Kulların ayetlerin anlamını bilerek, araştırma yaparak ve müşahede ederek iman etmesine tahkiki iman denir. Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir.
Hakka hakkıyla iman etmek anlamına gelen bu terim ile tahkiki iman aynı manaya gelir. İslam alimlerine göre imanın en üst derecesi bu mertebedir. Bu mertebeye erişmiş olan kul, Allah'ın zatına ve farklı şekillerde tecelli eden sıfatlarına vakıf olur. Bu aşamada artık şüphe yerini güçlü bir imana bırakır.
Tahkiki iman da kendi içinde ilmelyakîn, aynelyakîn ve hakkalyakîn olarak üç farklı mertebeye ayrılmaktadır. Her üç mertebe de kâmil bir imanın mertebeleridir. Yakîn, şüphesiz, sağlam ve kat'i olarak bilmek demektedir. İlmelyakîn, ilmen şüphesiz bir bilgiyle iman etmek demektir.
Tafsili iman ise her şeye açık ve geniş bir şekilde inanmayı kapsamaktadır. Tafsili iman üç dereceden oluşmaktadır. Tafsili imanın birinci derecesinde Allah'a inanmak, Hz. Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanmak ve ahiret gününe inanmak yer almaktadır.
İmanın en özlü ve en kısa şekli icmalî iman ve tafsili imanın üç derecesi...
İlgili 28 soru bulundu
Böyle kimsenin imanının gitmesinden korkulur. 2- Dinin hükümlerini yani farz, vacip, sünnet, müstehap, mubah, haram, mekruh ve müfsidi ilmihalden öğrenip amel eden kimselerin imanına, istidlâli iman yani delil ile anlayarak bilmek denir. Böyle kimselerin imanı kuvvetlidir.
İman, inanılacak hususlar açısından icmali ve tafsili iman olmak üzere ikiye ayrılır.
Rasulullah'a: “İman nedir?” der. Rasulullah: "İman: Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe (öldükten sonra dirileceğine), kadere, hayrına ve şerrine inanmandır" cevabını verir.
İslam'ın inanç esasları bazı yerlerde imanın şartları olarak da geçmektedir. Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.
«İman yetmiş yahut atmış küsür şubedir. (Şubelerin ) en üstünü "Lâ ilahe illallah/Allah'tan başka hak ilah yoktur." sözü; en aşağısı ise eziyet veren şeyi yoldan kaldırmaktır.» İman tek bir şube yahut tek bir haslet değildir. Bilakis bir çok şubeleri vardır.
İmanın şartları 6 tanedir.
Bireyler İslam dinin göre iman edebilmek için altı şartı yerine getirmesi gerekir. Bu iman ise Allaha iman, meleklere iman, peygamberlere imana, kutsal kitaplara iman, kadere ve ahiret gününe iman şeklinde olmaktadır.
İman; inanılacak yön açısından tafsili iman ve icmali iman olarak ikiye ayrılmaktadır. Tafsili iman ve icmali imanın anlamları şu şekildedir: Tafsili iman; inanılacak olan her şeyin her birine geniş ve açık şekilde hatta ayrıntılı bir şekilde inanamaya denilmektedir. Tafsili iman üç derece incelenmektedir.
“Temizlik imanın yarısıdır.”
Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir. Ancak kalbin tasdiki, insanlar tarafından bilinemediğinden ikrâr ve bu ikrârı gösteren dinî görevleri yerine getirmek, kalpteki imanın varlığının göstergesi olarak kabul edilmiştir.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
1- Allah'ın varlığına inanmak: Allah tektir ve sonsuz dünyanın tek yaratıcısıdır. Bütün varlıkları O'nun yarattığına inanıp bunu asla sorgulamamalıyız. 2- Meleklere İnanmak: İman'ın diğer bir şartı ise Meleklere inanmaktır.
İslam dininin temel inanç esasları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Ayrıca İslam'ın inanç esasları arasında Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma da bulunmaktadır. Her Müslüman'ın mutlaka İslam'ın inanç esaslarına uymaları gerekir.
32 farz çok önemlidir ve toplam 6 başlık altında incelenir. 32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir. Hz. Peygamber (asm)'in hadisinde belirtilen beş temel ibadet.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
İman, sözlükte, bir kimseyi tam doğru sözlü bilmek, ona inanmak, korkusuz olmak demektir. İslam ise, teslim olmak ve kurtulmak demektir. Istılahta yani deyim olarak farklıdır.
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak var olduğuna dair içimizde görünmeyen bir his taşımak demektir. İman ise, bir şeyin var olduğuna değil, onun doğruluğuna, dürüstlüğüne, sadakatine, vefasına, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle birlikte olacağına dair bir iman taşımak anlamına geliyor.
Bilgi olmadan tasdikin genelde bir anlamı olmaz. Çünkü insan; neye, niçin ve nasıl iman ettiğini ancak akletme yoluyla bilebilir.Dolayısıy- la bilgiye dayanmayan bir iman, gerçek bir iman değildir. Bilgi, ister akıl ister nakil yoluyla elde edilmiş olsun, her iki durumda da imandan önce gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri