İmza beyannamesi kişilerin resmi veya özel kurumlarda yapacakları işlemler sırasında kimliğini belirlemeye yarar. Atacakları imzanın resmi bir hüviyet kazanması sonucunu doğurur. Ayrıca şirket kurmak isteyen kişiler için zorunlu bir belge niteliğindedir.
İmza beyannamesi, kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında noter tarafından hazırlanan; üzerinde kişinin nüfus bilgilerinin ve imza örneklerinin yer aldığı belgedir.
İmza beyannamesi ne işe yarar
Şirket kurulurken kişilerin alması zorunlu bir belgedir. Kişilerin kimliğini kanıtlamayı sağlar. Kişilerin imzasına resmiyet kazandırır. Şirket kurulumunda istenen zorunlu bir belgedir.
Gerçek kişilere noter tarafından düzenlenerek verilen, kişinin üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin yer aldığı bu belge farklı amaçlar için de kullanılır. İmza beyannamesi resmi işlemlerde evrak sahteciliğin önüne geçmek amacıyla imza doğrulaması işlemlerinde kullanılan bir belgedir.
Şirketler, önemli sözleşmeleri imzalamak için imza sirküsü iseteyebilmektedir. Şirketler resmi işlemlerde, imza sirküleri yetkilileri belirlemek ve yetki sahibi olan kişilerin resmi imzalarını kullanmak için gereklidir. İmza sirküsü ücretleri ne kadar (2023)?
İlgili 27 soru bulundu
İmza sirkülerinde tüzel kişiliğin imza örnekleri yer alır ve bu örnekler noter tarafından onaylanmıştır. İmza beyannamesi ise tamamen gerçek bir kişiye yöneliktir. Bu belgenin üzerinde gerçek kişinin kimlik bilgileri ile imza örnekleri yer alır.
Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur. İmza beyannamesi kişinin ticari ve kişisel faaliyetler için kimliğini kanıtlama özelliği taşır.
İmza Beyannamesini Kimler Alabilir? Gerçek kişiler alabilirler. Tüzel kişiler ise sadece tüzel kişiliğin ortakları isterse alabilirler, ama tüzel kişiliğin temsili söz konusu olduğunda imza sirküsü alınması gereklidir.
İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilmektedir. Şayet bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
İmza Beyannamesi, sirkülerden farklı olarak gerçek kişinin herhangi bir kurumdan bağımsız, şahsi imzasına resmiyet kazandırmak amacıyla noterden belirli bir ücret karşılığında alabileceği belgedir. Alınması sonucunda kişi, şahsi ve ticari faaliyetlerinde kimliğini kanıtlayabilir hale gelir.
Hazırlar arasında atılmayan her imzanın esasen bir risk olduğunu, muhatabın ilgisiz üçüncü kişilere imza attırabileceğini unutmamak gerekir. Birden fazla tarafça imzalanması gereken her belgenin hazırlar arasında imzalanması ne yazık ki ticari hayat içerisinde mümkün olamamaktadır.
Yani sirküler nitelik taşımaz. Hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde kişinin kimliğini kanıtlar. Her iki işlem de noterlik makamı tarafından yapılır. Hem imza sirküsü hem imza beyannamesi için ücret notere ödenir.
İmza beyannamesi notere gidilerek yapılan işlemler doğrultusunda alınır. Belli bir ücret doğrultusunda nüfus kimlik bilgisi ile beraber imza örnekleri üzerinden işlem uygulanır. Ücret yatırılmadan beyanname alınamaz. O yüzden sıralı olarak işlemlerin tamamlanması ile beraber ücretin ödenmesi büyük öneme sahiptir.
Bilindiği üzere imza sirküleri kaldırılarak yerine imza beyannamesi sunulması uygulamasına geçilmiştir.
Yetkilinin/yetkililerin yeni kimlik sahibi olmaları ve MERSİS'te “Yetki Kabul İşlemleri” modülünü kullanarak onay vermesi halinde fiziki imza beyannamesi ibrazına gerek yoktur. Müdürlüğümüze gönderilmek üzere diğer ticaret sicili müdürlüklerinde düzenlenebileceği gibi noterde de düzenlenebilecektir.
İmza sirküleri, şirketin yetkili kişileri veya imza yetkisi bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. İmza yetkisini bir başkasına geçirebilmek için noterden vekalet alınmalıdır. Yetkiyi alan ve veren kişi vekaletnameyi imzalamalı ve notere sunmalıdır.
Ancak sahte evrak ve imza sorunlarını önlemek için düzenlenen imza sirkülerini e-devletten almak mümkün değildir. Resmi bir nitelik taşıyan bu belgeleri, güvenlik açısından noter huzurunda almak şartı vardır. Temsil yetkisi olan tüm kişilerin noter huzurunda bulunması ve ıslak imza atması gerekir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
Zira, senetteki borçtan sorumlu olmak için, keşidecinin tek imzası yeterli olup; birden fazla imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.”
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
I-) BEYANNAMELERİNİ İMZALATMAK ZORUNDA OLANLAR
- 2021 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 18,057,000 TL ve net satışlar toplamı 36,104,000 TL'yi aşmayan mükellefler 2022 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri