Önce Diyanet İşleri Reisliği'ne (Başkanlığı) bağlandılar, ama daimi kadroları çıkmadı. İlginçtir, 1930'ların ortasında camiler -tıpkı Osmanlı'daki gibi- Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlandı. İmam ve vaizlerin Diyanet'ten maaş almasına Demokrat Parti 1950'de karar verdi.
Arapça E-M-M kökünden gelen ve 'öne geçmek', 'yönetmek' anlamına gelen imam terimi zamanla mescidlerde cemaate namaz kıldıran kişilere veya bir topluluğa liderlik eden kişileri ifade etmek için kullanılmıştır. İmamlık ilk olarak İslam'ın ortaya çıkışıyla birlikte Muhammed tarafından uygulanmaya başlanmıştır.
Yeni düzenleme ile Diyanet'e bağlı camilerle ilgili köklü değişiklikler yapılacak. Cami imamlarının maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesine son verilecek.
Zamanla çeşitli nedenlerle mescitlerde sürekli bulunacak görevlilere ihtiyaç duyuldu. Dolayısıyla her vakit namaz kıldıracak görevlilerin belirlenmesi cihetine gidildi ve namaz kıldırmak üzere görevlendirilen kimselere de geçimlerini sağlamaları için maaş ödenmeye başlandı.
İmamlar, hizmet verdikleri mescid ve camilerin vakıflarından maaş (vazife) almaktaydılar.
İlgili 35 soru bulundu
2023 Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükselmişti. Temmuz zammı ile birlikte imam maaşları 12.358 TL'ye yükseldi.
Dolayısıyla îfa ettikleri bu görev ve hizmetler karşılığında aldıkları maaşlar da vakıflar tarafından finanse edilmiştir. Öte yandan imamların meşruta tabiri ile ifade edilen lojman ihtiyaçları vakıflarca karşılandığı gibi lojman verilemeyen imamlara ödenen kira bedelleri de yine vakıf gelirlerinden karşılanmıştır.
Camilerde maaşlı görevli bulunmalıdır. Bu caizdir. İmamlık yapma konusunda cemaat bilinçlendirilmeli ama uyutulmamalıdır.
Ancak şunu söylemek istiyorum ki, Kur'ân para için okunmamalıdır ve para ile okutulmamalıdır. Sadece Allah rızası için okunmalıdır. İslâm dininde olmadığı halde, bazı yerlerde Müslümanlar arasında hatim veya bir yıllık devir okutma alışkanlığı gelişmiştir.
Memur da maaşını alırken oradan gelen paraları niyet ederek kabul eder. Hattâ kazancını kumar, içki alışverişi ve benzeri helâl olmayan bir yoldan temin eden bir insanın, meselâ inşaat gibi meşru sayılan bir işinde çalışıldığı zaman, işçinin almış olduğu ücret meşru ve helâldir.
DİYANET İşleri Başkanlığı, camilerde bulunan ve mülkiyeti vakıflara ait lojmanlarda oturan imam ve müezzinlerin, bundan böyle kira ödemeleri kararı aldı.
Mil Diyanet Sen - Promosyon Güncellenmesi̇ Talebi̇mi̇z. Malumları olduğu üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatını kapsayan, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile yapılan maaş anlaşmaları devam etmektedir.
BÖLÜM Görevler Madde 2 — İmam - Hatiplerin Görevleri : 1) Cami ve mescitlerde vakit namazları ile, cuma, bayram ve tera vih namazlarını, gerektiğinde cenaze namazını kıldırmak.
Türkiye'de imamlık mesleği bir kamu hizmeti kapsamındadır. Bu nedenle bütün imamlar birer devlet memuru olarak geçer.
Madde 1 – İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.
İmamlar dönemi ilk imam Ali b. Ebû Tâlib ile başlar ve on ikinci imam Muhammed el-Mehdî'nin 260 (874) yılında küçük gaybete intikaline kadar devam eder.
Şehir okullarındaki isteğe bağlı Din Bilgisi dersi 1933'te müfredattan tamamen kaldırılmıştır (Doğan 1999: 273). 1930 programına göre köy ilkokullarında; 3. sınıfta perşembe günleri yarım saat olmak üzere yer verilmiş olan Din Bilgisi dersi (Aydın 2005: 61), bu şekliyle 1939'a kadar devam ettirilmiştir (Aydın 2007: 10; ...
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Madde-mâna, dünya-âhiret dengeleri açısından en ölçülü ve kolayca yaşanabilir; çeşitli emir ve hükümlerde kolaylığı öngörmesi açısından en kolay olan din İslâm'dır.
Cevap: Kendisinden daha iyi biri bulunduğu takdîrde sigara içen kimsenin arkasında namaz kılınmamalıdır.
Haramı helal, helali haram saymadıkça büyük günah işlemiş de olsa Müslüman bir kişi, namaz kıldırabilir; arkasında kılınan namaz da sahihtir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İyi ve kötü (muttaki ve günahkâr) her Müslümanın arkasında namaz kılınız. ” (Dârekutnî, es-Sünen, 2/404 [1768]; bk.
Sigara içen kişinin namazda imamlık yapması uygun olmaz; ancak kendisi gibi sigara veya daha kötüsünü içen kişilere imamlık yapabilir. Fakat siz de namazda onlardan ayrılarak tek başınıza namaz kılmada hatalısınız.
“Bizim bütçemiz, devlet kurumu olduğumuz için ve çalışanlarda devlet memuru olduğu için bütçemizin yüzde 96'sı maaşlara, personel masraflarına gidiyor.
İşte 2023 Temmuz zammıyla yeni imam, vaiz ve müezzin maaşları... Emekli ve memur maaşlarında kritik veri Haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 10 bin 513 TL'ye yükseltilmişti. Vaiz maaşları ise 12 bin 400 olarak belirlenmişti.
Dernek çalışmaları gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlayan ücretli çalışanlar aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit edilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri