Plan henüz askıdayken dava açılması mümkün değildir. Çünkü imar planları askıdan indikten sonra kesinleşir. Askı ilan süresi içerisinde dava açılması durumunda ortada henüz kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddine karar verilir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8. maddesindeki değişikliğe göre, kesinleşen imar planları veya parselasyon planlarına karşı kesinleşme tarihinden itibaren her hâlde 5 yıl içinde dava açabilme hakkı tanınmıştır. Özetle kesinleşmiş imar planına itiraz için 5 yıl dava açma süresi bulunmaktadır.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir. İmar planları onaylanmakla yürürlüğe girse de kesinleşmesi için ilan edilmeleri gerekmektedir.
(Ek fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır.
1 aylık ilan süresi içerisinde imar planına itiraz edilmişse ve itiraz reddedilmişse ya da kanunda belirtilen 15 günlük sürenin sonunda cevap verilmeyerek zımnen reddedilmişse, 1 aylık askı süresinin bitmesinden itibaren 60 gün içerisinde iptal davası açılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
İmarı yapılan bir yerin yapı adalarını, düzenini, yoğunluk durumunu ve uygulamada kullanılacak olan bütün bilgilerini gösteren imar planlarının vatandaşlara gösterildiği zaman dilimine askı süresi denir. Askı süresi boyunca kişiler imar planına itiraz edebilir.
İmar Planlarının Değişmezliği İlkesi
Nitekim, kamu yararı için sağlıklı ve düzenli yapılaşma ancak doğru bir imar planı ile mümkündür. Bu bakımdan imar planlarının değiştirilmesi bakımından kanunda veya diğer mevzuatlarda herhangi bir süre öngörülmemiştir.
Yapı kullanma izninin düzenlenmesi için gerekli ruhsat süresi kaç yıldır? 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre inşaatına başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, ruhsat süresi dahil 5 yıl içinde bitirilemeyen yapılara ilişkin inşaat ruhsatı hükümsüz hale gelir.
Yapı Ruhsatı ve İmar Planı Yargı Kararıyla İptal Edilirse
Yasal çerçevede yürürlüğe girmiş imar planına uygun olarak alınan yapı ruhsatına göre yapıma başlanılmasından sonra yargı kararıyla imar planı ve yapı ruhsatının birlikte iptal edilmesi durumunda, yapılan bölüm kazanılmış hak oluşturmaz.
Gönderilen bu itiraz en fazla 30 gün içerisinde karara bağlanır ve söz konusu plan kesinleşir. Eğer ki yapılan itiraz reddedilmişse, planlar başka bir onay işlemi gerektirmeksizin ret tarihinde kesinleşecektir. İtiraz kabul edilirse, kabul edilen kısımla ilgili yeni bir ilan süreci başlar.
Belediyeler: 3194 sayılı Kanun'un verdiği yetkiyle belediye ve mücavir alan sınırları içinde plan yapma, yaptırma ve onama yetkileri bulunmaktadır. Valilikler: Bayındırlık İl Müdürlükleri eliyle, belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki bütün alanlar üzerinde plan yapma, yaptırma yetkileri bulunmaktadır.
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde; belediye meclislerince aynen veya değiştirilerek onaylanıp yürürlüğe giren imar planları Belediye başkanınca mühürlenir ve imzalanır. Mühür ve imza süresindeki gecikmeler, imar planının tatbikatını engelleyemez.
Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, nazım imar planını büyükşehir belediyeleri, uygulama imar planını ise ilçe belediyeleri yapar. Diğer belediyelerde ise belediye sınırları içinde iki planı da belediye yapar.
MADDE 10 – (1) İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılır.
Kamu yararı amacı taşımaması, Şehircilik ilkelerine aykırı bir imar planı olması, Planlama esaslarına aykırılığın mevcut olması, Bir üst kademedeki imar planına aykır olması hallerinde imar planı iptal edilir.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
- İşyeri ruhsatının, yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili yerine belediye encümenince iptal edilmesi hukuka aykırıdır. (Danıştay 2. Daire 21.09.2021) Bu durum dava açıldığı takdirde işlemin yetki yönünden iptali sonucunu doğurur.
En az iki yıl içerisinde Temel Üstü Ruhsatının alınması gerekir. Eğer alınmamışsa ruhsat süresi dolmadan Ruhsat Yenilenmesi şarttır. Aynı işlem beş yıl içerisinde bitirilmeyen ve Yapı Kullanma almayan binalar içinde geçerlidir. Aksi takdirde ruhsat hükümsüz sayılır.
İmar durum belgesi ücreti 2022 ne kadar? Belediyelerin imar harç bedellerine göre bu fiyat 66 tl olmaktadır. Özellikle yeni yapı ruhsatı alınması için bin m2'lik konutlara ve rezidanslarda m2'ye 11,75 TL'dir.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
İmar izinleri konusunda büyükşehir olan illerde ilçe ve büyükşehir belediyeleri, büyükşehir olmayan illerde ilçe belediyesi, arazinin belediye ve mücavir alan sınırı dışında olması durumunda da il özel idaresi yetkilidir.
Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur" (Madde: 26/3-b). b) “Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz”.
(2) İmar planlarının ihtiyaca cevap vermediği durumlarda, mevcut plana bitişik ve mevcut planın genel arazi kullanım kararları ile süreklilik, bütünlük ve uyum sağlayacak biçimde, bu Yönetmelikte belirtilen ilke, esas ve standartlara uygun olarak ilave imar planı yapılabilir.
Bakanlık açıklamasında, imar Yönetmeliği'nde depreme karşı ilave önlemler getiren düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Düzenlemeye göre içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri