İmplant yapılırken acı hissedilir mi? Cerrahi bir işlem olan implant operasyonun dan önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu yüzden cerrahi işlem sırasında hasta hiçbir şekilde acı veya ağrı hissetmez. İmplant yapılan hastalarda aynı gün anestezi etkisi geçtikten sonra hafif ağrılar olabilir.
Anestezinin etkisi altında olunduğu için implant ağrısı hissedilmez. Açılan boşluğa implant yerleştirilir ve vida takılarak işlem sonlandırılır. Anesteziyle birlikte ortalama yarım saat süren operasyonun ardından implantın tam anlamıyla ağız ve çeneye uyum sağlaması 1 – 3 ay içerisinde gerçekleşir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
İmplant tedavisi sanıldığı kadar ağrılı bir işlem değil. Lokal anestezi altında yapıldığı için hasta ağrı, acı hissetmiyor. Üstelik bir diş ortalama 3-4 dakikada tamamlanıyor.
İmplant vidası çene kemiği içerisine yerleştirilerek diş kökü görevi görür. Çene kemiğine yerleştirildiğinden dolayı düşmesi mümkün değildir ancak bazı hastalarda gevşeme sorunu yaşanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
Kaynaşma sorunsuz bir şekilde gerçekleşmişse, implant çevresindeki dokuları hazırlamak ve hastayı proteze önceden alıştırmak amacıyla diş etleri hafif açılarak alıştırma protezi yerleştirilir. 7 günlük alışma sürecinin ardından eğer bir aksilik yoksa ağız, protezi kaldıracak duruma gelmiş olur.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
İmplant tedavisi herhangi bir cerrahi işlemden farklı değil hatta daha kolay bir işlemdir. İmplant'ta lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra hastanın herhangi bir ağrısı olmamaktadır. Diş çekimi implanta göre daha zor bir tedavidir.
İmplant tedavisi uygulanırken önce dişler çekilir ve daha sonra çene kemiği, yapay diş kökleri ile uyum sağladığında protez dişler diş etine yerleştirilir. Bu işleme geç kalındığında ise çene kemiği erimesi meydana gelebilir.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
Sinir Hasarı Oluşumu: İmplant sinire denk gelirse ne olur? Sorusuna burada cevap alabilirsiniz. Sinir hasarı; gerekli ölçüm ve tetkikler yapılmadan yanlış uzunluk ve yönde kullanılan implant sonrası, ortaya çıkar. Bunun sonucunda da dudak, çene, yanaklarda his kaybı oluşur.
İmplant ağrısı kaliteli malzeme, doğru tanı, doğru operasyon ve uzman bir diş hekimi ile yapılırsa korkulacak bir şey yoktur.
İyileşme süreci: İmplant vidası takıldıktan sonra, kemik dokusu ile birleşmesi için bir iyileşme süreci gerekir. Bu süreç genellikle 3 ila 6 ay sürer ve bu süre içinde diş hekiminin önerilerine uyulması önemlidir.
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
Implant üzerine ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm çene implant için genelde 26 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır. İmplant sayılarındaki farklılık, kişinin kemik durumuna göre değişir.
Fakat tıpkı ağrının şiddeti gibi ne kadar sürdüğü de kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle net bir gün sayısından söz etmek de yanıltıcı olabiliyor. Çoğunlukla ağrının 1 – 3 gün arasında hafifleyerek geçtiğini söyleyebiliriz. Fakat bu süre daha kısa olabildiği gibi daha uzun da olabilir.
Hiç dişi olmayan bir hastada üst ve alt çeneye gerekli miktarda implant yerleştirerek sabit protez kullanımı mümkün olmaktadır. Bunun dışında hareketli protez kullanan hastalarda protezlerini neredeyse sabit konforuna yakın şekilde sıkı olarak kullanmalarını sağlamak yine implant tedavisi ile mümkündür.
İmplant ile kemik kaynaşmaz ise hekimiziniz yapılan implantları yerinden çıkaracaktır.
İmplant dikişleri alınması işlemi ağrılı mıdır? Dikişlerin alınması işlemi genellikle ağrısızdır. Diş hekiminiz lokal anestezi kullanarak hastanın rahatlamasını sağlar.
Diş implantlarının aslında bir yan etkisi yoktur. Implantlar saf titanyumdan yapılmıştır ve vücudun reaksiyon göstermeyeceği inert denilen bir malzemeden yapılmıştır, dolayısı ile ağza konduğu zaman hasta üzerinde herhangi bir yan etki göstermez.
İmplant takılmasında uyguladığımız 2 yöntem vardır. İmplant tedavisinde uyguladığımız birinci yöntem; hemen yüklemedir. Bu yöntemde diş çekildikten hemen sonra beklemeden implant tedavisine geçiş yapıp yeni diş yerleştiririz. İkinci yöntem ise; diş çekildikten sonra bir süre beklemektir.
Diş çekimi sonrası hemen implant yerleştirilir mi sorusuna, implant tedavisi için herhangi bir bekleme süresi olmadığı yönünde cevap verilebilir. Diş çekildikten sonra doktor hastanın durumunu uygun görürse implant tedavisine başlayabilir.
Operasyonun uygulandığı gün ve akşamında diş fırçalaması ve gargara yapmayın. İşlemden yaklaşık 36 sonrasında, 2 hafta boyunca, genel olarak günde 2 kez ağız gargarası kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri