Yukarıda da belirtildiği gibi alkollü araç kullanma cezası idari ceza olarak tayin edilir ve suç değil kabahat durumundadır. Bu sebeple alkollü araç kullanmak adli sicil kaydına işlemez.
Tüm trafik cezaları gibi alkollü araç kullanmaktan ötürü kişi hakkında uygulanan idari para cezası suç değil kabahat teşkil etmektedir. Bu nedenle adli sicil kaydına işlenmez.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Araç sürücüsünün tekrardan cezaya tabii tutulmaması için ehliyete ilk el konulduğu tarihten itibaren 5 yıl süresince alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekmektedir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinmektedir.
Görüleceği üzere, alkollü araç kullanma sebebiyle adli para cezasına mahkum olmak hem polisliğe hem de bekçiliğe atanmaya engel teşkil etmemektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak, Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak, Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak, Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
Bu sebeple alkollü araç kullanmak adli sicil kaydına işlemez. Diğer bir deyişle sabıka kaydı içerisinde idari yaptırımlar yer almamaktadır. Bu durumda birkaç istisna bulunur, eğer miktar 100 promil üzerinde ise farklı bir yargılamaya tabi tutunulduğu için sabıka kaydına işlenecektir.
Bu yönetmeliğe göre, şahsın alkollü olması ve sair nedenlerle özgür iradesi ile ifade veremeyecek durumda olanların ancak doktor raporu ile ifade verebilecek durumda oldukları saptandıktan sonra ifade alma işlemine geçilmesi gerekir.
Sürücü alkolmetreye üflemiş ve alkollü olduğu için idari para cezası uygulanmış ise alkolmetreye üflememekten dolayı ceza kesilmesi kanunlara aykırıdır. Bu kurala aykırı şekilde kesilen cezaların iptali mümkündür.
1 yıl ve daha kısa hapis cezaları mahkeme insiyatifine bağlı olarak para cezasına çevrilebilir. (50/1-a) Sürücü 18 yaşından küçükse ve 1 yıldan daha kısa süreli hapis cezası aldıysa, para cezasına çevrilmek zorundadır.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz...
Ülkemizde uygulanan kurallara göre ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Diğer sürücülerin trafiğe çıkabilmeleri için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promil limit olarak esas alınmaktadır.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Türk Ceza Kanunun düzenlemesine göre yalnızca irade dışı ya da geçici nedenlerle alınan alkol etkisi altında suç işleyen kişiye ceza verilmemektedir. Bunun haricinde kişilerin iradi bir şekilde kullandıkları alkol etkisinde iken suç işlemeleri halinde bu ceza vermeme hali geçerliliğini yitirir.
Tasarıya göre ilk kez 101 promil ve üstü alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler, para cezası ve ehliyetlerini kaptırmakla kurtulamayacak. Bu sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle kamu davası açılacak.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Alkol sınırının kaç bira ile aşılabileceği kişinin kan sayımına ve biradaki alkol oranına göre değişiklik gösterir. Bira bazında alkol ölçüm aşımı için net bir bilgi sunulamaz. Ortalama olarak iki şişe bira 0,50 promil seviyesine ulaşmak için yeterlidir.
E devlet sürücü belgesi ceza sorgulama işlemlerinde ek bir bilgi girişi istenmemektedir. E devlet giriş yapan kişilerin profil bilgileri üzerinden ehliyet durumu kolay bir şekilde öğrenildiğinden dolayı direk e devlet sürücü belgesi ceza sorgulama hizmeti kapsamında kişilerin ehliyet cezaları ekranda yayınlanmaktadır.
TCK madde 34, irade dışında alınan alkolün etkisiyle suç işleyen kişilere ceza verilemeyeceğini net bir şekilde ifade etmiştir. Zira iradesi dışında yani istemeden ve/veya bilmeden alkol alan kişinin davranışlarını yönlendirme yeteneği azalır.
Geçici bir nedenle ya da irade dışı alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle suç işleyen kişinin kusur yeteneği yoktur. Kusur yeteneği bulunmayan kişinin işlediği fiil nedeniyle cezalandırılması mümkün değildir.
Ölçüm ya da gözlem sonucunda sürücünün, 0.50 promil düzeyinin üzerinde alkollü olduğu ve araç kullanamayacak durumda olduğu belirlenirse gerekli cezai işlemler yapılır (Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği).
İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez. İdari para cezaları kabahat niteliğindeki suçlar için verilir. Adli sicil kaydı ise yalnızca işlenen bir suç karşılığında mahkemelerce verilen kesinleşmiş cezalar için tutulmaktadır.
Ölçüm ya da gözlem sırasında 0.5 promil yasal sınırı oluşturur. Eğer bunun üzerinde bir ölçüm yapılırsa kişi hakkında cezai işlemler uygulanır.
Sabıka kaydı; adli sicil kaydı ve arşiv kaydı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Adli sicil kaydı silinme işlemi için hükmün infazının tamamlanması gerekir. Yani hapis cezası varsa yatılmış, para cezası varsa ödenmiş olması gerekir. Şayet hapis cezası ertelenmiş ise erteleme süresinin dolmuş olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri