Geçici kaplamaların yapıldığı madde genel olarak akrilik(plastik) esaslı olduğu için çok sağlam olmadığı unutulmamalıdır. Yumuşak ve orta sert gruba giren bütün yiyecekler rahatlıkla yenebilir. Sert gruba giren yiyecekler geçici protezle yemek kırılmasına ya da çatlamasına neden olabilir.
Kalıcı yapıştırmadan sonra 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir. Eğer yapıştırma sırasında anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir.
Dijital yöntemlerde kazıyıcı cihazlar kullanılarak aynı gün içerisinde daimi dişler üretilip yapıştırılabilir. Ancak manuel olarak bir diş teknisyeninin el işciliği eşliğinde gerçekleşen üretim süreci, materyale bağlı olarak ortalama 1 hafta 10 gün içerisinde biter.
İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır. İmplant üzerine yapıştırılan ve geçici diş görevi görmesi planlanan bu parça ancak hekimler tarafından takılıp çıkartılabilir.
Kanal tedavisi sırasında hastaların yemek yerken zorlanmamaları amacıyla yapılan dolgu yapıldıktan kısa süre sonra donar ve katılaşır. Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar.
İlgili 45 soru bulundu
Ağız ve diş bakımınızı ihmal etmeyin:
elektrikli ya da manuel el fırçasıyla günde 2 kez fırçalayınız. Ağız gargarası(örneğin listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz.
Geçici dişler standart olarak daimi dişler gelene kadar 1 hafta 10 günlük süreçte kullanılır.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
İmplant, tedavisinde bir süre dişsiz kalma korkusu hastaların tedaviden kaçmasına neden oluyor. Bu durumda geçici protezler imdada yetişiyor.
Plak ve yiyecek parçacıklarından kurtulmak için geçici protezlerinizin her gün temizlenmesi gerekir. Protezleri temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın, ancak diş macunu kullanmaktan kaçının. Diş macunu protezler için çok sert olabilir.
Diş protezi yaptırıyorsanız ve dişlerinizi çektirdiyseniz, geçiş döneminde geçici bir diş protezi kullanmayı seçip seçmediğinize bakmaksızın diş hekiminiz muhtemelen üç veya dört hafta kadar sigara içmemenizi tavsiye edecektir.
Geçici Protez Takma
Geçici protez, immediat protez olarak da adlandırılır ve diş hekimi tarafından doğal dişlerin çekilmesinin hemen ardından ağza takılır.
Ancak geçici diş dolgusu, kalıcı dolgu kadar dayanıklı değildir ve genellikle kısa süreli bir çözüm olarak kullanılır. Geçici dolguların ömrü birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. Bu nedenle, geçici diş dolguları kalıcı bir çözüm sağlamak için mümkün olan en kısa sürede kalıcı bir dolgu ile değiştirilmelidir.
İmplant diş taktırdıktan sonra, en az 2 saat boyunca hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekir. Bunun nedeni, anestezi etkisinin geçmesi ve kanamanın durması içindir. Ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden de uzak durmalısınız.
Zirkonyum diş yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler ve içecekler tüketilmekten kaçınılmalıdır. Aynı şekilde yapışkan ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Zirkonyum diş kaplama yapıldıktan sonra bazı hastalar adaptasyon konusunda sorun yaşayabilse de dişlere kısa sürede alışılabilmektedir.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Bu tedavi dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip, tam dişsiz (hiç dişi olmayan) hastaların hepsine uygulanabilir. İşlem sonrası dental implantların üzerine sabitlenen geçici diş protezi hemen kullanılabilir.
İmplant tedavisi, diş ve çene yapınıza ve sorunlarınıza bağlı olarak ortalama 3 ila 6 ay arasında tamamlanmaktadır. Bu zaman aralığı aynı zamanda diş etleriniz açısından iyileşme süreci olarak tanımlanabilir. Bu zaman zarfında günlük kullanımınız açısından geçici bir protez takılacaktır.
Diş çekimi sonrası hemen implant yerleştirilir mi sorusuna, implant tedavisi için herhangi bir bekleme süresi olmadığı yönünde cevap verilebilir. Diş çekildikten sonra doktor hastanın durumunu uygun görürse implant tedavisine başlayabilir.
Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
Tedavilerde genellikle lazer uygulamaları kullanılıyor ve kanama olmadığı için iyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı oluyor. Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ortalama 10-14 günde tam olarak gerçekleşir.
İmplant sonrası ağrının temel nedenleri arasında; implant yerleştirilirken, diş etleri ve çene kemiğinde deformasyon oluşmasıdır. Oluşan deformasyon sonucunda, tedavi tamamlansa bile birkaç gün implant bölgesinde hafif ağrılar olabilir.
Çürük veya diş eti hastalığı nedeniyle dişlerinizi çektirdiyseniz ve kalıcı protez diş taktıracaksanız diş hekiminiz geçici veya “acil” protez diş takmayı önerebilir. Bunlar, dişinizi çektirdikten hemen sonraki ilk iki ila üç ay boyunca kullanabileceğiniz protez dişlerdir.
Porselen kaplamalar yapıştırıldıktan sonra ilk 2 saat kadar herhangi bir şey tüketmemek önemlidir.
Zirkonyum uygulaması, diş tedavisinde kullanılan oldukça avantajlı bir uygulamadır. Zirkonyum kaplama yaptıranlar bu işlem sonunda oldukça memnun kalmaktadırlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır: Zirkonyum diş kaplama, tamamen metalsiz olarak üretilmiştir ve özellikle metal alerjisi olan kişiler için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri