Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
değil ki, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'ğ', 'i', 'l', ' ', 'k', 'i', şeklindedir.
Değil mi tdk sözlüğünde ayrı şekilde yazılır.
''O değil de'' şeklinde ayrı yazılmalıdır.
Verilen cümlelerde "de" bir bağlaçtır ve kendisinden önceki kelimeden ayrı yazılır. Yani "değilde" yazımı yanlıştır. Doğru yazım şekli "değil de" olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru yazımı değilim olmalıdır. Birkaç kelimeyi de bazı kelime okunduğu gibi yazılmıyor.
Türkçe'de soru ekleri her zaman ayrı yazılır. "mi", "mu", "mı", "mü" bu soru eklerinden bazılarıdır. O halde "değil miydi" cümlesindeki "miydi" geçmiş zaman belirten bir soru ekidir ve soru eki olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Buna göre yazım, "O kadar da" şeklindedir. Açıklama: O kadar da değil.
TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerde görülen "yada" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
HİÇ DEĞİLSE (VEYA OLMAZSA) KELİMESİNİN ANLAMI
En azından. Bari anlamına gelir. Bu kelime genellikle hiçdeğilse şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hiç değilse şeklinde olmalıdır.
Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz?
Sorumuz doğru verilmiştir doğru yazılışı değil miymiş olacaktır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
On bin kelimesi rakamlarla 10.000 şeklinde yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
Cevap "Değilmişim mi?" şeklinde olmalıdır.
Yani geçmiş zaman eki olduğundan dolayı ilk sözcük bitişik yazılır. Burada görüldüğü üzere birde soru eki var. Soru ekleri olan -mı/-mi/-mu/-mü vb. ekler ondan önce ve sonra gelen sözcükten daima ayrı yazılır.
"Olmazsa" birleşik yazılır. yazımları doğrudur.
Deyip mi diyip mi?, sözcüğü doğru yazılış şekli deyip olacaktır. Diyip yanlış yazılış şeklidir.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
Direkt kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "direkt" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise direk şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri