Farklı sosyal çevrelerde ortama göre değişen basit davranış kalıplarıdır. Bu kurallar kişinin toplum içinde nasıl davranması gerektiğini düzenler. Selamlaşma, yemek yeme kuralları, saygılı davranma gibi.
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Görgü kuralları, bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kuralları olarak tanımlanabilir. Bu saygı ve incelikleri gözetmek toplumda yaşayanların başlıca ödevi, bunları başkalarından beklemekte hakkıdır. Kişinin kendisine gösterdiği saygının göstergelerinden biri de temiz ve düzenli giyinmektir.
İlgili 16 soru bulundu
Nezaket ve görgü kuralları, toplumda uyumlu ve saygılı bir iletişim ve davranış biçimini ifade eder. Adab-ı Muaşeret olarak da bilinen bu kurallar, insanların birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörü, saygı, zarafet ve naziklik prensiplerine dayanır.
Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Bu kurallar, kişileri, toplumsal kesimleri ve grupları birbirinden ayırmaya, yaşamı kolaylaştırmaya ve ilişkileri düzenlemeye yardımcı olur; kimlerin nerede, nasıl davranmaları gerektiğini ve kime karşı, nasıl davranılması gerektiğini belirler; bireylerin davranışlarına düzen ve istikrar getirir; bireyleri, hata ...
Aile içi görgü kuralları ise şunlar olabilir: Aile bireylerine saygı ve sevgi göstermek, bireysel sorumluluklarını yerine getirmek, ailenin ortak değerlerine ve düşüncelerine saygı göstermek, aile içinde hoşgörülü ve anlayışlı bir tutum sergilemek.
Ahlak kuralları; insanın kendi vicdanının koyduğu ve yine kendi davranışlarını düzenleyen, vicdan azabı ile müeyyidelendirilmiş emir ve yasaklardır. Görgü kuralları; aynı çevredeki kişilerin uyduğu, konuşma, yeme – içme usulleri, oturma şekli, düğün vb. törenlerdeki giyinme ve hareket tarzlarını gösteren kurallardır.
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
Birisiyle konuşurken, yüzüne bakarak, göz teması kurarak konuşmak çok önemlidir. Güzel konuşmanın en önemli ölçülerinden birisi, güzel ahlaka uygun olmasıdır. Eğer buna gereken önemi vermezseniz, diğer her konuda özenli olsanız bile, konuşmanız değer kazanmaz.Konuşmaların saygı sınırları içinde olması da çok önemlidir.
Sofra Adabı Nedir? Sofra adabı; sofranın kurulma düzeninden, yemeğin nasıl servis edilmesi gerektiğine, hangi düzen ile sofraya oturulması gerektiğinden, yemeklerin nasıl yenmesi ve nasıl davranılması gerektiğine kadarki süreçte dikkat edilmesi gereken kuralların ve konuların tamamıdır.
Her ahlâk edeptir ama her edep ahlâk değildir. Kısaca; adap; “toplumların davranış yöntemlerinin (töreler) temeli”, edep de “bu yöntemlere (töre) uygun davranma” olarak özetlenebilir.
ādāb) Toplum töresine uygun davranma veya İyi ahlak, incelik, terbiye olarak tanımlanır. İslam'da, hayatın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep, davranış bağlamında, öngörülen İslami görgü kurallarını ifade eder: "incelik, görgü, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik".
İş adabı nedir? İş adabı, işyerindeki bireylerin profesyonel ilişkilerini yönetmelerine yardımcı olan sosyal kurallar ve davranış kalıplarıdır. Bu kurallar, işyerinde saygı, dürüstlük, güvenilirlik ve etkin iletişim gibi değerlere dayalıdır.
Türkçe de, günümüzde resmi alanda ve yaşamda «protokol»; sosyal alanda ve yaşamda «saygı ve nezaket kuralları», «görgü ve nezaket kuraları» terimleri kullanılmaktadır.
Yemeklerden sonra, ellerimizi ve ağzımızı yıkayıp, dişlerimizi fırçalamalıyız. Sofrada çatal ,bıçak, kaşık ve peçete kullanmalıyız. Yemeğe hep birlikte başlamalıyız. Ağzımıza sığacak kadar, küçük lokmalar almalıyız.
- Ağzımıza mutlaka küçük lokmalar atarak yemeğimizi yemeliyiz. - Yemeğimizi dökmeden yemeliyiz. - Sofradan kalkarken her zaman, 'Afiyet olsun' demeliyiz. - Yemeği ve sofrayı hazırlayan kişilere, 'Elinize sağlık veya teşekkürler' demeyi unutmamalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri