İmza Nedir? Hukuki işlemlerde yazılı şeklin oluşması için aranan zorunlu unsur. Bir metni hukuken onaylama, kabul etme anlamında kullanılan, kanunda yeri olan işaret. Kural olarak elle atılır ama elektronik imza da aynı şekilde bağlayıcıdır.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Senette mutlaka yazılılık unsurunun varlığı aranırken, sözleşme için böyle bir koşul bulunmayıp, irade serbestisi çerçevesinde taraflar bir şekle bağlı olmadan sözleşme yapabilmektedirler (BK m. 11; TBK m. 12).
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
İlgili 36 soru bulundu
İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. El yazısıyla atılan imza, kaybolmayacak ve kâğıda işlemesini sağlayacak kalemle atılır. Elektronik ortamda yapılacak resmî yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi belgeyi, güvenli elektronik imzası ile imzalar.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
HMK Madde 206 Gerekçesi
Birinci fıkrada, imza atamayan veya imza atmaya muktedir olmayan kimselerin, mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle işlem yapabilecekleri kabul edilmiştir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(1) Taraflardan biri, kendisi tarafından düzenlendiği iddia edilen bir belgedeki yazı veya imzayı inkâr etmek isterse, sahtelik iddiasında bulunmalıdır; aksi hâlde belge, aleyhine delil olarak kullanılır.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmaz veya dava açılsa dahi sona ermez ise zamanaşımı yokluğundan dava hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
Boş Kağıda veya Senede Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası Boş kağıda veya senede atılan imzanın kötüye kullanılması, açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesine göre bu suçun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin 2012/3328 Esas, 2012/8399 Karar sayılı ve 02.05.2012 tarihli ilamında, kişinin okuma yazma bilmese de attığı imza kendisini bağladığı içtihat edilmiştir.
Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur. İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması, ancak örf ve âdetçe kabul edilen durumlarda ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılır.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.
İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır. İmza sirküleri tüzel kişiler tarafından notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması vb. sorunların önüne geçmek amacıyla oluşturulur.
SÖZLEŞMEDE NOTER ONAYININ OLMAMASI YAPILMIŞ İŞİ GEÇERSİZ KILMAZ. Sözleşmede noter onayı olmaması bu sözleşmeye dayanılarak düzenlenen iş deneyim belgesini kendiliğinden geçersiz hâle getirmez.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer soruna cevap şayet Adli Tıp Kurumunda Kriminal imza incelemesi yapılıyorsa yaklaşık 6 ay gibi bir süre zarfını kapsarken Emniyet Kriminal Laboratuvarlarında Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı 1-3 ay gibi bir süreyi kapsayabilir.
Örnek imzalar ile borçlu eli ürünü olduğu bilinen inkâr edilen imzanın karşılaştırılması ile yapılmaktadır. Bu imza incelemesini Grafolog olan bilirkişiler yapmaktadır.
Adli belge inceleme konularının başında ise imza incelemesi gelmektedir. Dolayısıyla yargılama aşamasında hakimin imza incelemesi yaptırması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri