Ekonomideki
Üççubuk olarak da anılan bu geometrik şeklin imkansızlığ, her bir kenarı oluşturan dikdörtgenler prizmasının, ikili ikili olacak şekilde birbiriyle 90 derecelik açılarda kesişiyor olmasıdır.
İmkânsız şekiller; fizik kurallarına göre gerçek hayatta olması mümkün olmayan, ancak iki boyutlu düzlemde gösterilebilen şekillere denir. Tutarsız bir şekilde oluşturulmuş bu şekiller, beynimizi olmayan bir gerçeklikle aldatan garip bir optik illüzyondur.
Tarihsel kökeni ne olursa olsun Siyah Üçgen zaman içinde lezbiyenlerce baskı ve ayrımcılığa karşı mücadeleyi simgeleyen bir sembol olarak benimsenmiştir. Günümüzde erkek eşçinsellerce kullanılan Pembe Üçgen'in kadın eşcinsellerce kullanılan karşılığı olarak da kabul görmektedir.
Üç Çubuk olarak da bilinen Penrose Üçgeni, adını keşfini gerçekleştiren Roger Penrose'den almıştır. “İmkansızlığın en saf formu" olarak tanımlanır. Bu geometrik şeklin imkansızlığı, her bir kenarı
İlgili 24 soru bulundu
Pascal Üçgeni, bir sayı kalıp türüdür. Rakamlar ise, üçgen şeklinde yansıyacak bir şekilde düzenlenir. İlk olarak da en üst tarafa 1 yerleştirilir ve daha sonra da sayıları üçgen şeklinde yerleştirmeye başlarız. Her adımda ise, elde ettiğimiz sayılar, yukarıda bulunan iki sayının toplamını ifade eder.
Pascal üçgeni olarak adlandırılan bu üçgeni kullanarak tüm binom katsayıları hesaplanabilir. Böylece binom açılımı yapmak çok kolaylaşır.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir.
Ünsüz yumuşaması kuralı özel isimlerin "yazımında" uygulanmaz. Ancak sözcük, kural uygulanarak telaffuz edilir. Sert ünsüzle biten bazı Öz Türkçe kelimelerde de yumuşama görülmez: bulutu, saçım vb.
UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.
Penrose Üçgeni'nin bir türü olan Penrose Merdiveni, 4 defa 90 derece dönüş yapan merdivenlerden oluşur ve bu merdivenler sonsuz bir döngü halindedir. Teknik olarak, Penrose Merdiveni'ne tırmanan kişi merdivenleri sonsuza dek iner ve asla yukarı gidemez. Gerçekte 3 boyutlu böyle bir merdiven mümkün değildir.
mumkun olmayan, muhal. olanaksız. kşz: olursuz.
Geometrik şekil, 2 boyutlu (belirli bir alanı ve çevresi olan) çokgenlere verilen addır. Aynı şekle sahip şekiller arasında benzerlik ilişkisi bulunur.
Üçgen Herhangi bir üçgen. Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360°'dir.
Üçgen Kuralı: Taşların mevcut konumunda herhangibir değişiklik olmadan hamle sırasının rakibe verilmesidir.
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre üçe ayırabiliriz. • Eşkenar Üçgen: Üç kenar uzunluğu da birbirine eşit olan üçgenlere denir. İkizkenar Üçgen: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere denir. Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
Bu sözcükte sesli ile başlayan bir ek aldığında sert sessiz yumuşaması meydana gelmez. Örneğin, "ın" eki geldiğinde "evrakın" olarak yazılır.
Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Gülücük ve öpücük sözcüklerinde ilk bakışta ünlü türemesi var gibi görünse de aslında burada olan ses olayı ünsüz düşmesidir.
kelimelerin birleşimi sırasında baskın durumda olan ünlü (a, e) diğer ünlüyü aşındırarak düşmesinde sebep olur. kahve altı>kahvaltı, cuma ertesi>cumartesi, ne için>niçin, ne ola>n'ola, sütlü aş>sütlaç vb.
Genellikle Hayyam üçgeninin satırları üstten n=0'dan başlayarak numaralandırılır ve her satırdaki sayılar ise soldan itibaren k=0'dan başlayarak numaralandırılırlar. Satırdaki sayılar komşu sütunlarının boşluklarına gelir ve bu basit yapı tüm üçgen boyunca sürer.
Pascal'ın bu üçgeni, olasılıklar kuramında da ustalıkla kullanılır. Bu üçgen, biyolojideki uygulamalar, matematik, istatistik ve pek çok modern fizik konularında uygulama alanı bulur. (Bazı kaynaklara göre eski Çinliler de üçgeni tanımışlar; bazıları da Pascal üçgeni diye aslında bir Hayyam üçgeninden bahsetmişlerdir.)
'Binom Açılımı'nı ilk kullanan bilim insanı
Hayyam aynı zamanda çok iyi bir matematikçiydi. Üçüncü dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı bir eserinde bilinmeyen rakamın yerine Arapça'da “şey” anlamına gelen kelimeyi kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri