Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır. İyot eksikliği; guatr oluşumu dışında düşüklere, ölü doğumlara, bebek ölümlerine, doğumsal anomalilere, fiziksel ve mental geriliklere neden olur.
Düşükler, ölü doğum, bebek ölümleri, doğumsal anomaliler, fiziksel ve mental gerilik bunlar arasındadır. Türkiye'de iyot eksikliğinin giderilebilmesi için 1998'de Kanun Hükmünde Kararname ile tüm sofra tuzlarının iyotlanması kararlaştırılmıştır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuzun kesinlikle kullanılmaması gerekir.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Her şeyin olduğu gibi iyotlu tuzun da fazla tüketilmesi zararlıdır. Tuz iyotlu mu olmalı diye merak ediyorsanız tiroid sorununuz yoksa iyotlu tuz kullanabilirsiniz. Özellikle tiroid sorunu olanlar iyotlu tuz kullanırken dikkatli olmalı ve önce bir uzmana danışılmalıdır.
Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkli olan ve Pakistan'daki Himalayalar yakınlarında çıkarılan bir tuz türüdür.
İlgili 39 soru bulundu
Doğal Deniz Tuzu
Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur. Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
İyotsuz tuzların içerisinde tiroid üretimine destek olacak maddeler bulunmadığı için vücudunuza böyle bir katkı sağlamıyor. Aralarında böyle bir fark mevcut. Kısacası eğer bir tiroid rahatsızlığınız varsa iyotsuz, yoksa iyotlu tuz tüketin.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
Dr. Canan Karatay'ın katıldığı bir seminerde "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Tuz tansiyonu yükseltmez.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Ailede tiroid hastası varsa, yemekler tuzsuz pişmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalı. Çünkü guatr ve tiroid hastalarının iyotsuz, sağlıklı kişilerin ise iyotlu tuz tüketmesi önemli.
Yeterince iyot alamadığımız zaman T3 ve T4 hormonları yeterince yapılamaz ve daha fazla hormon yapılabilmesi için tiroid bezinde büyüme olur.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
"İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi."
Himalaya tuzu, Pakistan'daki Khewra tuz madeninden çıkarılan, rengi beyaz, pembe ve kırmızıya kadar değişen bir çeşit kaya tuzudur. %99'u saf sodyum klorür, geri kalan kısmı kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfat ve diğer iz elementlerden (demir, çinko vb.) oluşmaktadır.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
İyot eksikliği tiroit sorunları yaratıyor
Doğadan ve besinler ile alınan iyodun yetersiz olması durumunda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalınabilir.
Ayrıca topraktan dolaşarak yer yüzüne çıktığı için toprak minerallerini de bünyesine alır ve bu sayede içerisinde kaya tuzunun sahip olduğu mineral oranından daha fazla mineral bulundurur. Sonuca baktığımızda, temel olarak kaya tuzu ve kaynak tuzu aynı tuz çeşididir.
Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tuz tüketim miktarı 6 gramdır. Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir."
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri