Kur'an, doğru (sahih) bir iman için aklî düşünceye özel bir önem atfeder. Kur'an'a göre, imanın yeri kalptir; ancak onun sözünü ettiği kalp, bizim akıl dediğimiz şeydir. Kur'an, dolayısıyla İslam, imana giden yolda işlevsel akla, onun önemine özel bir vurgu yapar.
İman nedir, sorusuna verilen ce- vaplara göre iman tanımlarını şöylece sıralayabiliriz: İmanı sadece tasdikten ibaret sayanlar: Sünnî düşüncenin oluşu- munda katkısı büyük olan İmam-ı A'zam ve onun takipçisi sayılan İmam Mâtürîdî'ye göre, imanda asıl olan kalbin tasdiki, yani onayı- dır.
"Kalp ile tasdik" imanın temel esası ve rüknüdür.
Bunlardan en önemlisi kalp ile tasdik, dil ile ikrardır. Yani insan, kalbinde inandığı bir şeyi dili ile ifade eder, azaları ile uygulamaya döker. Dil ile ifade etmek organları ile onu amel sahasına koymak, kalpteki tasdikin en önemli iki şahididir.
Mâtürîdî'ye göre iman bir inanç meseledir; inanç ise ancak kalp ile olur. Bu nedenle de imanı kalbin tasdiki olarak tanımlamak aklî bir gerekliliktir. İmanın kalbin tasdikine dayanması anlamında, birey ile Allah arasındaki ilişki açıktır ve kuşku barındırmaz. Mâtürîdîlere göre tek başına kalbin tasdiki yeterlidir.
İlgili 33 soru bulundu
Terim olarak ise Hz. Peygamber'i, Allah Teâlâ'dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir.
Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir. İnsan-ı kamil olarak nitelendirilen kişiler, yeryüzündeki her şeyi Allah'ın bir tecellisi olarak kabul ederler. Onlara göre hayır da şer de Allah'tandır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
İnkârıyla, inadıyla ve günahlara devam etmesiyle kalbini ifsad eden kuldur. Dolayısıyla bu sebeple Allah'a sitem etmeye hakkı yoktur. Ancak kulda günahını itiraf iradesi bulunursa, tövbe ederse, tövbenin açmayacağı kapı yoktur.
İlâhî emirlere uymakta gevşeklik gösterip isyana yönelme kalbin hakka ve hayra karşı daralmasına sebep olurken bâtıla ve şerre karşı genişlemesine yol açar, böylece kalp kararır. Bu davranışı sürdüren kişinin gözlerine ve kulaklarına perde çekilir, ardından kalbi mühürlenir.
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
İman Görüşü
İman kalbin marifetidir. Burada marifet ile kasıt "bilgi"dir; yani bu mezhebe göre tasdik edip etmesi önemli olmadan kalbin Allah'ı, birliğini, peygamberlerini ve peygamberlerinin haber verdiği şeyleri bilmesi imandır.
İmanda kalben tasdik niçin önemlidir? Belirtiniz. Cevap: Yalnızca “İnandık” demek ile iman sağlanmaz. İman etmek, Allah inancının insanın kalbine yerleşmesi, dinine kalp ile bağlı olmasıdır.Kalp ile tasdik edilmemiş, kalben inanılmamış iman, yarım kalır ve tamamlanmış olmaz.
İlk merhalede akıl düşünür. İkinci merhalede ise kalp iman ederek aklın görevini devralır. Bu bağlamda Kur'ân'î akıl düşünen kalptir ya da iman etmiş akıldır.
(Kalpte iman demek, Allah'ı sevmek demektir.) [
İmanlı olup olmamak buradan belli olur. Mesela bir kimse, salih Müslümanları seviyor, kâfirleri, bid'at ehlini sevmiyorsa, o kişinin iman sahibi olduğu anlaşılır. Allahü teâlânın emir ve yasaklarına da uyuyorsa, artık onun Müslüman olduğunda hiç şüphe kalmaz.
Dinimizde yapılması istenilen şeylerden birincisi, iman etmektir. Bundan sonra ilim gelir.
Allah bazı kalpleri mühürler. İmansız olan ve imansızlığa karar veren, hidayete kalplerini örten, yola gelmek istemeyen inkarcı insanların kalbini Yüce Allah mühürler. Bu kişiler; kalplerini, kulaklarını, gözlerini hakikatten inkara çeviren insanlardır.
Şirke giren her insanın kalbi mühürlenseydi, hiçbir müşrikin Müslüman olamaması gerekirdi. Demek ki, kalbi mühürlenenler, tevhide dönmeleri imkânsız hâle gelenlerdir. Ve onlar bu çukura kendi iradelerini yanlış kullanarak düşmüşlerdir.
Üstadın ifadesiyle, “salâh ve hayrı kabule liyakati kalmaz.” İşte sözü edilen âyet-i kerime, Allah Resûlüne (asm.) cephe alan, onunla mücadele eden müşrikler hakkında nâzil olmuş ve o müşriklerin kalplerinde şirkin tam hâkimiyet kurması ve tevhide yer kalmaması, “kalp mühürlenmesi” şeklinde ifade edilmiştir.
Bunu dikkate almanın adına akleden kalb denilebilir. Yani, daima dikkat eden, tefekkür eden, tefekkür-ü enfuside bulunan kalb denilebilir diye anlıyorum. İnsana emanet edilen duyguları kullanarak, o duygular vasıtasıyla bize ulaşan mesaja daima dikkat etmek, onları değerlendirmek, enfüsileştirmek demektir.
Kalp kelimesi Kur'an'da müfred, tesniye ve cemi olmak üzere 132 kez geçmektedir (Abdulbaki, 1945, 549- 551).
Kalp her zaman sevginin sembolü olmuştur. Çünkü sevdiklerimizi gördüğümüzde kalbimizin hızlı ve güçlü atması, ona tepki vermesi aşkın kalbimizde yer aldığına olan inancı güçlendirmiştir. Bu da kalbi, vücuttaki sevgi merkezi haline getirmiştir.
Bir âlimin görüşünü delilsiz kabul etmek anlamında fıkıh usulü terimi. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı. İmâmiyye Şîası'nda fetvasına başvurulan en yetkili müctehid.
*İmanın Şartları 6 (altı) tanedir. Bunlar sırasıyla; Allah'ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah'ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
Tafsili imanın üçüncü derecesinde ise Hz. Muhammed'in bize tebliğ ettiği tüm iman esaslarına inanmak ve tüm haberleri tasdik etmek olarak ifade edilebilir. Allah'ın ve peygamberimiz Hz. Muhammed'in bildirdiği tüm emir ve buyruklara tüm ayrıntıları ile birlikte inanmak olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri