Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar.
Doğru şartlarda dikilen iki yaşlı yabani ceviz anaçlı ceviz fidanından bir ile iki yıl içerisinde meyve almak mümkündür. Tam verimli ürün ise yedi yılın sonunda alınmaktadır.
Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir ceviz ağacı, ömrünün ilk 7-10 yılında meyve vermez.
Chandler ceviz ağacı gelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyve vermeye başlamaktadır. Yarı bodur gelişen 6-7 yaşındaki chandler ceviz fidanı 25 kilo meyve vermeye artarak devam etmektedir.
1 ceviz ağacı 8x4 ceviz fidanı dikim şeklinde 10.yaşında 50 kilo meyve vermektedir. Her yıl verimliliği artan ceviz ağaçları 20.yaşında yılda 100 kiloya kadar meyve verdiği görülmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
İlk kural olarak, ticari olarak yetiştirilen ceviz ağaçlarının ortalama olarak her ceviz ağacının yıllık 1270 mm yağışa ihtiyacı vardır. İkinci kural olarak, ceviz ağaçları yaz aylarında yıllık su isteklerinin % 50'sinden fazlasına ihtiyaç duyar (Haziran, Temmuz ve Ağustos).
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar.
Meyve tomurcuğu ne kadar fazla ise haliyle o kadar çok meyve üretimi gerçekleşecektir. Bu çiçek tomurcuğunun oluşumunda iyi besleme ve sonucunda gelişme kuvveti ile ışıklanma miktarı fazla olursa çiçek miktarı da fazla olacaktır. Işıklanmanın fazla olması için iyi bir budama işlemi şarttır.
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir. Dikildiği ilk yıllardan itibaren hemen verime başlayan Chandler ceviz ağaçlarından 10 yıla ulaştığında ağaç başına 40 ila 50 kilo arası ceviz toplamak mümkündür.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Yeni sezon yarı bodur ceviz fidanı olarak bilinen AŞILI chandler ceviz fidanı fiyatları ve fernor ceviz fidesi fiyatları göre daha uygun olup açık köklü ceviz fidanı fiyatlarımız en ucuz 20 TL'den başlamaktadır.
Ceviz ağacı gelişimi orta hızda olup gelişimine katkı sağlamak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre fidan çukuruna koyulup üstüne fidanı yerleştirip toprak ile kapatılıp karıştırılmalıdır.
Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir.
Genel olarak, ceviz ağacı çok kuvvetli rüzgarların yanı sıra çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklara da dayanıklı değildir. Yüksek yaz sıcaklıkları meyveye zarar verebilir ve meyvelerde büzülmeye neden olabilir.
Halk arasında da çok kullanılır bu söz, bu yüzden de ceviz gölgesinde oturmak makbul değildir... Peki, bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Fidan dikildikten sonra köklerin hava almaması için toprağa ayakla bastırılır ve 5 litre kadar can suyu verilir. Arazi rüzgar alıyor ise fidanlar yanlarına dikilen kazıklara bağlanır. Dikimden sonra veya en geç mart ayında fidan 40 cm mesafeden kesilmelidir.
Özellikle cevizin heterozigot yapısı tohumdan elde edilen ağacın oldukça kalitesiz, geç meyve veren ve standart olmayan meyve yapısı oluşmasına neden olur. Bu yüzden ceviz fidanı yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticiler mutlaka aşı ile kültürel uygulama gerçekleştirerek aşılı ceviz fidanı üretimi yapmalıdırlar.
İlkbaharda yağışlar genel olarak yeterli olmakla birlikte ihtiyaç halinde su verilmelidir. Yaz sulaması ise çok önemlidir. Yağış durumuna göre değişmekle birlikte sulama işlemine mayıs ayı itibariyle başlanabilir.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
Toprağa uygulanacak toz kükürt, iyi yanmış hayvan gübresi ile (besi hayvanı ve tavuk gübresi ile keçi gübresi hariç) karıştırılarak uygulanırsa etkisi daha iyi ve daha kısa sürede görülür.
Fosforun toprak derinliğine doğru hareket kabiliyetinin az ve yavaş olması nedeniyle, fidan dikimi yapılmadan önce fidanların sonraki yıllardaki ihtiyacını karşılamak üzere tesis (depo) gübrelemesi olarak fosforlu ve potasyumlu gübre verilmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri