Diş Fırçalama: Diş implantı cerrahisi sonrası iyi ve doğru ağız hijyeni uygulamaları her zaman olduğu gibi çok önemlidir. Implant işleminden 24 saat sonra diş fırçalamaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Aksi takdirde diş yapısı bir baskı ile karşılaşacağından iyileşme süreci zor ve ağrılı geçebilir. İmplant çivileri çene kemiğine takıldıktan sonra ortalama 3 gün içerisinde çıkarılır. Hastaların da dişlerini fırçalaması için ağızdaki şişkinlik durumunun sona ermesini beklemeleri gerekir.
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
Diş nasıl fırçalanır?) İmplantın üzerinde bulnan dişler ve köprü araları, özel bazı fırçalar (arayüz fırçası) ve diş ipi (superfloss) yardımı ile günde en az 1 defa ve yatmadan önce mutlaka temizlenmelidir.
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Dental implantın kemikle kaynaşarak iyileşme süresi, kırık vakalarındaki gibidir denilebilir. Genel olarak 4-5 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme başlar ve yaklaşık 8-12 hafta arasında değişiklik göstererek iyileşme tamamlanır ve üzerine diş takılabilir hale gelir.
İmplant uygulanan hafta boyunca kesinlikle sigara içmemeli, sıcak gıdalar tüketmemelisiniz. Soğuk gıdalar tüketebilirsiniz. Operasyon sonrasında en az 2 saat bir şeyler yiyip içmeyin. 2 saat sonunda uyuşukluğun geçip geçmeme durumuna göre bu süre uzayabilir. Yiyecekleri çiğnerken implant uygulanan tarafı kullanmayın.
İmplant yapılan bölgede arayüz fırçası kullanımı önem arz eder ve tavsiye edilmektedir. Özellikle düzenli diş ipi kullanımı oldukça faydalı olmaktadır. Mekanik diş temizleme olarak değerlendirebileceğimiz diş ipi kullanımı diş hekimleri tarafından önerilmektedir.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
Bunun olmaması için ilk 24 saat boyunca mümkünse hiç tükürülmemelidir, ve hiçbir şekilde ağızda suyla ya da herhangi bir sıvıyla gargara ve çalkalama yapılmamalıdır, onun yerine gün boyunca sık sık yutkunmak gereklidir.
Diş Fırçalama: İmplant sonrası 1 hafta boyunca ameliyat bölgesini fırçalamayın ancak diğer bölgeleri, yavaşça fırçalayabilirsiniz. Gargara: 24 saat boyunca gargara yapmayın. 24 saat sonra tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. 3. günden sonra hekiminizin önerdiği ticari gargarayı kullanabilirsiniz.
İmplant sonrası çok soğuk veya çok sıcak yiyecek içecek tüketilmemelidir. İmplant sonrası en az 2 saat boyunca besin ve sıvı tüketilmemelidir. İlk 24 saat katı besinlerden uzak durulmalıdır. Yumuşak yiyecekler tüketilebilir fakat sıcak besinlerden uzak durulmalıdır.
Bunun nedeni ise implantın komşu dişleri etkilemeden tek başına durabilmesidir. Osseointegrasyon, dental implantın kemiğe kaynaşması işlemine verilen addır. Bu işlem başarılı olduğu taktirde yemek yemek, sakız çiğneme ve konuşmak gibi aktivitelerden korkmanıza ya da çekinmenize gerek kalmaz.
Diş İmplantlarından Sonra Neden Süt Ürünleri Tüketilmemelidir? Diş implantı, süt ve süt ürünleri ile tahriş olabilmektedir. Bunun yanında süt ürünlerinin mide bulantısına sebep olma riski yüksektir.
Kaynayan implant diş, doğal dişler gibi işlevlerini sürdürür. İmplantın kemiğe kaynaması ise iyileşme sürecinde anlaşılır. İmplant dişte uygulama sonrası; ağrı, hareketlenme ve iltihaplanma yoksa implant diş kemiğe kaynamıştır.
Aslinda saglikli bireylerde yeterli kemik ve dişeti dokusu varliğında tek dis implant uygulamalarinda antibiyotik kullaniminin bir faydasi görülmemektedir. Yani sağlikli insanlarda komplike olmayan basit implant uygulamalarında antibiyotik kullaniminin bir yarari yoktur ve gereksizdir diyebiliriz.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
İmplant diş ömrünü, bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında, özenle yerleştirilmiş bir diş implantının 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ömrü vardır. Diş implantının ömrü implantın doğru şekilde uygulanması ve sonrasında ise hastanın implant bakımlarını aksatmaması ile uzun ömürlü olmaktadır.
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
İmplant tedavisinin ardından gelen 3 ila 7 gün arasında sürekli ağrı belirtileriyle karşılaşmak oldukça normaldir. Genel olarak tedavinin üzerinden 5 gün geçtikten sonra, implant bölgesinde olan ağrının oldukça az bir seviyeye inmesi beklenir.
Ameliyattan sonra yoğurt, elma püresi, patates püresi, puding gibi yumuşak ve sıvı besinler yemeniz önerilir. İlk günler mümkün olduğunca sıvı yiyeceklere bağlı kalmanız iyi olabilir. Çorba, proteinli içecekler, meyve suları ve smoothieler ilk günler ideal besinlerdendir.
İmplant vidası düştü şikayeti ile hekime başvuran hastalarda çoğu zaman implant ile protez diş arasında takılan abutment denilen dayanağın düştüğü gözlemlenmektedir. Diş hekimleri bu sorunu çözmek için abutmenti değiştirerek protez dişi yeniden takabilir. İmplant vidasının düşmesi pek rastlanan bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri