Yanlış yerleşen implantlar dişlere zarar vermekle birlikte, dişlerin çekimine de yol açabilir. Sağlığı etkilediği için implant işlemlerinin deneyimli hekimler ve uygun tedavi ile uygulanması gerekir. Uygulanan işlemlerin kaliteli malzemeler ile yapılması büyük önem teşkil eder.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Sinir Hasarı Oluşumu: İmplant sinire denk gelirse ne olur? Sorusuna burada cevap alabilirsiniz. Sinir hasarı; gerekli ölçüm ve tetkikler yapılmadan yanlış uzunluk ve yönde kullanılan implant sonrası, ortaya çıkar. Bunun sonucunda da dudak, çene, yanaklarda his kaybı oluşur.
Diş hekiminin önerisine göre diş implantın tekrar yeni bir implant takılabilir ya da enfeksiyon varsa temizlenerek eski implant tekrar yerine takılabilir.
Binlerce seçenek arasından sağlıklı olan implantın ayırt edilebilmesi için belli standartlar bulunmaktadır. Tercih edilmesi doğru olan implant markalarının FDA ve Ce belgelerine sahip olması bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olması gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
İmplant geri çıkarılabilir mi? İmplant geri çıkarma işlemini sökme işlemiyle karıştırmamak gerekir. Geri çıkarma işlemi implant yerleştirildikten sonraki 48 saat içerisinde yapılmalıdır. Kemikle tam bütünleşme yaşanmadan müdahale yapılmazsa daha kapsamlı bir çıkarma işlemi gerçekleştirilir.
İmplant ile kemik kaynaşmaz ise hekimiziniz yapılan implantları yerinden çıkaracaktır.
Başarısız implant uygulaması sonrasında dişe yeniden implant uygulaması yapılabilir. Bu gibi olumsuz durumlarda implant bölgesi tekrar uyuşturulur ve implant yerinden çıkarılır. Sonrasında iltihabi dokular temizlenir. Bölge tekrar kapatılarak gerekli durumlarda kemik dokusu ilave edilebilir ve diş iyileşmeye bırakılır.
Evet, yan yana implantlar yapılabilir ve bu, özellikle eksik dişlerin yan yana olduğu durumlarda yaygın bir uygulamadır. Yan yana implantlar, diş eksikliği olan bölgede eksik dişlerin yerine sabit bir köprü veya tek diş implantları yerleştirilerek uygulanabilir.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
İlk etapta implant tamamen mekanik bir şekilde çene kemiğine tutunur. Yapılan protezin üstüne gelen fazla baskı, eğer çene kemiği yeteri kadar güçlü değilse yapılan implantın hareketlenmesine neden olur. Bu durumda implantın başarısızlığına olanak sağlar.
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
İmplant kaynamadığı zaman bazı belirtiler gösterir. Diş eti şişer, çiğnemede zorluk yaşanır, şiddetli ağrı oluşur ve implant hareket eder. Bunlar İmplantın tutunmamasından kaynaklanır. Eğer sizler bu problemleri yaşamıyorsanız implantın kaynadığı anlaşılabilir.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
İmplant tedavisi sonrası ortalama olarak 3 gün ağız çalkalanmamalı ve gargara da yapılmamalıdır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk hafta tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulması önemlidir. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde alkol de kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi kürdan gibi sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
Tam iyileşme süresi, genellikle implantın yerleştirildiği bölgenin büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak 3 ila 6 ay arasında değişebilir. İmplant vidasının kemiğe uyumlanması bu konuda önemli bir belirleyicidir.
İmplant titanyumdan yapılan, insan vücuduna herhangi bir zararı ve olumsuz bir etkisi olmayan uygulamadır. İmplant tekniği, 1950'li yıllarda ilk olarak maymunlar üzerinde denenmiş ve mükemmele yakın sonuçlar elde edilmiştir.
İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır. İmplant üzerine yapıştırılan ve geçici diş görevi görmesi planlanan bu parça ancak hekimler tarafından takılıp çıkartılabilir.
Hiç dişi olmayan bir kişiye 6 ila 13 arasında implant uygulanır. Genel olarak üst çene için 4 ila 8 arası implanta ihtiyaç duyulur. Alt çene için ise 2 ile 6 arası implant takılmaktadır. İmplant sayılarının farklı olması hastaların çene yapıları ve yapılacak olan protezlerin çeşidi nedeniyledir.
Yetersiz kemik hacmi, kemik kalitesinin yetersiz olması, sigara içme, bazı sistematik hastalıklar, ağız bakımının yetersiz olması, diş sıkma ve parafonksiyonal hareketler, periodontal yani diş eti hastalıkları; implantlarda karşılaşılan başarısızlıklara neden olabilir.
Implant Revizyonu veya Değiştirilmesi: İmplantın ömrü boyunca implant üzerine yerleştirilen protez de aşınabilir veya hasar görebilir. Bu durumda, protezin revizyonu veya değiştirilmesi gerekebilir.
Eğer implant işlemi sırasında bölge fazla zorlanırsa veya işlem sonrası hasta ağız hijyenine dikkat etmezse bölgede iltihaplanmalar oluşur. Bu iltihaplanmalar, bölgedeki iltihap yoğunluğuna ve etki ettiği yerlere göre değişiklik gösterir. Erken teşhiste hasta implantı kaybetmeden tedavi alabilir.
İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafindan ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir.
Normalden fazla meydana gelen ağız kokusu. İmplant yapılan bölgede meydana gelen aşırı ağrı ve hassasiyet hissi. Yemek yenirken implantta sallanma belirtisi. İmplant yapılan diş eti ve çevresinde iltihap akıntısı ya da tadı görülmesi gibi durumlar diş implantlarında iltihap oluştuğunu gösterir.
Bunun yanı sıra hastanın çenesinde kemik olan bir başka bölgeden kazınan kemikler, kemik olmayan bölgeye uygulanabileceği gibi yapay olarak hazırlanan kemikler de implant uygulaması yapılacak olan bölgeye uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri