İmza Kaşeleri yukarıda bahsi geçen konuda kullanımı yaygın olan bir kaşe türüdür. İmza olarak kullanılmakta olan bu kaşe türü baskı kal,tes, yüksek olan keçelere hazırlanmaktadır. Çok fazla evrak imzalamak zorunda olan kişilerin veyahut rahatlığı sebebi ile genel tercih sebebidir.
Kaşe sadece imza yerine geçmez ve imza ile birlikte kullanılmalıdır. Bu sayede, belgenin geçerliliği ve doğruluğu sağlanır.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
Ayrıca her türlü resmi işlemlerde şirket yetkilisi tarafından kullanılması da zorunludur. Örnek olarak bankacılık, devlet daireleri vb. işlemlerde, firma kaşesi ile imza birlikte kullanılması gereken unsurlardır.
Kaşe yapımı için polimer kaşe makinesi, lazer kazıma makinesi ve flash kaşe makinesi bulunan matbaalar ve kırtasiyelerde kaşenizi yaptırabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Not:Kaşe imza, matbaada kaşe üzerine basılmış matbu imzadır.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Şirket kaşelerinde bulunması gereken pek çok unsur vardır. İsim ve ünvan, sicil numarası, vergi dairesi ve numarası, işletme bilgileri, mail adresi ve varsa web sitesi bilgileri yer almalıdır. Örnekleri inceleyerek ürünleri kişiselleştirebilir, kendinize özgü kaşelere sahip olabilirsiniz.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
– İmzanız kolay taklit edilemeyecek bir imza olmalıdır. Bu nedenle paraf, basit işaretler, karalamalar, kısa imzalar kullanmaktan kaçınmanız gerekir. En iyi imza açık isim ve soyadınızın tamamını kısaltmadan içeren el yazınızdır. – İmzanız en cimri şekilde harcamanız gereken maddi değerinizdir.
Etiket/kaşe, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne basılır. (6) Birime fiziksel ortamda gelen belgelerle ilgili havale, talimat ve benzeri işlemler, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne kaşe basılarak belge üzerinde gösterilebilir. Bu kaşenin şekli ilgili birimler tarafından belirlenir.
Kaşe hem resmi işlerde hem de özel işlerde kullanılabildiği gibi aynı zamanda kauçuk veya lastik üzerinde bulunan şirket ya da kişiye özel birtakım bilgilerin belgeler üzerine baskı yöntemiyle aktarılmasını kolaylaştırılmış damga türüdür. Firmaların bunu yaptırması ve kullanması zorunludur.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Bu açıklamalar ışığında sorumluluk doğması için keşidecinin atacağı tek imza yeterli olup, bononun ön yüzündeki ikinci imzanın atılması zorunluluğu olmadığından şirket kaşesi dışına atılan imza aval olarak değerlendirilir (HGK.nun 05/10/2011 tarih ve 2011/12-480 Sayılı kararı).
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Kaşeler, resmi belgelerin ise bulunması şart olan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaşenin kullanım amaçlarından en önemlisi, belgeye resmi bir hüviyet kazandırması ve belgenin hangi kurum ve kuruluşa ait olduğunu göstermesidir. Kaşeler, birçok kuruluş tarafından ıslak imza olarak da kullanılmaktadır.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza. hımm.. o zaman bu durumda kişi kendi adına ciro etmiş olur ve ciro silsilesindeki borçlular arasına o da katılır.
Aslı Gibidir Kaşesi, belgenin nüshasını onaylayan kişi veya yetkili tarafından belgenin üzerine basılarak kullanılır. Bu işlem, belgenin kopyasının orijinal olarak kabul edilmesini sağlar. Özellikle resmi belgelerin ve dokümanların güvence altına alınması gereken durumlarda sıkça kullanılır.
Türkiye'de kaşe kullanımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlemelerine göre zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, tüm şirketlerin kaşe kullanması gerekmektedir. Kaşelerin basımı, şirketlerin ticaret sicil gazetelerinde yayınlanan bilgilerine göre yapılır.
Hangi şahsa ait olduğunu belirlemek ve onaylanmış olan belgenin resmi bir belge olduğunu belirtmek için işe yarayan bir araç ve damga türüdür şeklinde yanıt verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri