Eğer acı biber tutkunuz var ve bebeğinize zarar verip vermeyeceğini merak ediyorsanız, üzgünüz ki çok miktarda tüketilen acı biber anne sütünden bebeğinize geçeceğinden bebeğinizde şiddetli ağlama nöbetlerine sebebiyet verebilir.
Emziren annenin yediği besinlerden bebeğin de etkilendiğini belirten Erkul, ''Emziren anneler, özellikle lahana, turşu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Sütün tadına karışan baharat, bebekte emme isteksizliği yaratabilir'' diye konuştu.
Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler. Acı süs biberi de bu etkiyi gösterir. Emzirme döneminde aşırı tuz tüketimi, tuzlanıp saklanan sebze ve balık gibi besinler, aşırı tuzlu salamura yapılan gıdalar anne sütünü azaltıcı etkiye sahiptir.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
İlgili 32 soru bulundu
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazı bebeklerde hiç sorun olmayabilir.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Nitekim bazı sebzelerin gaz yaptığı açıktır. Örnek verecek olursak turşu içerisinde lahana mevcutsa gaz yaptığını belirtmek gerek. Bunun yanı sıra çeşitli yiyeceklerin bebekte gaza neden olduğu kanıtlanmıştır.
PAROL'un emziren anne tarafından tedavi edici dozlarda alınması bebek üzerinde bir risk oluşturmaz. Parasetamol az da olsa süte geçtiği içim emzirme döneminde hekim önerisi ile kullanılabilir.
1 Cevap. merhaba,bu yenilen maddenin çeşidine bağlı olarak 3-7 saati bulabilir..
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Emzirme döneminde kafein tüketimi
Bu nedenle kafein içeren içeceklerin alımını sınırlamanız gerekir. Bunlar da sadece çay ve kahve değil, kola ve enerji içeceklerini de sınırlamalısınız.
Acı ve baharatlı yemekler
Acılı ve baharatlı yemekler midedeki asit oranını yükseltir. Bu da anne sütüne yansıyarak bebeklerde hem gaz hem de şişkinlik hissi yaratır. Bebeğe anne sütü verildiği sürece acı soslardan, biber, soğan gibi çeşni ve baharatlardan uzak durmakta fayda vardır.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Karbonhidrat tüketimini kesmeyin!
Emziren annelerin diyetlerinde yeterli miktarda pilav, makarna, ekmek, meyve gibi karbonhidrat kaynaklarına mutlaka yer verilmelidir. Beyaz olanlar yerine esmer olanların tüketilmesi daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Gaz yapan besinlere dikkat edilmelidir. Mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar, bulgur, buğday, süt, karalahana, lahana, brokoli, karnabahar, mısır gibi besinler gaz yapabilme ihtimali olan besinlerdir. Doğumdan sonraki ilk 15-20 günde bu besinlerden uzak durmakta fayda vardır.
Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz. Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.
Bu da demek oluyor ki fermantasyon geçirmiş olan birçok besin türünde olduğu gibi turşunun da olduğundan fazla tüketilmesi dahilinde bağırsak ve midede sindirimi zorlaştırma etkisi yaratacağından gaz birikimine rastlanılabilir. Bu durumda ciddi gaz problemi yaşamanıza sebep olabilir.
Bu itibarla hanımının göğsünü emen erkeğin süt evladı olması düşünülemez. Bir erkek hangi sebeple olursa olsun, hanımının memelerinden emse, evlilik hayatlarını devam ettirmelerine bir engel teşkil etmez. Günah değildir.
Cevap 2 : Eşinin göğsünden süt emdiğinden dolayı arkadaşına bir günah yoktur. İçtiği süt sebebiyle eşi ona haram da olmaz.
Sonuçta bir yaşından sonra anne sütünün faydası yoktur diyenlere kesinlikle inanmayın. Bebeğinizi uzun süreli emzirmeniz kesinlikle faydalıdır. Çevrenize, arkadaşlarınıza hatta sağlık çalışanlarına kulak asmadan istediğiniz kadar bebeğinizi emzirin. Sütünüz her zaman bebeğiniz için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri