İmtiyaz iki değişik alan için söylenebilecek bir sözcüktür. - Kişisel açıdan başkalarına tanınmayan, özel ayrıcalık, kişisel hak veya şart, - Maden işletmek ya da fabrika kurmak gibi kişi ya da kuruluşlara devlet tarafından verilen özel izin, Bu alanlara uygun şekilde imtiyaz kelimesi gündelik yaşamda kullanılabilir.
Imtiyaz ne demek? (Ekonomi)
(Privilege, concession) 1. Genel olarak bir kişi ya da gruba, diğerlerinden farklı olarak sağlanan avantaj, yarar, çıkar veya muafiyet. Bazı şirket ortaklarına yeni çıkartılan hisse senetlerinin piyasa değerinin altında bir fiyattan satılması imtiyazı gibi. 2.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan imtiyaz kelimesi, meyz kökünden türetilmiştir. Meyz, ayırmak, üstün tutmak ve yüceltmek anlamına gelirken, imtiyaz da üstün görülmek ve ayrıcalıklı olmak demektir. İmtiyaz sahibi olabilmek için, özel şartların yerine getirilmesi ya da başarı elde edilmesi gerekir.
Özellikle edebi metinlerde ve yazılı basında düzenli olarak kişinin karşısına çıkan kelimeler arasında yer alır. İmtiyaz Ne Demek? İmtiyaz kişiye özel hak ve ayrıcalık anlamına gelmektedir. Başkalarına tanınmayan ve sadece belirli kişi ya da kişiler adına sunulmuş olan özel haklar ve ayrıcalıklardır.
İmtiyaz sahibi kelime anlamı olarak imtiyaz elde etmiş kişi demektir. Ayrıcalık elde etmiş, herhangi bir kişi tarafından ayrıcalık tanınan anlamındadır. Devlet tarafından özel izin verilen kurum ve kuruluşlara da imtiyazlı adı verilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
İmtiyaz sözleşmesi ile kamu hizmeti imtiyazı Danıştayın görüşü alındıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile verilir. Belediyelerce verilen kamu imtiyazları ise İçişleri Bakanlığınca onanır.
İmtiyaz kelimesinin eş anlamı olan kelimeleri ayrıcalık ve gedik olarak sıralayabiliriz.
İmtiyaz başkalarına tanınmayan, kişisel hak ya da ayrıcalık olarak bilinmektedir. Herhangi bir birey ya da kuruma özel olarak atanmış bir ayrıcalık şeklinde tanımlanabilir.
Belli bir ürün, hizmet veya yöntem üzerinde hak sahibi bulunan ana firma bunu bir sözleşme ile franchise alana satmakta ve bu kişi veya kuruluş ana firmanın tanınmışlığından yararlanarak geniş kitlelere yayılmakta ve rekabet üstünlüğü sağlamaktadır.
1.2.
Osmanlılar ilk olarak 1352 yılında Cenevizlilere, daha sonra da Venedik ve Floransaya ticari imtiyazlar, yani kapitülasyonlar vermişler ve bu suretle de Rönesans talya'sının ekonomik refahına önemli katkıda bulunmuşlardır (nalcık, 2009: 316).
Kamu hizmeti imtiyazı, İdarenin bir özel kişi ile yaptığı sözleşme uyarınca, masrafları, kâr ve zararı özel kişiye ait olmak üzere, bir kamu hizmetinin kurulması ve belli bir süre işletilmesi veya kurulmuş bulunan bir kamu hizmetinin işletilmesi usulüdür.
5- Ücret ödeme: İmtiyaz alan, imtiyaz verenin gayrı maddi mallarını kullanma ve destekleme yükümlülüğünü karşılığında, belli bir ücret ödemelidir. Başlangıçta imtiyaz verene ödenen sabit miktara “giriş bedeli” denir.
Devlet adına imtiyaz verme yetkisi, Cumhurbaşkanına aittir. Anayasanın 155. maddesine göre Danıştay, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında iki ay içinde düşüncesini bildirmekle görevlidir.
Bu işlem meşru olmadığından böyle imtiyazlı pay senetlerinin ihraç edilmesi de caiz değildir. Fakat şirket yönetimi belli bir profesyonelliği gerektirip yönetim başarısı bütün ortakların yararına sonuçlar doğuracağından bu kabiliyette olanlara sevk ve idareyle ilgili imtiyazlar tanıyan pay senedi ihracı caizdir.
hizmetinin; sermayesi, kârı, hasarı ve zararı özel hukuk kişisine ait olmak üzere, idarenin gözetim ve denetimi altında, genellikle çok uzun süreli bir “idari sözleşme” uyarınca, özel hukuk kişilerince yürütülmesine İMTİYAZ denir. ”
İmtiyazlı payların tanımı
İmtiyazlı hisse senetleri, adi hisse senedine göre daha üst sıralarda yer alır, ancak talep açısından tahvil hükümlerine tabidir ve temettü ödemelerinde ve şirketin tasfiyesinde adi paylara göre önceliğe sahiptirler.
İmtiyazlı pay, Türk Ticaret Kanunu'nun 478'inci maddesindeki tanıma göre; kâr payı, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklarda, üstün bir hak tanıyan veya kanunda öngörülmemiş yeni bir pay sahipliği hakkını bünyesinde barındıran paylardır.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 2013/7163 E. 20.06.2013 tarihli kararıyla, franchise sözleşmesinin, franchise veren tarafından haksız olarak feshedilmesi durumunda dahi, sözleşmede giriş bedelinin geri ödenmeyeceğine ilişkin hüküm varsa, franchise alanın bu bedelin iadesini talep edemeyeceğine karar vermiştir.
Osmanlı kapitülasyonları, Osmanlı İmparatorluğu'nda yabancılara verilen ekonomik, adli, idari vb. hak ve ayrıcalıklardır. Kapitülasyon kelimesi Latince "şartlar, fasıllar, maddeler" anlamına gelen "capitula" sözcüğünden türemiş olup "teslim olma" anlamı galat-ı meşhurdur.
14. yüzyılda literatüre giren imtina etmek kelimesinin ilk anlamı, çekinmek ve mesafeli durmaktır. Bu kelime günümüzde utanmak manasında da kullanılır. Kelimenin diğer anlamı is olanak dışı ve imkansızlıktır.
Arapça myz kökünden gelen imtiyāz اِمتياز “seçkin olma, ayrıcalık” sözcüğünden alıntıdır.
İltimas kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş ve yerleşmiş sözcüklerden biridir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından anlamı, 'Haksız yere, yasa ve kurallara uymaksızın kayırma, arka çıkma' şeklinde ifade ediliyor.
Yaşanılan döneme uygun, yaşanılanlara uygun davranmak olarak tanımlanan modern kelimesinin yerine kullanılabilecek kelimeleri çağdaş, muasır ve uygar olarak sıralayabiliriz.
Şaka eş anlamlı olan latife ve hezel kelimeleri de Arapça kökenli kelimelerdir.
Başkasının sahip olduğu bir şeyi elde etme isteğine gıpta denir. Başkasına gıpta eden kişi, kendisine onu örnek alır. Bu nedenle kelime feyz almak ile eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri