Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon 900 bin kişinin İmar Barışı'ndan yararlanmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Bakan Kurum, söz konusu başvuru ile elde edilen gelirin ise 7 milyar 511 milyon liraya ulaştığını kaydetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Türkiye'de en son imar affıysa 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
(3) Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınır.
İmar Barışı ödemelerinizi İnternet Bankacılığı, VakıfBank Mobil ve tüm şubelerimizden yapabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018 yılında yayımladığı imar barışı kitapçığına göre Türkiye'de imara aykırı yapılar %50'nin üzerinde. Bu da yaklaşık 13 milyon binaya denk geliyor.
Müteahhitten kaynaklanan kaçak yapılar için ödenen harç bedelleri müteahhitlerden geri alınabilecek. 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller, söz konusu kaçak yapıyı yapan müteahhitten talep edilebilecek.
1-) İmar Barışı başvuruları nereye yapılır? Başvurular e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacaktır.
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
İskân alınmayan ve/veya iskân alınmaya uygun olmayan bir binanın ekonomik bir değeri bulunmamaktadır. f. Bu durumda, eğer sözleşmede iskân alınması kararlaştırılmış ve iskân alınmamışsa yüklenicinin edimini ifa ettiğini kabul etmek mümkün olmayacaktır.
Türkiye'de ilk imar affı uygulaması 1948 yılında çıkmış olup akabinde 15 imar affı ve 4 imar affı anlamına gelen kanun maddesi çıkartılmıştır.
Türkiye'de imar affı ilk kez 1948'de uygulandı, ardından günümüze kadar doğrudan imar affına ilişkin 14 kanun, imar affı anlamına gelen 4 kanun ve imar affının sürelerinin uzatılmasına ilişkin 3 kanun çıkarıldı.
Bunun için bankanızın belirlediği yöntemler ile İnternet şubesine giriş yaptıktan sonra, ilgili bağlantıya tıklayarak e-Devlet Kapısı'na girebilirsiniz. Kullanmanız gereken hizmetin adı “İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması”dır.
Son imar affı 2018'de çıkartıldı
Özhaseki'nin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 26 Haziran 2019'da yaptığı açıklamada, imar barışının sonuçlarına dair, "Bugüne kadar imar barışına 10 milyon 250 bin vatandaşımız başvurdu" diye konuşmuştu.
Kamuoyunda imar barışı olarak adlandırılan, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve Devlet ile vatandaş arasında uzlaşma sağlan- ması amacı ile 3194 sayılı İmar Ka- nunu'nda düzenlenme yapılmıştır.
Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflenmiştir. Ülkemizde imara aykırı yapıların %50'nin üzerinde olduğu bilinmektedir.
Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affı en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdi. İmar affı ya da kamuoyunda imar barışı olarak bilinen uygulama, Türkiye'yi etkileyen her deprem sonrası yeniden tartışmaya açılan bir konu.
İmar barışı (imar affı) başvurusunda bulunabilmek için karşılanması gereken şartlar şunlardır: Bina 31.12.2017 tarihi öncesinde inşa edilmiş olmalıdır, Yapının bulunduğu yer başkasına ait taşınmaz üzerinde olmamalıdır, Yapının inşa edildiği yer hazineye ait sosyal donatı alanları üzerinde bulunmamalıdır.
İmar affı bir diğer adıyla imar barışı 3194 Sayılı İmar Kanunu'nda düzenlenmekte olup ruhsatı olmayan ya da ruhsatı veya eklerine aykırı inşa edilen yapıları kapsamaktadır. Ayrıca bu uygulama yapıların kayıt altına alınmasını sağlarken devletle vatandaşı da uzlaştırmaktadır.
Yapının tamamının ruhsatsız olarak yapılması, bina oturum ölçülerinin projeye uygun olarak yapılmaması, sığınak, otopark, yangın merpeninin bulunmaması gibi herhangi bir sebeple iskan belgesi bulunmayan binalarda, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunarak imar barışından faydalanmak mümkün.
İlgili kişiler imar affından yararlanabilmek için öncelikle yapı kayıt belgesi başvurusunu e-devlet üzerinden yapmalıdır. Daha sonra ise gerekli harçlar yatırılır. Yapı kayıt belgesi çıkarıldıktan ve bedeli ödendikten sonra idareye bildirim yapılarak yapı imar affı kapsamına alınır.
Eğer Binanız Ev, Konut, Mesken ise İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli %3 olup; İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli = 400.000 TL x %3 = 12.000 TL dir. Eğer Binanız İşyeri, Fabrika, İmalathane ise İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli Oranı %5 olup; İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli = 400.000 TL x %5 = 20.000 TL dir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
Belediye encümeni tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. ve 16. maddesine göre onaylandıktan sonra tescil için önce kadastro müdürlüğüne, sonrasında ise tapu müdürlüğüne gönderilir. Tapuda gerekli tesciller yapıldıktan sonra yeni tapu alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri