Yani eğer bilirkişi incelemesi her iki tarafça da istenilmişse bu noktada Mahkemece ve tarifece belirlenen bilirkişi ücretinin taraflara yarı yarıya paylaştırılması zorunludur. Bilirkişi incelemesi talep eden taraf gerekli giderleri yatırmaz ise diğer taraf bu avansı yatırabilir.
Bilirkişi ücreti ilk aşamada savcılık tarafından ödenir. Daha sonra haksız çıkan taraf, hazineye diğer ödemelerle birlikte bilirkişi ücretini de öder.
Bilirkişi ücreti, mahkeme boyunca davanın sonuçlanmasında meydana gelen bütün masrafları kapsar. Taraflar bu masrafı önceden ödemezse davalarının sonuçlanma süresi o kadar uzar.
Bilirkişi yapacağı çalışmalarla, hazırlayacağı raporla bir emek sarf etmektedir. Bu emeğinin karşılığı ücret olarak ödenir (CMK Md. 72). Bilirkişiye verilen ücret, bir tazminat değil, yargılama gideridir (HMK Md. 323 (1) e). Bilirkişiye ödenecek ücretin tespitinde HMK Md. 283 esas alınır.
Davacı, bu Tarife'de gösterilen gider avansını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Gider avansı her türlü tebligat ve posta ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri ile dosyanın bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay'a gidiş dönüş ücretleri gibi giderleri kapsar.
İlgili 33 soru bulundu
Bilirkişi Raporunun Teslimi ve Taraflara Tebliği
HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir. Özellikle burada mahkemeden anlaşılması gereken, yazı işleri müdürlüğüdür[22].
Bilirkişinin ücrete hak kazanması için, kendisine verilen görevi tamamlaması gerekir. Sadece davete icabet etmek veya görüş beyanıyla sonuçlanmayan faaliyette bulunmak ücrete hak kazandırmayacaktır. Bilirkişilerin kendilerine resmen taktir edilen ücret dışında, herhangi bir şekilde çıkar sağlamaları yasaktır.
6100 sayılı HMK'nun ”Harç ve avans ödenmesi” başlıklı 120. maddesinin gerekçesinde ”… her türlü tebligat ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderleri karşılayacak tutarın avans olarak davacı tarafından dava açarken yatırılması zorunluluğu getirilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun m. 274(1) hükmü "Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.
İlk olarak, rapor, mahkemeye bilimsel veya teknik bir konuda uzman bir görüş sunar. Mahkeme, davayı çözmek için bu uzmanlığa ihtiyaç duyar ve bilirkişi raporu, doğru karar verilmesine yardımcı olur. İkinci olarak, bilirkişi raporu, adil bir yargılama sürecine katkıda bulunur.
Davayı kazandığınız zaman Mahkeme masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir. Ancak size ödenecek masrafların sadece yargılama masrafları olduğunu unutmayınız.
(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.
03.04.2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliğinin 45. maddesinde: “ (1) Davacı, yargılama harçları ile her yıl Bakanlıkça çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
Bu maddeye istinaden bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur? Sorusuna cevap olarak sizlerin bu şekilde alacağınız özel mütalaa raporu sağlam bir dayanak olacak ve hakim de tekrar bilirkişi raporu aldırarak doğru bir yargılama yapmış olacaktır.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
HMK'nın 284'üncü maddesine göre, “Bilirkişi Türk Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisidir.” Maddenin gerekçesinde ise “… bilirkişinin Türk Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisi olduğu hususu açık ve kesin bir dille ifade olunmuştur.
Bilirkişi Raporuna Kaç Kez İtiraz Edilebilir? Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna yasal süresi içerisinde ancak bir kere itiraz edilebilmektedir. Tarafların itirazları doğrultusunda alınan her rapora karşı ayrı bir itiraz hakkı doğmaktadır.
1 — Yasalarca açıkça bilirkişiye başvurulması öngörülen konu lar: özel bazı hükümlerle, yargıcın belirtilen konuda bilirkişiye başvurması emredilmiştir. Yargıç böyle bir konu ile karşılaştığında bilirkişiye başvurmak zorundadır. Kendi bilgisi bu konuda yeterli olsa dahi, bilirkişi raporu alması gereklidir.
Bilirkişilik kavram olarak bir davanın çözüme kavuşturulması bakımından önem taşıyan, açıklığa kavuşturulması ya da tespiti özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarda, mahkeme yahut diğer bir adli organ tarafından oy ve görüşüne başvurulan, bağımsız ve tarafsız, uzman üçüncü kişi veya kişilerdir .
(2) Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri