4+4+4'LÜK EĞİTİM SİSTEMİ TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaşan ve bu Kanunla getirilen sistem, 2012 – 2013 öğretim yılında uygulamaya geçirilmiştir.
Kamuoyunda 4+4+4 düzenlemesi olarak bilinen bu kanun ile eğitim sisteminde büyük bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlandı.
Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yeni dönemin iki temel amacından biri toplumun ortalama eğitim süresini yükseltmek, diğeri ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği yönlendirmeyi mümkün kılacak şekilde ...
Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda değerlendirme artık sınavla yapılmayacak. Yani ilkokulda yazılı sınavlar tamamen kaldırıldı.
Bu iki kurumun sabahçı ve öğlenci olarak yapılandırılmasıyla bu yöneticiler, sabahın erken saatlerinden başlayarak akşamın geç saatlerine kadar devam eden bir mesai ile karşı karşıya kalarak mağdur olmaktadırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Yeni kabul edilen “5.1.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 7 inci maddesinin birinci fıkrasındaki” değişiklikle zorunlu öğretim süresi 12 yıla çıkarılıp kademelerin 4+4+4'e ayrılması istenmektedir.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak kanundaki değişikliklerle 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine 12 yıllık zorunlu kademeli eğitime geçildi.
İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Kronoloji. 1997 öncesinde zorunlu öğrenim çağındaki çocukların temel eğitim ve öğretimini sağlamak için devletçe açılan ya da açılmasına izin verilen beş yıllık okuldu. 1997 yılında çıkartılan ve sekiz yıl zorunlu eğitimi öngören yasadan sonra ilkokul, ortaokulla birleştirilerek "ilköğretim okulu" adını almıştır.
Dünyada zorunlu eğitim, ilk defa Prusya'da II. Frederik (ö. 1786) döneminde 1763 yılında çıkarılan “Genel Okullar Yönetmeliği” ile 5-13 yaş grubundaki çocuklar için uygulanmıştır.
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu Eğitim
4306 sayılı kanun 1997 - 1998 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Böylece 28 Şubat kararları, 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimi birleştirilerek sekiz yıllık kesintisiz bir ilköğretim sürecinin yasallaşmasını sağlamıştır.
Ortaöğretimle ilgili en önemli gelişmelerden birisi de 2005–2006 öğretim yılından itibaren ortaöğretim kurumlarının süresinin üç yıldan dört yıla çıkarılmasıdır.
1961 yılında çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, ilköğretim için ayrı olarak çıkarılan ilk yasa olması bakımından önemlidir. Bu yasa, zorunlu öğrenim süresini 7-14 yaşları arasını kapsayarak 8 yıla çıkarmıştır (5+3).
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
Öğrenciler zorunlu eğitimi tamamlamak için 6 yaşından itibaren 16 yaşına kadar (lise son sınıf bitimi) devam etmek zorundadırlar. 4-5 / 5-6 yaş grubundaki çocukların okul öncesi eğitim için katıldığı gruptur. 5-6 / 6-7 anaokulunda devam eden öğrenciler 7 yaşına kadar anaokulda 2.yıllarına devam edebilirler.
Fransa' da zorunlu eğitimin süresi 10 yıldır ve 6-16 yaşları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Yasaya göre zorunlu eğitim 6-11 yaş arası ilköğretim, 11-16 yaşları arası ortaöğretim l. devre olmak üzere iki döneme ayrılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, "4+4+4 İflas Etti Eğitim Sistemi Yine Değişiyor" başlıklı haberle ilgili olarak, sistem değişikliğinin söz konusu olmadığını, Bakanlığın bu konuda yürüttüğü herhangi bir çalışmanın da bulunmadığını bildirdi.
1962 yılında toplanan VII. Millî Eğitim Şûra'sında zorunlu ilköğretimin 1970 yılına kadar ülke geneline yayılması ve gelişmesi planlanmış (Deniz, 2001), 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 8 yıl süreli eğitim, zorunlu hale getirilmiştir.
1997 yılında hayata geçirilen 8 yıllık 'kesintisiz' eğitim tarihe karışıyor. Uygulama 3 kademe halinde 12 yıllık kesintili eğitime dönüştürülecek. Yeni sistemde ilköğretim 4+4 şeklinde iki kademeden oluşacak. Ardından gelecek 4 yıl ise 'ortaöğretim' olarak devam edecek.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Başarılarıyla adından söz ettiren ülkenin eğitim kurumları başarılarıyla bilinmektedir. İngiltere'deki zorunlu eğitim süresi 11 yıldır. 5 yaşında başlayarak 16 yaşında biter. Zorunlu eğitim devlet okullarında ücretsiz olarak verilmektedir.
Finlandiya'da ilköğretim çocuğun yedi yaşını doldurduğu sene başlar. Finlandiya'da kalıcı olarak ikamet eden her çocuğun ilköğretime katılması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri