Hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde kişinin kimliğini kanıtlar. Her iki işlem de noterlik makamı tarafından yapılır. Hem imza sirküsü hem imza beyannamesi için ücret notere ödenir. Her ikisi de şahısların imzalarını tescil ediyor, yani ikisi de resmi belgedir.
İmza sirküsü nasıl alınır? İmza sirküleri belgesi alabilmek için notere başvurmak gerekir. Başvuruda gerekli olan evraklar; tüzel kişiliğin kimliği ve kimlik fotokopisi, kurumun vergi levhası ve kayıtlı olduğu yerin sicil gazetesidir. 2023 yılı için imza sirküleri alma ücreti ise bir nüsha için 147 TL'dir.
İmza beyannamesi gerçek kişilerin notere şahsi olarak müracaatları ile alabildiği bir belgedir.
İmza beyannamesi notere giderek alınır. İmza beyannamesi için öncelikle notere başvurmak gerekir.
İmza sirküsü, bir şirketin ya da kurumun temsilcisinin imza atma yetkisi olduğuna dair kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı noter tarafından onaylanan resmi belgedir. Şirket adına görev yapan temsilcinin sorumluluk alanı ve yetki sınırları noter tarafından tasdiklenerek resmiyet kazanmış olur.
İlgili 21 soru bulundu
Ancak sahte evrak ve imza sorunlarını önlemek için düzenlenen imza sirkülerini e-devletten almak mümkün değildir. Resmi bir nitelik taşıyan bu belgeleri, güvenlik açısından noter huzurunda almak şartı vardır. Temsil yetkisi olan tüm kişilerin noter huzurunda bulunması ve ıslak imza atması gerekir.
Madde 8 - Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olsa idi alınması gereken harcın % 30'u oranında noter ücreti alırlar. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar.
İmza sirküsü 2021 ücreti tek nüsha fiyatı 98 TL'dir Bunun yanında 2. nüsha alınmak istediğinde ise ücreti 49 TL'ye gelmektedir. Yani 2 adet imza sirküleri almanın fiyatı 147 TL'ye gelmektedir. İmza sürküleri 3 yıl boyunca geçerlidir. Kaybolma durumunda ise noterden yeni bir başvuru yapılması gerekmektedir.
İmza Beyannamesi Ne İşe Yarar? Temel olarak şahsi imzaya bir resmiyet kazandırmak için imza beyannamesi alınır. Böylece kişinin attığı imza üzerinden, yasal olarak kanun nezdinde bir etkisi olur. Bu da herhangi bir sorun çıkmaması için günümüzde büyük bir öneme sahiptir.
Noter tasdikli imza beyannamesini teklif kapsamında sunması zorunludur. Aday, istekli veya istekli olabileceklerin imza beyannamesi yerine imza sirkülerini sunmaları durumunda nasıl işlem yapılacağına ilişkin Kamu İhale Kurulu tarafından 2021.DK.D-283 nolu karar yayınlandı.
(01.07.2023-31.12.2023) Dönemi Noter Harçları
Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı (562,65 TL)'den az, (289.945,40 TL)'den çok olamaz. Harç miktarı (38,40 TL)'den az olamaz, harç yıllık olarak hesaplanır. Bir yıldan fazla olan her yıl için ilave olarak yarı harç alınır.
İmza sirkülerinde tüzel kişiliğin imza örnekleri yer alır ve bu örnekler noter tarafından onaylanmıştır. İmza beyannamesi ise tamamen gerçek bir kişiye yöneliktir. Bu belgenin üzerinde gerçek kişinin kimlik bilgileri ile imza örnekleri yer alır.
Yetkilinin/yetkililerin yeni kimlik sahibi olmaları ve MERSİS'te “Yetki Kabul İşlemleri” modülünü kullanarak onay vermesi halinde fiziki imza beyannamesi ibrazına gerek yoktur. Müdürlüğümüze gönderilmek üzere diğer ticaret sicili müdürlüklerinde düzenlenebileceği gibi noterde de düzenlenebilecektir.
İmza Beyannamesini Kimler Alabilir? Gerçek kişiler alabilirler. Tüzel kişiler ise sadece tüzel kişiliğin ortakları isterse alabilirler, ama tüzel kişiliğin temsili söz konusu olduğunda imza sirküsü alınması gereklidir.
Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur. İmza beyannamesi kişinin ticari ve kişisel faaliyetler için kimliğini kanıtlama özelliği taşır.
Bilindiği üzere imza sirküleri kaldırılarak yerine imza beyannamesi sunulması uygulamasına geçilmiştir.
İmza sirküsü kuruluşları temsil eden yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin ve açık adreslerinin net bir şekilde belirtildiği bir belgedir.
Aynı şekilde şirket bilgilerinde değişiklik olması da imza sirkülerinin güncelliğini yitirmesine sebep olabilir. İmza sirküleri kaybolursa da notere tekrar başvuru yapmak gerekir.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
Hazırlar arasında atılmayan her imzanın esasen bir risk olduğunu, muhatabın ilgisiz üçüncü kişilere imza attırabileceğini unutmamak gerekir. Birden fazla tarafça imzalanması gereken her belgenin hazırlar arasında imzalanması ne yazık ki ticari hayat içerisinde mümkün olamamaktadır.
İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınabilir mi? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
Yetki devri sırasında noter tarafından belirli belgeler istenmektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
Harçlar Kanunu'nun 49'uncu maddesinde noter harçlarının ilgili işlemin hitamından önce peşin olarak alınacağı hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre harcın ödenmesi için belli bir süre tespit edilmiş olup bu süre ilgili işlemin hitamında sona ermektedir. Yani sürenin sonu işlemin tamamlanmasından önceki bir andır.
Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir.
Vekaletname; araç satışı, ev satışı, arsa satışı, dava, muhasebe vb. birçok işleme yönelik çıkarılabilir. Avukata vekalet verme ücreti 2023 yılı itibarıyla 545 TL'dir. Araç satış noter vekalet ücreti ise ortalama 750 TL'dir. Başkaca işlemler için kişiye vekalet verme ücretinin de bu civarlarda olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri