Ancak hiç bir cinsel deneyimi olmadığı halde ben "bamya" yemem diyenleri anlamak imkansız. Amaç baştan belli, erkeği aşağılamak ve toplum önünde yetersiz gibi göstermek.
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.
erkek çocuklarının afedersiniz pipisine verilen isim bıllik de denilir bazı yörelerde... çiçek bamyası denilen, ufak bamyalar vardır...
Arapça bāmiyā باميا "Afrika kökenli bir sebze, alcaea aegyptiaca veya abelmoschus esculentus" fiilinden alıntıdır.
Bamya pipiye denir. Böyle 7-12 yaş arası veletlerin pipisi kadar olan pipiye bamya denir benim bildiğim. . Neyse onu geçelim şimdi. Tüylü bildiğimiz tüylü. İşte tüylü pipi demiş oluyor ya da sen kıllısın sana öyle diyor işte.
İlgili 21 soru bulundu
Botanik sınıflandırması Abelmoschus esculentus (L.) Moench olan Bornova Kınalı Bamyası albenisi yüksek, düzgün şekilli, zarif ve etli, yöresel eski bir bamya çeşididir. Bornova Kınalı Bamyası adını, meyve ve meyve sapında bulunan düzensiz kırmızı renklenmeden alır.
Ortalama 1 cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benzer ancak daha küçüktürler. Tek sap üzerine büyümeyen topraktan çıkışından itibaren kardeşlenme gösteren çatallı bir yapısı olan, en az 4-5 tane yan dalı oluşan Amasya Çiçek Bamyası'nın yetiştiriciliği organik tarım metoduna uygun özelliktedir.
Her türlü toprakta rahatlıkla yetişen bamyalar için en ideal toprağın ise derin, geçirgen ve kumlu-tınlı olanlar olduğu belirtiliyor. Bamyanın özellikle ekim döneminde aşırı nemli toprak sevmediğinin üstünde duruluyor. Toprak pH'ının 5.0 ile 8.0 arasında olması bamya yetiştiriciliği için tavsiye ediliyor.
Bamya lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Yapılan araştırmalarda bamyanın içeriğinde şeker oranı düşük, enerji oranı yüksek maddelerin de bulunduğu ortaya çıkmıştır. Ebegümeci ailesine ait olan bamya ılık iklimlerde yetişir.
Bamya kurak bölgelerde çok daha iyi bir şekilde yetişmektedir. Zaten ilk yetiştiği yer de Afrika'dır. Çok fazla sulamaya gerek olmadan iyi bir şekilde yetişebilmektedir. Bunun yanında sulamanın fazla olduğu ya da soğukların çok sert geçtiği yerlerde bamya yetiştirmek oldukça zor olmaktadır.
Osmanlı döneminde Merzifon'dan gelen askeri birliklere lahanası çok meşhur olduğu için “Lahanacılar”, Amasya'dan gelenlere ise “Bamyacılar” adı verilmiş.
Bamya, ekimden yaklaşık 60-70 gün sonra meyve vermeye başlar. Bu süre, ekim şekli, bakım ve iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bamya hasadının sabahın oldukça erken saatlerinde yapılması önerilmektedir.
Bamyanın tadı sakin ve yumuşak olduğundan kuvvetli baharatları ve bol ekşiyi kaldırıyor. Yediğinizde hem sulu sulu, hem de içindeki çekirdeklerle çıtır çıtır olabiliyor.
Bamyanın anayurdunun Amerika ve Asya kıtaları olduğu yönünde bir görüş bulunsa da, Amerika kıtasının keşfinden önce de Afrika'da bamyanın tanınıp yetiştirildiği biliniyor. Ebegümecigiller'den olan bamya ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriliyor.
Bitkinin yaprak, dal ve meyveleri oldukça sık tüylüdür. Bu tüylerin diplerindeki bezelerde kaşındırıcı bir madde bulunur. Bamya üretimini sınırlandıran en önemli özellik gövde, yan dal, yaprak ve meyvelerinde bulunan tüylerdir. Tüylülük bitkinin zararlılara karşı savunma mekanizmasıdır.
Satın alacağınız bamyanın taze olması gerekir. Bamyaların iri ve uzun olmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse tek tek seçerek satın alınmalı ve her bir bamyanın eşit büyüklük ve irilikte olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü ipe dizilerek kurutulacak olan bamyanın eşit şekilde kuruması olanaklı olacaktır.
Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir. Çünkü bu şekilde bamya salyalanır.
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Sultani Bamya oldukça verimli bir çeşit olup ürün vermeye başladıktan sonra uzun süre yeni bamya verdiği için sürekli hasat etme özelliği ile hobi ve ticaretini yapacaklar için uygun bir çeşittir. Bu bamya çeşidi hem taze iken hemde kurutmalık için oldukça uygun bir üründür. Lezzet kapasitesi yüksek olan bir çeşittir.
Bakır, çinko, potasyum, folat ve tiamin içeren bamya, bu sebeple saçlara iyi gelir ve parlamasını sağlar.
Bamya besin değeri yüksek bir sebzedir. Demir, magnezyum, A, C ve K vitaminleri açısından güçlüdür. Gebelik döneminde alınması gereken folik asit kaynaklarından biridir. 100 gramlık bamya gün içinde alınması gereken folik asit miktarının neredeyse %20'sini karşılar.
Bamya tohumu çeşitleri; Amasya Bamyası, Bornova Bamyası, Balıkesir Bamyası ve Sultani Bamya olarak bilinmektedir.
"ÇİÇEK BAMYA"
Normalde çiçek bamya diye tabir ettiğimiz kuru bamya bir gram altın ne kadar fiyat ise o fiyattaydı. Şuanda da aynı. Fiyatının bu kadar pahalı olmasının sebebi zahmetli olması.
Ebegümeci ailesinden gelen bamyanın tohumları da son yıllarda faydalarına inanılarak sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. Bamya tohumu, meyvesi olgunlaştıktan sonra oluşan küçük, koyu kırmızı veya kahverengi tohumlardır. Bamya tohumları meyvesinden ayrıştırılarak kurutulur.
“Bamya üretim anlamında sadece belli bir bölgede üretiliyor, daha çok Amasya bölgesinde üretiliyor. Üretim de kısıtlı miktarda yapılıyor. Üretimi biraz zor, tabii ki toplanması, bunun iplere dizilmesi, kurutulması, kuruduğu zaman fire vermesi, zahmetli bir iş. Sınırlı bir bölgede yetiştirildiği için ürün pahalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri