir. İstanbul'daki ilk selatin camisinin, İstanbul'un ele geçirilmesi sonrası camiye çevrilen Ayasofya olduğu öne sürülse de II.
Tez kapsamındaki yapılardan Şehzade Mehmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Kara Ahmet Paşa Camisi, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi, Piyale Paşa Camisi, Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camisi, Mesih Mehmet Paşa Camisi, Nişancı Mehmet Paşa Camilerinde bu tip galeriler bulunmaktadır.
Bunlar Şehzade Camii (1543–48), Süleymaniye Camii (1548–59), Kırkçeşme su işleri (1561–65), Büyükçekmece Köprüsü (1565–67) ve Edirne'deki Selimiye Camii (1568–74) idi. Bu tarihten sonra III. Murad döneminde büyük inşaat projeleri gerçekleştirmedi ve yaşlı bir insan olarak çalışmaları diğer mimarlara emanet etti.
Gözübüyük, Mukayeseli Türk Ceza Kanunu Açıklaması, Cilt III, 297. Madde )] Karar ve açıklama 5237 sayılı TCK' 6-1c maddesi hükmü bakımından da geçerlidir. Bu hüküm karşısında imam, hatip, vaiz, rahip, haham gibi dini reisler kamu görevlisi değildirler, çünkü “kamusal faaliyet” yürütmemektedirler, Ancak., 633.
Daha önce 2 yıl olan il dışı tayin düzenlemesi 3 yıla çıkarılmıştır. İl içi tayinde nakil isteyebilmek için eskiden olduğu gibi 1 yıl görev yapmış olma şartı aranacak. Daha önce, Kur'an kursu Öğreticisi, imam hatip kadrolarına göre bir süt kademe sayılmıştı. Yeni düzenlemede bunlar eşdeğer görev sayılmıştır.
Nitekim İslâm âlimleri imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/258; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/391, 562).
2023 EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İMAM HATİP MAAŞLARI KAÇ TL? 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla beraber 1/4 derecesine sahip vaiz maaşı 27 bin 564 TL oldu.
Müezzin maaşı 2024 Ocak ayı zammı ne kadar? Müezzin maaşları 12.500 ile 27.000 TL aralığında değişmektedir. En düşük müezzin maaşına yüzde 15 zam eklendiğinde Ocak 2024 zamlı müezzin maaş tutarı hesaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri