İslam söz konusu olduğunda inanç (itikat), insanın yaratıcısı olan Allah'a güvenmesi ve aynı zamanda O'na karşı samimi olması anlamına gelir.
“İmân”; inancın ilk aşamasıdır. Bu, insanın bizzat iradesiyle Allah'ın birliğini varlığıyla tasdik etmesi anlamına gelir. “İnanç, bir düşünceye bağlı bulunma, Tanrıya bir dine inanma; imân, birine duyulan güven, itimat, inanma duygusu, inanılan şey, görüş ve öğreti”dir.
İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim. İslâm dininin iman esaslarını ana hatlarıyla ifade eden terim. İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı. Sübûtu ve delâleti kesin nasla sabit olan dinî hususlar.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
Akâid, akide kelimesinin çoğuludur.
İlgili 22 soru bulundu
İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı. İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim. İslâm dininin ana ilkelerini konu edinen ilim.
İslam dininin inanç esasları imanın şartları olarak da geçmektedir. İslam dininin temel inanç esasları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Ayrıca İslam'ın inanç esasları arasında Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma da bulunmaktadır.
İnanç, en geniş tanımıyla bir kişinin belli bir iddiayı ya da varsayımı, sezgisel yol ile (hissetme) "doğru" ya da "yanlış" kabul ettiği psikolojik bir durumdur. İnanç merkezli bir beyne sahip birey için ampirik veya bilimsel ispatın bir önemi yoktur.
Din ve inanç arasındaki ilişki insanlar için her zaman muamma olmuştur, birçok insan ikisinin aynı şey olduğunu zannetmektedir. Oysa ikisi aynı şey değildir. Din daha öncede bahsettiğimiz gibi objektiftir, inanç ise subjektif yanı oluşturmaktadır; inanç her canlı için ortaktır ve hepsi inanır ancak din seçime bağlıdır.
İnançlarımız nasıl şekilleniyor? İnançlarımız, yaşadığımız deneyimler, çevremizdeki etkileşimler, çocuklukta yaşadıklarımız, ailemizden öğrendiklerimiz, kültürel etkiler ve kişisel değerlerimiz gibi birçok faktörün etkisi altında şekillenir.
“İnanç, bir düşünceye bağlı bulunma, Tanrıya, bir dine inanma, iman, birine duyulan güven, itimat, inanma duygusu, inanılan şey, görüş ve öğreti”dir (ML, 1971, C.6,:300).
Örneğin konuya din sosyolojisi açısından yaklaşan Émile Durkheim, "Din, bir cemaatin meydana gelmesini sağlayan ayin ve inançlar sistemidir." demiştir. Durkheim bu tanımında, dinin toplumdaki sosyal fonksiyonunu esas almıştır.
Bazı dinler semavi, yani kutsal, tek tanrılı ve bi kutsal kitaba sahip olan dinlerdir. Bildiğimiz gibi bu şekilde üç din vardır. Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor. Semavi dinler yukarıda bahsettiğimiz gibi tek tanrılı dinlerdir.
İslam öğretisinde iman, “İmanın Şartları” veya “İslam İnanç Esasları” olarak ifade edilen ve geleneksel anlayışa göre; Allah, melek, kitap, peygamber, ahret ve kaderden oluşan altı unsura bir bütün olarak, gönülden ve kesin olarak inanmayı ifade eder.
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak var olduğuna dair içimizde görünmeyen bir his taşımak demektir. İman ise, bir şeyin var olduğuna değil, onun doğruluğuna, dürüstlüğüne, sadakatine, vefasına, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle birlikte olacağına dair bir iman taşımak anlamına geliyor.
Değer kavramı, sıklıkla ilke veya inanç kavramları ile karıştırılır. İlke bir değerin davranışa dönüşmüş halidir. İnanç ise, bir kişi, nesne veya fikir ile ilgili geçmiş deneyimleri temel alan, hem olumlu hem de olumsuz olabilen, ve bundan ötürü hem motive edici hem engelleyici olabilen kuvvetli duygu ve düşüncelerdir.
inanç - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ınanç “güvenilen kimse, mutemet; bir unvan, vezir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ınan- fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Allah'a iman, İslam'la şereflenmenin ilk şartıdır. Allah'ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir. Bizi yoktan yaratan ve sayısız nimetiyle yaşatan Rabbimizin üzerimizdeki en büyük hakkı, O'na iman etmemizdir.
Allah'a (c.c) iman esasına iman esaslarının ilki ve temeli olduğu için adı verilir. İman esaslarından, tartışmaya girmeden, sadece Kur'an ve hadislerde yer alan bilgileri aktarmak suretiyle bahseden ilmin adı dir.
İlâhî emirlere itaatten ayrılıp âsi olan mümin veya kâfir anlamında kelâm ve fıkıh terimi. Dinin emir ve yasaklarına aykırı davranma anlamında fıkıh ve hadis terimi.
Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir.
İslam'ın temelinde, "tek ilah olarak Allah'a, O'nun eşi ve benzerinin olmadığına inanmak" anlamına gelen tevhit inancı yatmaktadır. İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatı, davranış tarzı (sünnet) ve sözleri (hadis) de çoğu Müslüman için bağlayıcı bir öneme sahiptir.
Akaid ilminin amacı, iman esaslarını naklî ve akli delillerin yardımıyla temellendirerek kişinin imanını taklitten kurtarıp tahkike ulaştırmak ve doğru yolu arayanları irşat etmektir. Bu bağlamda akaid ilmi, İslam dininin doğru anlaşılması ve yorumlanmasına önemli katkı sağlayan disiplinlerden biridir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri