Telefonunun IMEI numarasını bloke et. Bunun için cihazın IMEI numarasını operatörüne iletmen gerekir. (IMEI numarasını telefonun kutusunun üzerinde bulabilirsin. Teorik olarak IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklendiğinde farklı bir SIM kart ile bile mobil ağa bağlanması mümkün değildir.
Mobil servis sağlayıcınız, cihazınızı devre dışı bırakmak için IMEI numarasını kullanabilir. Cihazınızın IMEI numarasını telefonunuzun ayarlarında veya Cihazımı Bul uygulamasını kullanarak bulabilirsiniz.
IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarda IMEI numarası sayesinde telefonunuz bloke edilebilecek ve yabancılar tarafından kullanılması engellenebilecektir.
Olası sorgularda da bu veritabanı dikkate alınır. Polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri tarafından bir şekilde cihazın ele geçmesi durumunda cihaz IMEI numarası ile sorgulanır.
Cep telefonunuzda, Google oturumu ve konum bilgisi açıksa ve internete bağlı ise daha önceden ayarlanan Cihazımı Bul özelliğini sorunsuz kullanabilirsiniz. Bunların herhangi birinin olmaması bu özelliğin çalışmamasına neden olur. Çalınan telefon iOS işletim sistemine sahip ise “Bul” özelliğinin açık olması gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Telefonunuzun kaybolmasını düşünerek önlemler almak telefonunuzu bulmayı daha da kolaylaştırıyor. İlk olarak cep telefonunuzun daima açık bir şekilde kalması gerekmektedir. Eğer Android telefon kapalı ise telefonunuzu bulmanız daha da zorlaşır.
Türkiyede bildiğim kadarıyla sadece sinyalle takip yapılabiliyor. Eğer telefonunun hücresel verisi kapalıysa takip edilemiyor. Ancak telefonun kapalı konumdayken dahi eğer hat takılıysa takip edilebildiği imkanlar yurt dışındaki çoğu ülkede var.
Bu mesajı alan kullanıcılar paniğe kapılarak yasa dışı yollara başvurabiliyor ve çalıntı olan başka bir IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi bir yanlış yapmadan önce cep telefonu kullanıcılarının ilk olarak e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilen bir işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor.
Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için cihaza ait 15 haneli IMEI numarasının bilinmesi ve hattın yasal sahibi olan kişinin; e-Devlet kapısı veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) kanallarından birini kullanarak ihbarda bulunması gerekmektedir.
IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar, cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece Tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılmaktadır.
Telefonun satın alınmasından itibaren faturada, telefon kutusunda ve tabii ki telefon cihazının içinde bulabileceğiniz IMEI kodu, her telefonda standart 15 haneli bir diziden oluşur. SV olarak adlandırılan kod da yer alır. Günümüzde Samsung ve Iphone telefonlar başta olmak üzere her telefonun IMEI kodu bulunmaktadır.
Kullandığınız cep telefonunun IMEI numarası kopyalandıysa BTK iki SIM karttan sinyal aldığı için her iki telefona da bir uyarı mesajı gönderiliyor. Bu uyarı mesajı sonrası cihazın faturası ile BTK'ya müracaat etmeniz gerekiyor. Cihazın sahibi olduğunuzu belgelediğinizde kopyalanan diğer cihaz kapanıyor.
IMEI 1 ve IMEI 2 hakkında bilgi edinin
2 IMEI numaranız varsa IMEI 1 genellikle telefonunuzla ayarladığınız ilk SIM ile eşlenmiştir.
Buluntu Eşyayı Sahiplenmek
Kişi, suça konu olan eşyayı bulmuş ve malın sahibinin kim olduğunu biliyor ise öncelikle malı sahibine iade etmelidir. Ancak malın sahibini bilmiyor ise bulmuş olduğu malı yetkili mercilere bildirmelidir. Buluntu eşyanın yetkili mercilere bildirme ve malı iade etme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bir IMEI numarasının iki cihazda kullanıldığı fark edildiği zaman operatör tarafından kapatılma yapılmaktadır. Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Savcılık yetkilileri, cep telefonunun çalındığı iddiasıyla yapılan başvuruların son zamanlarda artması üzerine, GSM operatörleri ile yaptıkları yazışmalar sonucu, kısa sürede telefonun kim tarafından kullanıldığını tespit ettiklerini bildiriyor.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur.
Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
7 yıldır kullanılmadığı için IMEI numarası kapatılan telefonlarınızı buradan açabilirsiniz. Fatura istenmiyor sadece hattınızın o telefona bir zamanlar takılması gerekiyor. Yani o telefona kim hattını taktıysa onun e-Devlet hesabından başvurmak gerekiyor.
Çalıntı IMEI Numarası Kullananlara 20 Bin Lira Para Cezası
Themindunleashed.com'un haberine göre GPS ve konum takibi seçeneklerini devre dışı bıraksanız ve hatta telefonunuzu kapatsanız bile Google hala her hareketinizi kaydedebiliyor ve Amerikan istihbarat servisleri ile paylaşabiliyor.
uçak modu ve wifi kapalı ise yer tespiti yapılamaz. telefonu elinden bırakıyorsun ve saymaya başlıyorsun. Ne zaman düşerse artık öyle tespit edersin. Düşme süresiyle yerin uzaklığı doğru orantılıdır.
Mobil cihazın kapasitesine göre imaj alma, veri kurtarma, inceleme ve raporlama işlemleri 2 ile 10 iş günü arasında sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri