Vanilya özütü nedir? Vanilya özütü, dünyanın en pahalı zirai ürünlerinden biri olan vanilyayı uzun bir süre bozulmadan saklayabilmemizi ve tatlı ve hamur işlerinde doğal ve ekonomik bir şekilde kullanabilmemizi sağlayan alkollü bir solüsyondur.
Aslında vanilyanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kokuya karşı hassas olan kişilerde fazla kullanımı o kişiye zarar verebilir. Zaten her şeyin fazlası zarar olduğu için vanilin de fazla kullanılmamalıdır.
Fabrikasyon diye tabir edilen vanilya özütünde şeker, alkol, su ve vanilyadan başka bir madde olmaması gerekir. Vanilya şekeri ile şekerli vanilin de aynı şey değildir. Vanilin aslında vanilyanın kokusunu veren ana maddedir. Şekerli vanilin ise endüstiyel ürünün adıdır.
Vanilya çubuklarını cam bir şişe ya da küçük bir sürahiye dik olarak yerleştirin. Üzerine votkayı döküp kapağını sıkıca kapatın. Alkollü bir solüsyon olan karışımı, serin ve karanlık bir ortamda en az 8-10 hafta kadar bekletin. Aralarda çalkalamayı unutmayın, şişenin kapağını açmayın.
Vanilya özütü mutfakta kullanılır. Bu ürün tatlı ve aromalı yani kokulu bir ürün olduğu için daha çok tatlı yapımlarında yer alır. Kek, kurabiye ve muhallebi gibi tatlılarda vanilya özütüne yer verilebilir. Aynı zamanda vanilya özütü bazı kozmetik ürünlerin yapımında da kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Vanilya özütü, çoğu tarifte aromaları bir araya getirmesi, yumuşatması (mesela çikolatayı) ve hoş bir koku bırakması için kullanılıyor. Böyle bir canavarı kullandığınızda ise bazı tariflerde haddinden fazla baskın bir vanilya aroması oluyor.
Vanilya özütü nerede satılır? Vanilya özütünü Türkiye'de bulmak pek kolay değil. Ancak vanilya çubuğunu aktar ve marketlerde kolayca bulup cam tüplerde satın alabilirsiniz.
Vanilya çubuklarını uzunlamasına ortadan ikiye keserek içini açın. Seçtiğiniz alkol ile birlikte vanilyalarınızı bir şişenin içine ekleyin. Oda sıcaklığında bir ay boyunca ışık almadan bekletin. Hazırladığınız vanilya özütü, bozulmadan uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Vanilya özütü kullanılan tariflerde ürün piştiğinde alkol uçar aroması kalır. Vanilya aromasına ikinci bir lezzet profili olarak kullanmak istediğiniz ve baskın olmasını istemediğiniz tariflerde alt lezzet olarak kullanılır. Vanilya özütümde favorim yine Nielsen-Massey marka Bourbon-Madagaskar Vanilla Extract.
Ürünlerinizde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz Vanilya Özütünde kesinlikle alkol YOKTUR. Enfes vanilya tadı ve kokusunu ürünlerinizde de bulundurmak muhteşem tat sunmak vanilya özütüyle mümkündür.
Vanilin, vanilyanın içindeki kokuyu sağlayan ana maddedir. Vanilyada birçok tat verici ya da aroma bulunur. Bu aromalar arasından kimyasal olarak yalnızca vanilin taklit edilebilmektedir. Yani paketle satılan şekerli vanilin aslında vanilyanın bir taklididir.
Vanilya bir içki değildir, ancak büyük miktarda alkol ihtiva etmektedir. Küçük bir miktarda kullanılmasına rağmen ondan kaçınmak daha efdaldir. Beyazdan, solgun sarı renge değişen toz veya kristal yapıda ve vanilyanın karekteristik kokusunda yapay bir katkı maddesidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vanilya yerine vanilin kullanılır mı? Vanilini çöreklerde, süt ve hamur tatlılarında, kurabiyelerde, pastalarda ve keklerde lezzet vermek amacı ile kullanabilirsiniz. Bu tariflerde malzemelerde yazan vanilya yerine vanilin kullanabilirsiniz.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir.
Meyve suyu yerine lif içeriği zengin meyveyi tercih edin. Tarçın, vanilya ve hindistan cevizi tatlı hissi verdiği için şeker ihtiyacınızı azaltır.
1 paket vanilya yerine ne kadar vanilya özütü? Kek ve pasta yapımında bir paket vanilin ölçüsü için 2-3 çay kaşığı vanilya özütüne kullanmak gerekiyor.
Madagaskar-Bourbon, Meksika ve Tahiti olarak yerleşim yerlerine göre adlandırılan çeşitli vanilya türleri bulunuyor.
Gerçek vanilya özütü, kremsi, pudramsı ve ince çiçek notaları kokar ve rahatlatıcı bir yönü vardır. Uzmanlar, vanilyanın gerçekten evrensel bir koku olduğu için hep zirvede kalacağını söylüyor.
Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü. Sıcak ve nemli tropikal iklimlerde yetişir. Başlıca yetiştirilme bölgesi Veracruz, Meksika, Tahiti, Endonezya ve Madagaskar'dır.
Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Salepgiller ailesinden tırmanıcı bir bitki olan vanilya güzel kokusu ile bilinir. Ancak bilinenin aksine tadı acıdır. Önceleri tapınaklarda tatlı kokusuyla kötü ruhları kovmak için kullanılan vanilya, daha sonra Meksikalılar tarafından içeceklerini tatlandırmak için kullanılmıştır.
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır. Özellikle mutfakta kızartılan balık kokusu bir kaç gün gitmez.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dr Oetker vanilya özütü nasıl kullanılır? 500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir. Pasta,kek,kurabiye ve tatlılarınıza ayrıca soğuk ve sıcak içeceklerinize lezzet katmak içindir.500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir. Vanilya özütü şeker, mısır şurubu veya dekstroz dahil olmak üzere düşük miktarda tatlandırıcı içerebilir. Ayrıca vanilya özü su, etanol, propilen glikol, emülgatörler ve kimyasal olarak üretilmiş aromalar ve renkler kullanılarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri