İslam açısından, iman ile bilgi birbirini dışlamak bir tarafa, birbirini gerektirmektedir. Hıristiyan filozof
ÖZET: Mahiyetleri farklı olsa da, iman ve bilginin ortak alan ve özellikleri vardır. Bu nedenle birbirlerinden etkilenmekte, çoğu kere ayrılmaz bir birlikteliğe sahip olmaktadırlar. Bu bakımdan birer insan eylemi olan iman ve bilgi, birbirini besleyen iki kaynak konumundadır.
Eğer iman sadece bilgiye dayanan tasdik olsaydı, her bilgi sahibinin zorunlu olarak iman etmesi gerekirdi. Oysa durum böyle değildir. İmanın hakikati açısından marifet olmaksızın ikrar da söz konusu olamaz. Marifet, iman için gereklidir fakat imanın oluşmasını zorunlu kılmaz.
İman önermelerinin ampirik yolla doğrulanması mümkün değildir. Bu önermeler kişi için deneysel olarak doğrulanmış önermeler kadar kesin olmasa da subjektif bir kesinliğe sahiptir. “İman hiçbir zaman bilginin kesinliği kadar kesin olamaz.
İman, “tasdik”, tasdik de bir bilgiyi doğrulamak olduğuna göre, bil- gi, tasdikten, yani imandan önce gelir. Dolayısıyla imanı, doğru bir akıl yürütmenin ürünü olan sağlam bir bilgi zemini üzerine kurmak esastır.
İlgili 19 soru bulundu
İslam açısından, iman ile bilgi birbirini dışlamak bir tarafa, birbirini gerektirmektedir. Hıristiyan filozof Aquinas'a göre iman, bilgi ile kanaat arasındadır. Bilgi değildir çünkü bilgiyi kabul edip etmeme özgürlüğüne sahip değiliz halbuki iman edip etmeme özgürlüğüne sahibiz. Diğer taraftan iman kanaat de değildir.
İmansız, İslam olamaz. İslam olmayınca, iman da yoktur. İman eden, Allahü teâlânın emirlerine teslim olur, yani Müslüman olur. Kısacası, her mümin Müslümandır; her Müslüman, mümindir.
Merhaba, bilim bir inanç değildir. Bilim felsefecisi Karl Popper inanç ile bilimsel bilginin ayrıldığı noktayı ünlü “yanlışlanabilirlik ilkesi” ile açıklar. Karl Popper'e göre bilimsel bilgi —inançtan farklı olarak— yanlışlanabilir olmalıdır.
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak var olduğuna dair içimizde görünmeyen bir his taşımak demektir. İman ise, bir şeyin var olduğuna değil, onun doğruluğuna, dürüstlüğüne, sadakatine, vefasına, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle birlikte olacağına dair bir iman taşımak anlamına geliyor.
Bilgi felsefesi, bilginin ne olduğunu, mümkün olup olmadığını, kaynağını, sınırlarını, değerini ve doğruluk ölçütlerini inceleyen bir felsefe dalıdır. Bilgi felsefesinin en öncelikli konusu elbette bilginin mümkün olup olmadığı meselesini de içeren bilginin mahiyeti meselesidir.
Bu bakımdan bilgi, imandan önce gelir.
Pürüzsüz iman, Allah'a ve Allah'ın indirdiklerini -şüpheye yer vermeyecek biçimde- kalben tasdik edip dil ile ikrar etmekten ibarettir. Kalp ile tasdik, “içten ve yürekten inanmak” demektir. Dil ile ikrar da, inancını dil ile söylemek ve inancını yaşamaktır.
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir. Hem aklı, hem teslimiyeti esas alır.
İslam'a göre bilginin kullanımı kul hakkı temelinde değerlendirilir. zarar görmeyeceği tam aksine herkesin faydalanacağı hakkaniyet ölçülerine riayet edilmelidir. Bilgiyi Sevmek: Yüce Allah insanlardan yaratılışlarına uygun güzel işler (salih amel) yapmaları istenmektedir.
İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı.
Kelime anlamı “güven içinde olmak, tasdik etmek, inanmak” olan iman, dinî bir terim olarak “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettikleri kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri doğrulamak, tasdik etmek ve onlara inanmak” demektir. Aynı anlamda itikâd ve inanç kelimeleri de kullanılır.
din bir "kurallar, ve doğruluğu kabul edilen hikayeler ve yargılar bütünü"dür. inanç ise (dinle alakalı bağlamda kullanıldığında) bir dinin parçası olan "kabul edilen hikayeler ve yargılar"dan şüphe duymamaya denir. böyle de güzel benzetme yaparım. din afyon olarak kabul edilirse inanç onun yapacağı kafadır.
İman ve islam kelimeleri, lügat yönünden birbirinden farklı anlamlar taşırlar. İman; inanmak, güvenmek ve kalben tasdik etmek anlamına gelirken6 islam; tam teslimiyet, kabul ve rıza manalarını taşır.
Zira Kur'an'ın her bir bölümüne âyet dendiği gibi evrende var olan muhteşem oluşumların, olguların ve varlıkların da her birine özellikle Kur'an'da âyet adı verilmektedir. Bu sebeple dinin ve bilimin konusu olan Allah'ın âyetlerinin her ikisinin de birbiriyle çelişmesi, birbirini yalanlaması asla söz konusu olamaz.
Din tanımlarını genel olarak; teolojik, ahlaki, felsefi, psikolojik ve sosyolojik kategoriler altında ele alınmaktadır. Dinin teolojik tanımları: Teolojik tanıma göre din; "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir.
Din ile bilimi birbirine zıt ve karşıt saymak Yüce Allah'ı ve evreni yanlış tanımlamaktan geçiyor.
İman; bir şeyi gönül huzuru ile benimseme, ona içten ve yürekten inanmadır. İslâm'a göre iman, Peygamber Efendimizin Yüce Allah'tan getirdiklerinin doğru olduğunu kabul edip, onlara gönülden inanmaktır.
Allah'ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir.
Peygamberin önüne diz çöküp oturur. Rasulullah'a: “İman nedir?” der. Rasulullah: “İman: Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe (öldükten sonra dirileceğine), kadere, hayrına ve şerrine inanmandır” cevabını verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri